Čo jesť pred behom?

Čo jesť pred behom?

Čo jesť pred behom? Beh je výnimočný šport, ktorý zlepší vašu kondíciu a pomôže vám vyčistiť si myseľ. Navyše k nemu veľa nepotrebujete. Behať môžete kdekoľvek, postačia vám k tomu iba kvalitné tenisky. Či už chcete behať kvôli chudnutiu, zdraviu, psychike alebo vás láka podávanie čo najlepšieho výkonu, beh je vhodný pre všetkých. Avšak čo jesť ...
Výživa a pitný režim08.02.2024 14:34:18

Čo jesť pred behom? 

Beh je výnimočný šport, ktorý zlepší vašu kondíciu a pomôže vám vyčistiť si myseľ. Navyše k nemu veľa nepotrebujete. Behať môžete kdekoľvek, postačia vám k tomu iba kvalitné tenisky. Či už chcete behať kvôli chudnutiu, zdraviu, psychike alebo vás láka podávanie čo najlepšieho výkonu, beh je vhodný pre všetkých. Avšak čo jesť pred behom? Svoju úlohu však zohráva aj regenerácia a strava. Dostatočný príjem energie z nutrične výživných a zdravých potravín je veľmi dôležitý. Kvalitný spánok a dobrá životospráva vám pomôže s regeneráciou aj výkonom pri behu. Ako na to? Prečítajte si 5 základných pravidiel, na ktoré by mal myslieť každý bežec. 

1. Stravujte sa zodpovedne 

Bez ohľadu na vaše preferencie v stravovaní sa, dbajte na dostatočný príjem živín a pestrý jedálniček. Z makro živín siahnite najmä po proteínoch, ktoré vás zasýtia a pomôžu vám s regeneráciou svalov. Ide najmä o mäso, ryby, strukoviny a rôzne vegetariánske a vegánske alternatívy ako tofu. Doplňte ich komplexnými sacharidmi, ktoré nájdete napríklad v ovsených vločkách. Tie obsahujú aj bielkoviny. Vhodné sú aj zemiaky a ryža. Cestovín a pečiva sa nemusíte báť, ale uprednostňujte radšej celozrnné výrobky. Konkrétne množstvo závisí od vašej váhy a intenzity tréningu, pri príjme mikroživín, a teda vitamínov a minerálov, sa ale nemusíte obmedzovať. Snažte sa ku každému jedlu zjesť farebnú porciu zeleniny a ovocia. Naše telo okrem energie využije behom aj množstvo týchto látok, ktoré sú potrebné pre fungovanie nášho organizmu. 

2. Zvoľte si správny zdroj energie 

Vďaka vyváženej strave by ste mali mať dostatok energie a dosahovať svoje ciele. Pred intenzívnym tréningom je však vhodné dať si niečo, čo poslúži ako okamžitý zdroj energie. Postačí vám aj banán, ale výbornou voľbou sú rôzne výživové doplnky na to určené. Pri dlhých a pomalých behoch začne telo po 90-tich minútach spaľovať glykogén. A preto je potrebné dopĺňať kvalitné sacharidy. 

3. Čo jesť či nejesť pred behom 

Ak môžete, pred behom by ste sa mali najesť. Má to dva dôvody. Prvý je „energetická injekcia“, ktorú vaše svaly dostatnú a dodá vám silu na zvládnutie tréningu. V druhom rade dostane palivo a živiny aj celé vaše telo vrátane mozgu, a tak môže optimálne fungovať. Odporúčajú to aj viaceré štúdie. Podľa tých vedie doplnenie energie po nočnom spánku a pred behom k lepšiemu športovému výkonu. To platí v porovnaní s tým, že by ste 12 hodín nejedli. Jesť by ste však nemali hneď pred behom. Nestrávené jedlo v žalúdku sa vám počas behu bude natriasať a mohlo by vám prísť zle. 

4. Čo jesť počas behu?

Ak ste mali možnosť sa pred behom najesť, počas behu vám postačí energetický gél alebo energetická tyčinka. Tvoria ich jednoduché sacharidy, ktoré telo rýchlo spracuje a dodajú vám okamžitú energiu. Ak potrebujete poriadne nakopnutie, vyberte si energetické gély s kofeínom. Obsahujú od 20 mg do 75 mg kofeínu, a tak si dajte pozor na ich kombináciu s rannou kávou. Energetický gél môžete zvyčajne užívať každých 45 minút. V prípade dlhých behov ale nestačí a je potrebné ho kombinovať s energetickými tyčinkami, prípadne so stravou so zvýšeným množstvom bielkovín a tukov. Strava po behu by mala doplniť bielkoviny a tuky, ak ste ich mali pred behom menej. 

5. Dodržujte pitný režim 

Dostatočná hydratácia sa začína už pred behom. Tekutiny by ste mali dopĺňať aj počas behu, a to najmä ak intenzívne svieti slnko. Pri dlhom behu je potrebné dbať aj na príjem elektrolytov. Sú to minerály a soli, ktoré počas behu strácame potom. Ideálne sú iontové nápoje. Nezabúdajte na pitný režim ani v zime. Vtedy je jeho dodržiavanie problematické, pretože často necítime smäd. 

Nepodceňte prípravu

Správne načasovanie a zloženie vášho jedla pred behom a počas neho môže výrazne ovplyvniť váš celkový výkon a následnú regeneráciu. Dbajte na dodržiavanie týchto pravidiel, aby ste mali dostatok energie. Myslite na správnu stravu, ale prvoradá je radosť z pohybu.

Ďakujeme za dočítanie článku až sem. Aby vám nikdy nechýba energia praje
Matej
bezeckepotreby.sk

Poradí vám Patrik
Poradí vám Patrik

Otázky k behu, výberu a nákupu

Po - Pia: 9:30 - 18:00