bezecka_vystroj_pre_zimny_beh

Aké oblečenie pre beh v zime potrebujete?

Zima nie je leto a preto dobre známa fráza, že stačia len bežecké tenisky už dávno neplatí. V zime sme omnoho viac vystavení vplyvom počasia, s ktorým sa telo počas behu musí vysporiadať. Na jednej strane musíme dať pozor, aby nám nebola zima, na strane druhej príliš veľa oblečenia môže uškodiť ešte viac ako pomôcť. Ako sa ale pre beh obliecť ...
Výbava bežca01.12.2023 10:17:40

Zima nie je leto a preto dobre známa fráza, že stačia len bežecké tenisky už dávno neplatí. V zime sme omnoho viac vystavení vplyvom počasia, s ktorým sa telo počas behu musí vysporiadať. Na jednej strane musíme dať pozor, aby nám nebola zima, na strane druhej príliš veľa oblečenia môže uškodiť ešte viac ako pomôcť. Ako sa ale pre beh obliecť správne, poradíme v nasledujúcom článku.

Naše telo si musíme predstaviť ako stroj, ktorý dokáže fungovať ideálne pri ideálnych podmienkach. Za ideálne podmienky považujme stav, kedy sa telo zbytočne neprehrieva a zároveň netrpí ani nedostatkom tepla, teda chladom. Ideálne fungujúci stav nazývame termoregulácia. Klúčom k správnej termoregulácii je kombinácia vrstiev bežeckého oblečenia. Tá samozrejme záleží od teploty vonkajšieho prostredia a zároveň je ovplyvnená aj mierou znášania tepla či chladu. Pre ilustráciu si môžeme zobrať názorný príklad typicky zimného počasia, teda 0 stupňov. Pri zimnej výbave bežca by sme naozaj nemali na nič zabudnúť.

Začneme spodným prádlom, ktoré sa mnohokrát prehliadne a potom sa potýkame s rôznymi prechladnutiami a samozrejme nechcenou pauzou od behu. Kvalitné spodné prádlo má byť z technického a funkčného vlákna, ktoré zabezpečí čo najrýchlejší odvod potu z pokožky a snaží sa udržať telo bežca v “suchu”. Nasleduje termoprádlo (vrchná časť, teda nátelník), ktorý má poskytovať rovnaké vlastnosti ako funkčné spodné prádlo. Obe verzie sú k dispozícii aj s membránou Gore Windstopper, čo zvyšuje ochranu tela pred nepriazňou počasia, tj vetrom a dažďom.

Na spodnú časť tela budeme potrebovať samozrejme bežecké ponožky, ideálne v kombinácii funkčného technického vlákna a merino vlny, čo zabezpečí skvelý pocit tepla, výbornú termoreguláciu a pocit sucha. O všetko ostatné sa “postarajú” zateplené bežecké nohavice. V drvivej väčšine sú k dispozícii ako elastické nohavice, čo zabezpečí minimálny odpor počas behu, vynikajúco padnúci strih a lepšie tepelné vlastnosti. Zateplenie znamená, že sa na vnútronej strane bežeckých nohavíc nachádza microfleece, ktorý výrazne zlepšuje tepelné vlastnosti. Aj tu je dispozícii verzia s Gore Windstopper membránou. Tú odporúčame bežcom, ktorí na počasie ohľad neberú, nakoľko skvele ochránia pred vetrom a vo veľkej miere aj dažďom. Pod zateplené bežecké nohavice už okrem funkčného a kvalitného spodného prádla nič iné nepotrebujete. Samozrejme, ak teplota klesne pod -10 / -15 ľahké termoprádlo pomôže proti chladu.

Na vrchnú časť tela, teda po prvej vrstve termoprádla nasleduje druhá vrstva, ktorá môže byť tvorená ľahkým Jersey nátelníkom, alebo rovnakou verziou, ale so zateplením. Jednotlivý výber závisí od vonkajšej teploty a mierou znášania chladu. Myslite na to, že práve druhá vrstva v bežeckom sete je vrstvou, ktorá má prinášať teplo. Teda nie bežecká bunda, ani termoprádlo, ale práve druhá vrstva! Okrem tepelnej izolácie musí vynikajúco odvádzať pot a prebytočné teplo, a v čo najväčšej miere ostať suchá na vnútornej strane. Aj preto je bavlna nevhodná a technické vlákno, či merino žiadúce. A blížime sa do finále. Bežecká bunda, vrstva tretia. Hlavnou úlohou bežeckej bundy je ochrana pred nepriazňou počasia. Pri behu v zime je to hlavne vietor a dážď. Z toho hľadiska by sme si bundu pre beh mali aj vyberať. Pri odolnosti ju rozdeľujeme na membránu, kde hovoríme o trvalej ochrane pred vetrom a dažďom a WR úpravu, kde sa jedná o čiastočnú ochranu. Už podľa uvedeného je jasné v čom je rozdiel. Iste sú membránové bežecké bundy drahšie, ale zároveň poskytnú 100% ochranu bez ohľadu na počasie. Ak ale nie ste bežec, ktorý ide do každého počasia a máte možnosť “prečkať” to najhoršie, bude pre Vás “WR” verzia dostatočná. Netreba zabudnúť ani na reflexné prvky, kedže behať v zime za denného osvetlenia je skôr výnimkou.

Bežecké značky už dokonca ponúkajú komplet bežecké kolekcie s reflexnými prvkami. Napr. značka ASICS používa označenie Lite-Show, v preklade svetelná šou a popravde je to asi tá najväčšia svetelná šou zpomedzi všetkých značiek. Craft označuje svoju reflexnú radu Brilliant, značka Gore používa názov Mythos… Pozitívom je, že na to myslia výrobcovia a výrazne nám tým pomáhajú. Kedže ako vraví jedno stare bežecké príslovie: neviditeľný bežec rovná sa mŕtvy bežec. Kruté, ale pravdivé.

Pri zimnom behu nemôžeme zabudnúť na bežecké doplnky! Rukavice síce môžeme považovať za “volitelnú výbavu”, ale bez bežeckej čiapky sa to v zime nevypláca. Ochrana dutín pred chladom je naozaj dôležitá a tu by som odporúčal uvažovať nad membránou, nakoľko vietor vie razom zmeniť podmienky. Existuje množstvo verzii, overenou značkou je Gore Windstopper.

A nakoniec pár rád pri výbere bežeckého oblečenia :

  • ak kupujete cez internet, neváhajte a vyskúšajte telefonické, alebo online poradenstvo. Správne vyškolený personál Vám skutočne pomôže k tomu najlepšemu práve pre Vás, či už sa to týka veľkosti alebo materiálov
  • najlepšou voľbou určite ostane návšteva špecializovanej bežeckej predajne. Vyškolenému personálu neujde ani malý detail a Vy budete iste nad mieru spokojný.
  • myslite na to, že to nekupujete na jednu sezónu. Áno, spodné prádlo či termo asi po sezóne vymeníte, ale kvalitna bežecká bunda, či nohavice Vám poslúžia aj po iné sezóny. A preto počiatočný cenový rozdiel pri vyššej cene v konečnom dôsledku môže byť ušetrnými prostriedkami, kedže jedna funkčná vec je vždy viac, ako dve, na ktoré sa aj tak nemôžete spoľahnúť.
  • Na záver už len jedna rada: neexistuje zlé počasie, len zle oblečený bežec.

Behu zdar praje:

Matej
www.bezeckepotreby.sk

Poradí vám Patrik
Poradí vám Patrik

Otázky k behu, výberu a nákupu

Po - Pia: 9:30 - 18:00