preco_nezabudat_pit_pocas_behu

Pitný režim bežca

V nasledovných riadkoch budeme preto riešiť spôsob hydratácie, jej samotnú formu a výber požadovaného nápoja pričom uvádzame niekoľko príkladov ako ostať hydratovaný.Predhydratácia pred rýchlym tréningomPri bežeckom tréningu dĺžky 12 km a teplote 27 stupňov má dehydratovaný bežec pomalší čas o viac ako 2 a pol minúty oproti bežcovi, ktorý je ...
Výživa a pitný režim12.01.2024 14:42:27

V nasledovných riadkoch budeme preto riešiť spôsob hydratácie, jej samotnú formu a výber požadovaného nápoja pričom uvádzame niekoľko príkladov ako ostať hydratovaný.

Predhydratácia pred rýchlym tréningom

Pri bežeckom tréningu dĺžky 12 km a teplote 27 stupňov má dehydratovaný bežec pomalší čas o viac ako 2 a pol minúty oproti bežcovi, ktorý je hydratovaný správne. Dehydratácia spôsobuje pokles krvného objemu, ktorý znižuje schopnosť prenosu tepla. Srdce bežca je týmto nútené biť rýchlejšie.
Náš tip: Hodinu až dve pred bežeckým tréningom vypite 0,25 až 0,5 litra. Najlepšou voľbou sú iontové nápoje s obsahom sacharidov, solí a minerálov. Druhú “várku” tekutín si naplánujte 15 až 30 minút pred behom v objeme 0,1 až 0,2 litra.

Základ je mať plán

Plánovanie Vám pomôže zapamätať si kedy a koľko potrebujete piť. Bežec, ktorý má počas bežeckého tréningu plán pitného režimu (vrátane presného množstva a času) pije oveľa častejšie a viacej ako bežec bez plánu. 
Náš tip: Poznačte si, kedy ste boli v priebehu tréningu smädný, ako často a koľko ste pili. Následne si zostavte Váš vlastný pitný režim. Doplnenie menšieho množstva tekutín v pravidelných intervaloch Vám pomôže absorbovať tekutinu účinejšie a vyhnete sa možným žalúdočným problémom.

Problém so žalúdkom

Mať plný žalúdok iontového nápoja? Samozrejme, nie je to potrebné.
Podľa americkej štúdie z roku 2010, bežec, ktorý na opláchnutie úst použil iontový nápoj s dostatočným množstvom sacharidov dokázal bežať na bežiacom páse za rovnaký časový interval (15 minút) o celých 200 metrov viac, ako bežec, ktorý na vypláchnutie úst použil placebo. Mozog vyhodnotí, že energia je "na ceste" a dokáže využiť skryté rezervy organizmu.
Náš tip: Pre krátke behy to každopádne prináša benefit. Už samotné vypláchnutie úst iontovým nápojom s dostatočným množstvom sacharidov dokáže pomôcť. Taktiež to predstavuje výhodu pre bežcov, ktorí majú veľmi citlivý žalúdok pre strávenie väčšieho množstva cukru. Avšak pri behoch cez 60 minút je nevyhnutné žiadané látky do tela aj naozaj dostať.

Čo potrebujete?

Vaša potreba tekutín závisí od dĺžky bežeckého tréningu. Pri behu v trvaní 1 hodiny by ste mali prijať od 0,08 do 0,15 litra každých 15 až 20 minút. V prípade predlžovania bežeckého tréningu by “dávka” mala ostať, no nemali by ste zabudnúť na kombináciu gélu alebo tablety pre okamžitý prísun energie, doplnenie minerálov a solí.
Pri behoch dlhších ako 4 hodiny je nesmierne dôležité držať cyklus 15 minút, následne sa riadiť pocitom smädu. Ak ste smädný, objem dodržte, ak nie jemne znížte. 
Po bežeckom tréningu nastáva fáza, na ktorú netreba zabúdať! Dôležité je nahradiť iontový nápoj za nápoj regeneračný, ktorý doplní všetky látky stratené počas behu. Aminokyseliny a ďalšie látky v nápoji dokážu výrazne skrátiť dobu regenerácie po bežeckom výkone.  

Poradí vám Patrik
Poradí vám Patrik

Otázky k behu, výberu a nákupu

Po - Pia: 9:30 - 18:00