Mentálna príprava na beh v zime

Mentálna príprava na beh v zime

V zime je často náročnejšie vybehnúť von, rýchlo sa stmieva, je chladno, šmýka sa, prší, máme strach, že ochorieme. Oveľa lepšie je však pozrieť sa na to z tej pozitívnej stránky a zo strany benefitov, ktoré nám beh prináša aj v tomto ročnom období.Túlať sa v tme, utriediť si myšlienky po náročnejšom dni v práci, škole, alebo len byť v prítomnom ...
Tréning19.12.2023 15:21:31

V zime je často náročnejšie vybehnúť von, rýchlo sa stmieva, je chladno, šmýka sa, prší, máme strach, že ochorieme. Oveľa lepšie je však pozrieť sa na to z tej pozitívnej stránky a zo strany benefitov, ktoré nám beh prináša aj v tomto ročnom období.

Túlať sa v tme, utriediť si myšlienky po náročnejšom dni v práci, škole, alebo len byť v prítomnom okamihu a užívať si tú voľnosť pohybu je krásne a zároveň uvoľňujúce. K tomu si po behu dať za odmenu nejakú chutnú maškrtu, zababušiť sa do deky a spokojne si ľahnúť, relaxovať a zároveň byť na seba hrdý, že som niečo pre seba spravil. Je veľká škoda stratiť kondíciu, ktorú si budujeme takmer celý rok len kvôli tomu, že vonku nie sú práve ideálne podmienky. Veď ako sa vraví, neexistuje zlé počasie, len zle oblečený bežec. Pozrite sa po bežeckej obuvi s membránou, napríklad niečo s Gore-Tex-om, prípadne inou variantou. Rovnako ako pri bežeckej obuvi, aj pri bežeckom oblečení existujú membrány, ktoré nepustia chlad na telo, napríklad bežecké bundy či bežecké nohavice ktoré "neprefúknu". Technológie dnešnej doby prinášajú neuveriteľné materiály, ktoré Vás zahrejú aj pri nízkych teplotách a vy sa tak už nemusíte obávať o svoje zdravie. A čo takto sa aj motivovať nejakým zimným bežeckým kúskom? :)

Viete, že práve tieto mesiace sú ideálne na budovanie aeróbneho základu? Z aeróbneho základu viete potom ťažiť počas hlavnej sezóny, ak samozrejme máte ambície pretekať. Možnosti na pretekanie sú však aj teraz, či už je to zimná séria, vianočný alebo novoročný beh. Aj maličké ciele sú ciele, nemusíme mať pred sebou len vidiny maratónov, ironmanov, polmaratónov, kde chceme podať ten najlepší výkon. Niekedy stačí sa len športovo zabaviť, odbehnúť, neriešiť aký budeme mať čas. Tešiť sa na podujatie, kde stretneme kopec známych a kde môžeme spoznať aj nových ľudí s podobnými záujmami.

Nájdite si motiváciu

1. Prihláste sa na bežecké preteky, ktoré sú pre vás hlavným cieľom sezóny a chceli by ste sa na ne čo najsvedomitejšie pripraviť.
2. Zostavte si tréningový, ale aj denný plán, do ktorého zakomponujete pohyb alebo oslovte niekoho, kto vám s tým pomôže.
3. Nájdite si bežeckého partnera, prípadne skupinu, aby ste sa mohli navzájom potiahnuť a motivovať.
4. Vylepšite alebo udržte si svoju kondíciu.
5. Dajte si odmenu - chutnú maškrtku alebo aj nové bežecké oblečenie či bežeckú obuv do zimného počasia. 
7. Nastavte sa mentálne v hlave. Nevybiehajte s tým, aká je strašná zima, určite zamrznem, ale naopak – povedzte si, ako je vonku príjemne a ako sa veľmi na beh tešíte.
8. Nebehajte vždy tú istú trasu dookola, ale vymýšľajte si nové - túlajte sa :)

Existuje mnoho MENTÁLNYCH TRÉNINGOV, jednoduchých, ale aj komplikovaných. Úplne najjednoduchší a pomerne rýchly, ktorý zvládneme všetci, je tento:

Pred behom – vizualizujte... povedzte si alebo napíšte aspoň tri veci, na ktoré sa tešíte pri behu. Po behu opäť - povedzte si alebo napíšte, prečo bol beh príjemný a NEZABUDNITE SA POCHVÁLIŤ, AKO SKVELE STE TO ZVLÁDLI :).

A jedna rada na záver - prosím nesnažte sa pretekať a prekonávať rekordy, ak je vonku teplota v mínuse. Zabehajte si s chuťou, pre radosť, bez sledovania tempa a rôznych ďalších metrík a hlavne UŽÍVAJTE SI PRÍTOMNÝ OKAMIH. Nezabúdajte na všetky tie benefity, ktoré beh so sebou prináša na naše fyzické, ale aj mentálne zdravie. Pocit šťastia, ktorý príde, je krásny a zaslúžený.

Nika

Poradí vám Patrik
Poradí vám Patrik

Otázky k behu, výberu a nákupu

Po - Pia: 9:30 - 18:00