Robo testoval cely rok a on ma v najlepsej bezeckej obuvi za rok 2019 jasno.

Najlepšia bežecká obuv roku 2019 podľa Roba

Mnoho z Vás ma pozná z predajne, alebo z webu. Sám seba zaraďujem do kategórie rekreačného bežca. Meriam 184 cm a moja hmotnosť balansuje niekde okolo čísla 85 kg. Moje výbehy sú dlhé prevažne 10 km. Tomu, že som rekreačný bežec, ktorý behá pre radosť zodpovedajú aj tempá v ktorých behávam. Málokedy sa stane, že tachometer na mojich hodinkách ...
Výbava bežca10.09.2021 11:09:36

Mnoho z Vás ma pozná z predajne, alebo z webu. Sám seba zaraďujem do kategórie rekreačného bežca. Meriam 184 cm a moja hmotnosť balansuje niekde okolo čísla 85 kg. Moje výbehy sú dlhé prevažne 10 km. Tomu, že som rekreačný bežec, ktorý behá pre radosť zodpovedajú aj tempá v ktorých behávam. Málokedy sa stane, že tachometer na mojich hodinkách klesne pod hranicu 4:30 min/km. Najlepšie sa cítim v tempe okolo 5:00 – 5:20 min/km. Čo sa týka povrchov, preferujem spevnené povrchy, prípadne šotolinové, či štrkové cesty, s ktorými si poradí cestná obuv. Na bežeckej obuvi hľadám hlavne vlastnosti ako stabilita a tlmenie. Trailový beh je niečo, čomu sa určite chcem venovať, ale zatiaľ sa zdokonaľujem na tvrdých povrchov.

Top bežecký model na cestu za rok 2019:

cestnej bežeckej obuvi sa vyznám asi najlepšie. Mám odskúšaných naozaj mnoho modelov a v roku 2019 som najčastejšie striedal trio:

Cloudace od ON Running
Wave-Inspire od Mizuna
Gel-Kayano 26 od Asicsu.


Ako svoj top model na rok 2019 vyberám, ako už možno mnohí tušíte – model Cloudace! Niekto by mohol namietať, že pre bežca s pronáciou by bolo možno lepšie Kayano, alebo Inspire, ale Cloudace je pre mňa to najlepšie, čo som mal v roku 2019 na nohe. Vynikajúca stabilita, tlmenia tak akurát a zvršok, ktorý perfektne drží chodidlo. Bola to láska na prvé obutie. Je pravdou, že viacej som toho nabehal v Inspire od Mizuna, ale to len preto, lebo si chcem pošanovať moje Cloudace! Určite ich odporučím všetkým bežcom, ktorí hľadajú komfortnú a energickú objemovku.

 

Top tempový / pretekový model roku 2019:

Ako som spomínal vyššie, potrpím si hlavne na pohodlie, preto pred tempovými modelmi uprednostňujem prevažne tréningové. Ak by som ale mal vybrať top tempový model, určite by to bol Dynaflyte 4. Pred ním som mal model Dynamis 2, takže so vedel do čoho idem, nakoľko tieto modely majú spoločnú DNA. Na nohe cítite, že sú ľahučké a miera tlmenia postačí aj komfortom rozmaznaným bežcom. Na OTKD 2019 som v týchto tempovkách letel ako šarkan! J Dynaflyte 4 odporučím každému bežcovi, ktorý hľadá rezkú obuv na súťaže, prípadne intervalové tréningy, ale nechce sa vzdať komfortu.

 

 

 

Top trailový model roku 2019:

Beh v teréne mám rád, ale prím hrá u mňa cesta. Keď sa vyberiem do lesa, prevažne
sa pohybujem po lesných cestách pokrytých lístím, ušliapaným blatom, prípadne po zvážniciach či lúkach pokrytých trávou. Extrémne, technické terény nie sú nič pre mňa. V roku 2019 sa mi najlepšie osvedčil opäť model švajčiarskeho pôvodu – ON Running Cloudventure. Perfektná podrážka Mission Grip ma vždy podržala a postarala sa o dostatočnú stabilitu na nerovnom podklade. Strihovo mi naozaj sadla a kilometre v teréne hltala s ozajstnou ľahkosťou. Mal som možnosť skúsiť aj Speedgoat 3 a Torrent od HOKY, a asi by som mal povedať, že tieto modely sú o niečo lepšie, keďže sú ľahšie, majú viac tlmenia a dobre držia v teréne. Pravda je však taká, že Cloudventure som si obul a na tvári som mal úsmev. Každý trailista, ktorý hľadá všestrannú obuv s dobrým tlmením a perfektnou stabilitou si určite zamiluje Cloudventure od ON Running.

Top dizajn roku 2019:

V tejto kategórii nerozhoduje nič iné, iba náš subjektívny názor, no a mne sa v roku 2019 najviac zo všetkých bežeckých modelov páčil nový Wave Rider 23 od značky Mizuno a to najmä kvôli netradičnej farebnej kombinácii a mnohým detailom, ktoré dodávajú obuvi dušu. Je príjemné vidieť, že výrobcovia dávajú bežeckej obuvi srdce a snažia sa vytvárať modely, ktoré potešia nielen nohu, ale aj oko.

 

 

Ďakujem, že ste článok dočítali až sem. Už teraz sa teším na modely, ktoré nás čakajú v ďalšom roku. Myslím, že sa je na čo tešiť. Do roku 2020 želám všetkým bežcom mnoho kilometrov bez zranení, prekonanie svojich cieľov a šťastie v osobnom aj pracovnom živote.

Robo z bezeckepotreby.sk

 

Poradí vám Patrik
Poradí vám Patrik

Otázky k behu, výberu a nákupu

Po - Pia: 9:30 - 18:00