poznate_rozdiel_medzi_membranamy?

Membrány Gore-Tex a Gore Windstopper. Poznáte rozdiel?

Rozhodli sme sa pozrieť bližšie “na zúbok” asi tomu najznámejšiemu výrobcovi - značke GORE. Ide o značku ktorá je výrobcom membrán Gore-Tex a Gore-Windstopper s ktorými ste sa stretli nie len v bežeckom svete, ale vo svete športu celkovo. Gore-TexGore-Tex je veľmi ľahká a tenká teflónová membrána. Jej jedinečnými vlastnosťami sú nepremokavosť ...
Výbava bežca20.10.2023 14:18:06

Rozhodli sme sa pozrieť bližšie “na zúbok” asi tomu najznámejšiemu výrobcovi - značke GORE. Ide o značku ktorá je výrobcom membrán Gore-Tex a Gore-Windstopper s ktorými ste sa stretli nie len v bežeckom svete, ale vo svete športu celkovo. 

Gore-Tex

Gore-Tex je veľmi ľahká a tenká teflónová membrána. Jej jedinečnými vlastnosťami sú nepremokavosť a vetruodolnosť bez výrazného obmedzenia priedušnosti. Póry membrány Gore-Tex sú až 20 000 krát menšie ako kvapka vody, avšak až o 700 krát väčšie ako molekuly vodnej pary. Štruktúra labyrintu spoľahlivo zastaví vietor a Vás ochráni pred chladom. Samozrejme pri zachovaní dlhej životnosti overenej v náročných testoch. Tak, aby značka Gore vyhovela čo najširšiemu spektru športov, ponúka niekoľko verzií membrány. Dvojvrstvový laminát znamená, že membrána je spojená len vonkajšou tkaninou a na vnútornej strane býva vo väčšine prípadov chránená voľnou podšívkou. Trojvrstvový laminát znamená, že membrána je laminovaná medzi vonkajšiu tkaninu a podšívku. Výrobky z dvojvrstvového Gore-Texu sú však pri bežeckom oblečení univerzálnejšie, nakoľko sú ľahšie a priedušnejšie. Klasika vo forme trojvrstvového GORE-TEXu sa vyznačuje hlavne odolnosťou. 

Vlastnosti membrány GORE-TEX: 

  • vysoká priedušnosť
  • trvalá nepremokavosť
  • odolnosť pri ohybe
  • extrémna odolnosť voči mrazu
  • dlhá životnosť

Gore Windstopper

Membrána Gore Windstopper je trvalo odolná voči vetru, pričom si zachováva vysokú mieru priedušnosti. Pre bežca či športovca to znamená potrebný teplotný komfort počas chladného a veterného počasia. Vďaka priedušnosti na úrovni 30 000 gramov vodnej pary na m2 udržuje pre telo optimálnu mikroklímu, čím poskytne pocit komfortu a ľahkosti. Bežne sa používajú dve materiálové vyhotovenia membrány. Gore Windstopper v prevedení Soft Shell sa vyznačuje vyššou hrúbkou materiálu a potrebnou elasticitou. Prevedenie Active Shell sa vyznačuje nízkou váhou, je ľahko zbalitelný vďaka svojej minimálnej hrúbke a ponúka najvyššiu mieru priedušnosti.  

Pre ktorú membránu a pri akej vrstve bežeckého oblečenia sa rozhodnúť ? 

Membrána Windstopper môže byť súčasťou prvej vrstvy bežeckého oblečenia- spodného prádla a termoprádla. Pokiaľ beháte v bežeckých nohaviciach / bežeckej bunde bez membrány Windstopper, určite windstopper pri tejto vrstve oblečenia odporučíme. Ak je ale membrána súčasťou vrchnej vrstvy bežeckého výstroja, nie je potrebné to zdvojovať ešte aj pri spodnom prádle. To, kde Gore Windstopper prinesie najcitelnejší rozdiel, je vrchná vrstva bežeckého oblečenia- bežecké nohavice a bežecká bunda. Pri bežeckých nohaviciach je membrána súčasťou prednej časti (značka ASICS), prípadne aj zadnej časti (značka GORE). Hlavnou prednosťou je 100% vetruoddolnosť a čiastočná vodeodolnosť. Chlad a studený vietor sa na pokožku nedostane a kedže pod zateplenými bežeckými nohavicami už väčšinou nič iné nemáme, podstatne to zlepší mikroklímu. Bežecká bunda s Windstopperom je výbornou voľbou pri jesennom či zimnom behu, kedy je počasie veľmi premenlivé a časté na zrážky. Ak dlźka bežeckého tréningu nepresiahne 90 minút, odporučili by sme Vám membránu Gore Windstopper. Ponúka vysokú mieru priedušnosti a zároveň je schopná ochrániť Vás aj pre dažďom. Ak je ale 100% vodeodolnosť prioritou č.1 a bežecká aktivita presahuje dve hodiny, odporúčame Gore-Tex. Netreba však zabúdať ani na bežecké doplnky: čiapka, rukavice. Ak si aj napriek tomu neviete vybrať, navštívte nás na našich predajniach Bezecke Potreby v Košiciach či B.Bystrici, kde Vám iste a radi poradíme. 

Krásne bežecké zážitky v čase či nečase praje 

Matej

www.bezeckepotreby.sk

Poradí vám Patrik
Poradí vám Patrik

Otázky k behu, výberu a nákupu

Po - Pia: 9:30 - 18:00