Archív
Základy výživy – užitočné rady

Základy výživy – užitočné rady

Zdravá výživa sa riadi tromi základnými pravidlami ktorými sú:

  • rôznorodosť,
  • neškodnosť,
  • umiernenosť.

Ak dodržiavame tieto tri pravidlá, prijímame vyváženú stravu, ktorá nám poskytuje nielen dostatok energie ale aj základných živín v požadovanom pomere. Ak sa o niekom vyjadrujeme, že je „podvýživený“, určite 90% ľudí vidí pred sebou sotva žijúce vychudnuté telíčko. Avšak nie iba tento obraz znamená podvýživu. Ak máme nedostatok a nepomer základných živín v tele, ide taktiež o podvýživu. A aj to je stav, ktorý nám môže brániť v bezproblémovom a radostnom športovaní. Naše telo má z pohybu radosť, ale vyžaduje si to aj vhodné „palivo“, ktoré ho bude poháňať vpred. Ak takáto symbióza nefunguje, určite sa skôr či neskôr objaví problém v podobe bolestí, zranenia, či únavy.

Ako by sme mali jesť:

  • vyhýbať by sme sa mali upraveným jedlám s vysokým obsahom soli a tuku;
  • stravovanie je potrebné obmieňať, aby sme zabezpečili prísun vitamínov a minerálov;
  • jesť menej a častejšie, prevažovať by mali menšie porcie každé 3-4 hodiny;
  • izotonické nápoje sú vhodné pri tréningu a súťažiach, ale pri každodennom stravovaní by sme ich mali vynechať pre vysoký obsah cukrov.

Pre zdravé fungovanie organizmu sú nevyhnutné vitamíny a minerály. Bežci ich potrebujú prijímať vo zvýšenom množstve, nielen pre zabezpečenie špičkového výkonu ale aj preto, aby sa vyhli únave, slabosti a zraneniam.

Medzi najdôležitejšie z nich patria tieto:

  • Vápnik - reguluje svalové sťahy, pomáha pri stavbe kostí a zabezpečuje normálny prietok krvi. Zdroje – mlieko, syry, listová zelenina, sója, fazuľa, tofu.
  • Železo – je dôležité pri tvorbe červených krviniek, ktoré sú nosičmi kyslíka v tele. Zdroje – pečeň, chudé červené mäso, orechy, sušené marhule, listová zelenina, hnedá ryža.
  • Vitamín D – udržiava zdravé kosti a zuby. Najlepším a prírodným zdrojom je slnko. V potravinách sa vyskytuje v rybacom oleji, mliečnych výrobkoch, vajciach a obilninách.
  • Vitamín E – medzi jeho zdroje patrí predovšetkým listová zelenina, orechy, semená  a obilniny.
  • Kyselina listová – podieľa sa spolu s vitamínom B12 na tvorbe červ
  • červených krviniek. Medzi jej zdroje patrí brokolica, ružičkový kel, listová zelenina, špargľa, hrášok, cícer, pečeň, šošovica, hnedá ryža a citrusové ovocie.
  • Draslík – kontroluje rovnováhu tekutín v tele a napomáha k znižovaniu krvného tlaku. Veľa draslíka nájdeme v banánoch, zelenine, strukovinách, orechoch a semenách, rybách. Tiež ho obsahujú hovädzie, kuracie a morčacie mäso.
  • Vitamín C – udržiava naše bunky zdravé. Základné zdroje sú pri tomto vitamíne takmer každému známe – pomaranče a pomarančová šťava, jahody, čierne ríbezle, brokolica, ružičkový kel a zemiaky.
  • Zinok – pomáha pri tvorbe nových buniek a enzýmov. Tiež je pomocníkom pri spracovávaní sacharidov, tuku a bielkovinách z jedla. Pomáha aj pri hojení rán. Prírodnými zdrojmi sú v potrave mäso, mlieko a mliečne výrobky a chlieb.

Myslím, že z uvedených príkladov vyplýva jednoduchá zásada. Ak budeme jesť pravidelne, pestro, v primeranom množstve a kvalite naše telo sa nám určite odvďačí. Môj názor je, že najdôležitejšie je poslúchať svoje vlastné telo. Vieme, čo nám hovorí ak sme čo i len trochu sebakritickí. Radšej začať neskôr ako vôbec. Pozor ale na jednu vec, pravidlo štíhli = zdraví neplatí. Zdraví, vitálni, šťastní dokážeme byť aj vtedy, ak nemáme dokonale štíhlu postavu. Šťastie sa ukrýva predsa len niekde inde.

Katka

top