Co-je-to-vlastne-jogging-a-preco-by-ste-ho-mali-praktozovat?

Jogging Vás rozhýbe, počuli ste už o ňom?

O joggingu ste už iste počuli. Ale viete skutočne, čo vlastne jogging znamená? Skúšali sme, hľadali sme a overené zdroje ako Wikipédia hovoria, že ide o “druh nepretekového behu pre zdravie, prípadne kondičný beh“. Pôvodný názov v angličtine znamenal “špeciálne" prípravné bežecké cvičenie. Keď ale prebehneme do volnejšieho anglického prekladu, ...
Zaujímavosti13.02.2024 14:52:36

O joggingu ste už iste počuli. Ale viete skutočne, čo vlastne jogging znamená? Skúšali sme, hľadali sme a overené zdroje ako Wikipédia hovoria, že ide o “druh nepretekového behu pre zdravie, prípadne kondičný beh“. Pôvodný názov v angličtine znamenal “špeciálne" prípravné bežecké cvičenie. Keď ale prebehneme do volnejšieho anglického prekladu, môžeme Jogging preložiť ako voľný beh prestriedaný s chôdzou.

Takže ak ste si doteraz, milí Joggeri. mysleli, že jogging je vlastne beh, máme pre Vás zlú správu. Ale až také zlé to predsa len nie je. Beh tam síce je, len ho kombinujete s chôdzou. Po správnosti je to vlastne originálny “idiánsky beh”. Bez Joggingu by sme však dozaiste nemali beh, respektíve by nebol ani zďaleka taký známy a rozšírený ako je dnes. Práve jogging výrazne pomohol rozšíriť beh do celého sveta a to pomerne masívne.

Jogging vs Running

Podľa niektorých z nás je jogging vlastne pomalý beh. Ak by sme však chceli hovoriť o pomalom behu, znamená to, že musíme určiť tempo na kilometer, ktoré bude znamenať hranicu medzi behom a joggingom. A to už bude trošku komplikovanejšie. Každý z nás predsa behá iné tempo, ktoré úzko súvisí so vzdialenosťou, profilom trasy a samozrejme aj vekom. Podľa údajov z aplikácie Strava, bola priemerná rýchlosť všetkých behov registrovaných bežcov v roku 2018 presne 6:05 min/km. Povedať teda, že každý jeden beh v tempe nad 7:00 je jogging by bolo mätúce. Podľa samotných bežcov je vidieť jasné rozdiely. Bežci, ktorí sa zúčastňujú na bežeckých pretekoch, trénujú na bežeckých okruhoch a beh je ich životný štýl a vášeň bývajú neradi nazývaní ako “joggeri”. Naopak ľudia, pre ktorých je indiánsky beh formou zdravého životného štýlu sa naopak stránia pomenovania bežec a radi sa hlásia k joggerskej komunite. A čo hovoria Odborníci? Podľa Dr. Georga Sheehana je hlavný rozdiel medzi behom a joggingom pretekárska ambícia. Iste, existuje skupina bežcov, pre ktorých je beh sám o sebe dostatočnou motiváciou a jednoducho nepotrebujú pretekanie k uspokojeniu a naplneniu svojej bežeckej skladačky. Na rozlúsknutie tohto rébusu radi použijeme zdravý sedliacky rozum. Podľa nás je jogging jednoducho pohodový beh s ľahkým striedaním chôdze. Vôbec nezáleží na tom, či 5 kilometrovú vziadlenosť zvládnete s 2 alebo 3 “indiánskymi” prestávkami a ani na tom, ako dlho vlastne budete počas prestávky kráčať.

Zdravie bežcov vs Zdravie joggerov

Podľa Dr.Paula Williamsa a správy publikovanej v roku 2008 týkajúcej sa zdravotných benefitov, napr. zníženiu krvného tlaku, poklesu hodnôt cholesterolu, neexistuje priama súvislosť a vplyv rýchlosti behu na “lepšie” zdravie. V skutočnosti je to skôr o kombinácii rôznych druhov bežeckých tréningov. Množstvo bežeckých trénerov Vám pripraví pestrý tréningový plán zložený práve z rôznych vzdialeností a mixu rýchlosti a tempových tréningov. V skutočnosti Vám väčšina odborníkov na zdravie povie, že najlešou formou cvičenia je také cvičenie, ktoré môžete opakovať pravidelne. 

Pointou teda ostáva, že ak sa chcete volať bežec, je to len Vašou vecou. Neexistuje žiadne pevné pravidlo ani špeciálny test pripravenosti, ktorý musíte absolvovať, aby ste sa “mohli” volať bežcom. Rovnako nemusíte ani absolvovať žiadne slávne preteky, či odbehnúť presne určenú vzialenosť. Hlavné je, aby ste sa hýbali a v pohode si zabehali, vyčistili hlavu a prišli na iné myšlienky. A práve na toto má každý bežec úplne inú vziadialenosť, či tempo. 

Na záver niekoľko rád, ako začať s joggingom: 

1. Vybavenie: Platia tu podobné pravidlá ako pri behu. Obliekame sa do funkčného oblečenia, ktoré dobre prenáša pot a necháva nás suchým. Ak tu potrebujete trošku poradiť, prečítajte si rady ako vybrať zimnú bežeckú výbavu.

2. Dĺžka: Pri joggingu si nemerajte vzdialenosť, na začiatok pre Vás nie je podstatná. Doležitý je len a len čas. Zabránite tak okamžitému porovnávaniu, čo môže skĺznuť do demotivácie, ak Váš kamarát, či kolega bude predsa len kondične lepšie pripravený.

3. Beh vs Jogging: Odporúčame plánovanie. Na začiatok odporúčame minútu beh a minútu chôdza. Celková dĺžka by nemala presiahnuť 25 minút. Dôležitým údajom pri behu a správnom tempe je pulzová frekvencia. Pre výpočet použite jednoduchý vzorec: pre mužov 230 - vek a následne x percento maximálnej pulzovej prekvencie (príklad: 70% maxima 40 ročného muža je 230 - 40 x 0.7 je 133). Pre ženy platí rovnaký vzorec, avšak s hodnotou 220. Tempo behu by sa malo pohybovať medzi 70 až 80% maxima pulzovej frekvencie a následne počas chôdze by mal tep klesnúť na cca 60% maxima pulzovej frekvencie. Presné hodoty pulzovej frekvencie Vám poskytnú športestery, prípadne hodinky na behanie vďaka snímaču pulzovaj frekvencie po novom už aj priamo zo zápästia. Presnejšie údaje však iste budete mať z hrudného pásu. 

4. Opakovanie: Odporučili by sme tréning 3 x týždenne na začiatok. Maximálne každý druhý deň. 

5. Postupné navyšovanie: Každý týždeň sa držte nárastu o 5 minút. Na beh prejdite ak ste sa dostali na 60 minút trvania joggingu, pričom 30 minút tvoril beh. 

Držíme palce a nezabudnite. Pravidelnosť je kľúčom k úspechu. 

Šťastný beh, alebo jogging praje Patrik
www.bezeckepotreby.sk

Poradí vám Dávid
Poradí vám Dávid

Otázky k behu, výberu a nákupu

Po - Pia: 9:30 - 18:00