Čo robiť ak cítim únavu a nechuť do behania?

Čo robiť ak cítim únavu a nechuť do behania?

Prečo je to tak?Osobne si myslím - sú to signály nášho tela, ktoré nám týmto dáva na vedomie, že je potrebné niečo zmeniť alebo si povedať STOP a zamyslieť sa, čo nie je v poriadku. V tomto mne osobne mnohokrát pomohla zmena prostredia a oddych. Aké sú teda možnosti a čo nám pomôže takýmto stavom predchádzať?1. Pravidelný spánok – toto pravidlo ...
Zaujímavosti01.12.2023 11:25:13

Prečo je to tak?
Osobne si myslím - sú to signály nášho tela, ktoré nám týmto dáva na vedomie, že je potrebné niečo zmeniť alebo si povedať STOP a zamyslieť sa, čo nie je v poriadku. V tomto mne osobne mnohokrát pomohla zmena prostredia a oddych. Aké sú teda možnosti a čo nám pomôže takýmto stavom predchádzať?

1. Pravidelný spánok – toto pravidlo som ja mnohokrát porušila, či už kvôli študijným povinnostiam alebo cestovaniu, určite sa tých dôvodov nájde mnoho a to sa nemusíme ani veľmi dlho zamýšľať. Ale telo vie, čo potrebuje. Pravidelný a minimálne 7,5-8 hodinový spánok je základom regenerácie a správneho fungovania a to nielen v športovej oblasti.

2. Regenerácia – znova jedna z vecí, ktoré som ja osobne zanedbávala, lebo som „nestíhala“. Ale ako sa hovorí, ak sa chce, všetko sa dá. Teraz pravidelne minimálne 1x týždenne absolvujem saunu, resp. masáž. Jednoducho si na to musíme vyčleniť a nájsť 1-2 hodiny počas celého týždňa. Naše telo sa nám odvďačí.

3. Zmena prostredia – mne najviac pomáha prostredie vysokohorské. Tu by som sa zastavila a napísala aj niečo viac. Nedávno som sa vrátila zo sústredenia v talianskych Alpách – mestečko Livigno. Bolo to ozaj nádherné a miestami som si pripadala ako v inom svete. Možnosť dostať sa za necelú hodinku do výšky 2500 metrov nad morom bolo pre mňa niečo úžasné. Na sústredenia chodievam väčšinou sama a jeden deň som mala ozaj nechuť kamkoľvek ísť... pri balení vecí na izbe som váhala – ísť, neísť... zase niekam sama. Išla som a bolo to správne rozhodnutie. V priebehu 3km som prekonala 900 výškových metrov a ocitla som sa vo výške niečo viac ako 2700 metrov nad morom. A tam prišiel ten príjemný pocit, ktorý stál za to. Hory sú teda podľa mňa ten najlepší variant, ako zabudnúť na starosti a povinnosti, s ktorými sa denno-denne stretávame. To ticho a pozorovanie okolitých štítov, či nedotknutej prírody, z ktorej na nás pozerajú akurát tak veselo pobehujúce svište je neopísateľné.. 

4. Striedanie rôznych aktivít – aj ja som si už veľakrát povedala – zase musím ísť behať... Ak máme takéto myšlienky, je to jasný signál, že je potrebné niečo zmeniť, niečo čo nás po určitom čase znova nakopne a na behanie sa budeme tešiť. Zabudnite na pár dní na „povinné“ behanie a skúste vytiahnuť bicykel, korčule, plavky alebo sa ísť len tak poprechádzať do prírody s priateľmi či rodinou. Ak máte tak skvelú možnosť, tak aj do okolitých kopcov - verte mi, že behanie vám po 2-3 dňoch začne chýbať a budete sa tešiť kedy vybehnete.

5. Pravidelná strava – je to aj môj problém, vzhľadom na nekonečné cestovanie, presúvanie sa či už na preteky alebo sústredenia. Nesmieme však zabúdať na to, že pravidelnosť je to najdôležitejšie pravidlo. Jesť pravidelne každé 2 hodiny, po malých dávkach je základom úspechu.

Tento článoček vychádzal z mojich osobných chýb a skúseností a preto verím, že Vám aspoň trošičku pomôže ak hľadáte dôvody, prečo sa Vám zrazu nechce  :)

Katka

Poradí vám Patrik
Poradí vám Patrik

Otázky k behu, výberu a nákupu

Po - Pia: 9:30 - 18:00