Recenzia na ASICS Metaspeed Sky+

Recenzia na ASICS Metaspeed Sky+

Dlho som odolávala vlajkovej lodi bežeckých tenisiek na dlhšie vzdialenosti značky ASICS Metaspeed Sky+. Nakoniec som sa nechala nahovoriť a vôbec neľutujem - sú to skvelé tenisky. Prvýkrát keď som si ich obula, mala som pocit, že mám na nohách pružiny.  Ale poďme pekne po poriadku.Vzhľad Veľmi sa mi páči ich prepracovanie. Zvršok je veľmi ...
Výbava bežca13.09.2023 15:07:51

Dlho som odolávala vlajkovej lodi bežeckých tenisiek na dlhšie vzdialenosti značky ASICS Metaspeed Sky+. Nakoniec som sa nechala nahovoriť a vôbec neľutujem - sú to skvelé tenisky. Prvýkrát keď som si ich obula, mala som pocit, že mám na nohách pružiny.  Ale poďme pekne po poriadku.

Vzhľad 

Veľmi sa mi páči ich prepracovanie. Zvršok je veľmi tenký, ale zároveň pevný a dodáva chodidlu dostatočnú oporu, nešmýka sa a ani neodiera. Mne osobne občas prekáža na bežeckých teniskách jazyk, ale tieto to majú dobre spracované. Čo tiež ako triatlonistka oceňujem je, že sa veľmi rýchlo a jednoducho obúvajú. A ďalšia maličkosť - počas pretekov sa zvyknem veľa oblievať vodou, potom mi v teniskách žblnkoce, ale tieto vodu nesajú, a teda nebehám s ďalšími 100kg navyše. A šnúrky? Páči sa mi ich dizajn, prepracovanie a aj praktickosť, nekĺžu sa, nerozväzujú a majú štýl.  A farba? Existujú vo viacerých prevedeniach, ale tá ružovo-červená si ma úplne získala. 

Podrážka

Pomerne vysoká podrážka tvorená penou Flytefoam Turbo, ktorá je agresívna, rýchla, vracia veľké množstvo energie a zároveň je veľmi mäkká a pre mňa pohodlná. Zaujímavosťou je tiež vyššia špička, ktorá smeruje prsty nahor (pomáha to pri odraze - mám pocit kolísky). Ďalšie plus je odolná guma na podrážke, ktorá dobre drží krok aj na mokrom povrchu. Nevýhoda pre bežcov, ktorí bežia cez pätu - tam môže nastať rýchle opotrebovanie tenisky. Je určená skôr pre bežcov s dopadom na celé chodidlo, alebo na špičku.

Ako ich vnímam?

Tieto bežecké tenisky sú pre môj štýl behu úplne ideálne - bežím viac silovo, nižšia kadencia a dlhší krok. A aj výrobcovia ich takto odporúčajú. Majú súrodencov - ASICS Metaspeed Edge, ktoré sú skôr pre bežcov s vyššou kadenciou a kratším krokom, ale keďže som druhý model nikdy neskúšala, neviem porovnať.

Môj prvý beh

Klasika, nové tenisky a ja som v nich hneď odbehala 20 kilometrov v striedavom tempe. Zo začiatku to bolo „waw“, neskutočný pocit z odrazu, atď., ale po pár kilometroch prišla realita a mojim nohám „došlo“. Predsa som ešte nebola na ne zvyknutá a svaly sa unavili (tzv. „svalovka“ na 3 dni). Po pár dňoch som v nich opäť absolvovala tréning, ale tentoraz krátky intervalový beh a mala som pocit, že lietam - úžasné! Silu tenisiek som si úplne užívala. A tak je tomu aj teraz - vždy keď v nich trénujem, alebo pretekám. Len sa v nich treba rozbehať a potom to ide. Či už na kratšej trati, alebo aj na maratónskej. Úplne v pohode si ich viem predstaviť behať maratón, priam ideálna predstava. :)   Ešte z tréningu: ráno som si odbehala voľný 20km beh v bežných teniskách bez karbónu. Na obed kratší približne 5km beh na dráhe fartlekovo a musím povedať, že tieto tenisky ma fakt bavia! 



Moje odporúčanie

Rýchle a energetické tenisky na preteky - na 5 alebo 42km. Na tréningy by som ale odporúčala nebehávať v nich nekonečne veľa kilometrov, ale len pre vybraný typ tréningov, aby na ne nohy boli zvyknuté, ale zároveň aby sa nerozmaznali príliš a aby nezleniveli. O to viac ich silu, agresiu a odraz oceníte a využijete na pretekoch.

Záver

ASICS Metaspeed Sky+ sú skvelou voľbou - ak hľadáte špičkové pretekárske topánky. Pre mňa sú to zatiaľ najrýchlejšie tenisky, v akých som kedy behávala a je v nich zážitok behať. Ale nikdy netreba zabudnúť na najdôležitejšiu vec: žiadne tenisky sami nebehajú a ani tréning neodtrénujú :-).

Prajem veľa šťastných kilometrov a ak sa pre ne rozhodnete, neoľutujete. 

Poradí vám Patrik
Poradí vám Patrik

Otázky k behu, výberu a nákupu

Po - Pia: 9:30 - 18:00