Kryokomora – čaro extrémne nízkych teplôt.

Kryokomora – čaro extrémne nízkych teplôt.

Dá sa zhrnúť v troch základných bodoch. Na chlad reaguje organizmus ako na stresový faktor a vylučuje látky ktoré majú organizmus uchrániť pre stresom. Predovšetkým sú to endorfíny - hormóny šťastia, ktoré sú mnohonásobne účinnejšie ako morfium a majú za úlohu eufóriu, ktorá dokáže nevnímať extrémne nízku teplotu ako nepriaznivý faktor ...
Zaujímavosti12.01.2024 14:35:27

Dá sa zhrnúť v troch základných bodoch. 

  • Na chlad reaguje organizmus ako na stresový faktor a vylučuje látky ktoré majú organizmus uchrániť pre stresom. Predovšetkým sú to endorfíny - hormóny šťastia, ktoré sú mnohonásobne účinnejšie ako morfium a majú za úlohu eufóriu, ktorá dokáže nevnímať extrémne nízku teplotu ako nepriaznivý faktor pôsobiaci na ľudský organizmus.
  • V ďalšej etape sú to kortikoidy, rastový hormón a pre športovcov veľmi dôležitý hormón - testosterón.
  • Pôsobením chladu ďalej dochádza k pozoruhodnému efektu, ktorý možno prirovnať k efektu, keď prázdnu uzavretú plastovú fľašu z teploty plus dvadsať stupňov dáme do prostredia kde je mínusová teplota: taký istý efekt „zmenšenia“ objemu fľaše sa deje aj z bunkou organizmu. Týmto stiahnutím jednotlivých buniek dochádza k vytlačeniu vnútro bunečnej tekutiny ktorá za normálnych okolností v bunke ostáva do lymfatického a krvného obehu, a tým aj k odstráneniu škodlivín v zmysle voľných radikálov, kyseliny mliečnej, ktoré pôsobia na bunku toxicky a spôsobujú „zakyslenie“ organizmu, ktoré športovec pociťuje ako svalovú bolesť po záťaži.

Následná fyzická záťaž ktorá nasleduje po pobyte v kryokomore má za následok opačný efekt. 
Po l5 minútovej záťaži dochádza k výraznému prekrveniu tkanív, ktoré v štvrtej minúte záťaže dosahuje až štvornásobok bežného prekrvenia. Dochádza k výraznému zvýšeniu prívodu kyslíka do buniek svalov čo vyvoláva zníženie koncentrácie škodlivých látok, ktoré ešte neboli z buniek vyplavené.

Zvýšený krvný prietok v svaloch sa dá veľmi výrazne využiť – pri správnom pitnom režime, mineralizácii a vitaminizácii organizmu, prísunom energetických látok sa veľmi výrazne zvyšuje energetický potenciál buniek a tým aj celého organizmu. Toto je veľmi výrazný efekt ktorý sa dá využiť pri biochemickej regenerácii organizmu a následne jeho „energetickým nabitím“.

Celkove sa dá pozitívny efekt kryoterapie vo vrcholovom športe zhrnúť do nasledovných bodov:

  • Výrazné urýchlenie biochemickej regenerácie športovca.
  • Výrazná pomoc pri rozvoji vytrvalosti a sily v tréningovom procese.
  • Urýchlenie pozáťažovej regenerácie aj počas tréningu aj v období pretekárskom.
  • Prevencia pred preťažením jednotlivých zaťažovaných systémov a orgánov.
  • Výrazné urýchlenie liečenia po úrazových stavov mäkkých tkanív a svalov (napr. v kombinácii s Wobenzýmom dochádza k výrazne urýchlenému rozpusteniu a vstrebaniu krvných výronov bez vytvorenia menejcennej jazvy v svale).
  • Výrazná pomoc pri liečbe bolestivých stavov pohybového aparátu (endorfíny a znížená vodivosť nervov signalizujúcich bolesť).


Zdroj: fit.server.sk

Poradí vám Patrik
Poradí vám Patrik

Otázky k behu, výberu a nákupu

Po - Pia: 9:30 - 18:00