Muži verzus ženy

Muži verzus ženy

Teória veľkosti: Muži majú väčšie srdce a pľúcaNetrénovaní muži príjmu v priemere viac kyslíka ako netrénované ženy. Platí to aj v prípade profesionálnych športovcov. Viaceré testy potvrdili, že veľkosť , trénovanosť srdca a kapacita pľúc zohrávajú pri behu podstatnú úlohu.Teória stavby tela: Ženy majú menej svalov a viac tuku. Teória znie ...
Zaujímavosti23.03.2018 16:43:59

Teória veľkosti: Muži majú väčšie srdce a pľúca
Netrénovaní muži príjmu v priemere viac kyslíka ako netrénované ženy. Platí to aj v prípade profesionálnych športovcov. Viaceré testy potvrdili, že veľkosť , trénovanosť srdca a kapacita pľúc zohrávajú pri behu podstatnú úlohu.

Teória stavby tela: Ženy majú menej svalov a viac tuku
Teória znie logicky, ale opak je pravdou. Zoberme si ženy kulturistky. Tie sú síce veľmi svalnaté a nemajú takmer žiadny tuk, ale na trati toho veľa nevydržia. Muži kulturisti sú na tom podobne. Svalnatí muži zvyčajne nevyhrávajú preteky, práve naopak.

Teória prevodu tepla: Ženy odvádzajú teplo menej efektívne
Muži sa potia oveľ a viac ako ženy, najmä na hrudi a chrbte chrániac tým životné orgány. U žien je to iné, potia sa výraznejšie v podpazuší, čo je menej efektívne. Ak by táto teória bola pravdivá, ženy by excelovali v chladnom počasí, naopak pri behoch v teple by sa im darilo horšie.

Teória chémie: Na vine sú hormóny. 
Muži ľahšie podstupujú riziko a sú súťaživejší. Nerobí im problém začať rýchlejšie, zbytočne neanalyzujú, neboja sa riskovať. Ženy si zvyčajne šetria sily na záverečné kilometre, hoci by mohli v začiatkoch kľudne bežať rýchlejšie.

Spoločenská teória: Ženy sú odrádzané od súťaženia. 
Sú muži a ženy, ktoré behajú súťažne rovnako akceptované spoločnosťou? Nepísaným pravidlom je, ž ženy sa majú v prvom rade postarať o rodinu , domácnosť a až potom sledovať vlastné záujmy. Presudky sú hlboko zakotvené, či si to pripúšťame, či nie.

Rozdiel medzi mužskými a ženskými výslednými časmi sa líši približne o 10%. 
Či už to bude šprint, polmaratón, maratón, muži mali, majú a pravdepodobne ešte dlho budú mať lepšie výsledky. Preto milé dámy nemusia byť smutné, ak v nasledujúcich bežeckých pretekoch nepredbehnú svojho manžela, kamaráta, známeho napriek tomu, že naozaj trénovali poctivo :-)
 

Zdroj: stevequick.blogspot.com 

Poradí vám Patrik
Poradí vám Patrik

Otázky k behu, výberu a nákupu

Po - Pia: 9:30 - 18:00