AKO BEHAŤ V ZIME A NEOCHORIEŤ

AKO BEHAŤ V ZIME A NEOCHORIEŤ

Zima a sviatky síce dokážu váš tréning nepekne poznačiť, behu by ste sa však nemali vzdávať ani počas chladných mesiacov. Tie sú totiž ako stvorené pre beh a počas nich je tréning oveľa príjemnejší, než si myslíte. Zima je rovnako ideálny čas na vybudovanie poriadneho bežeckého základu. Ale poďme pekne poporiadku. Beh v zime naozaj stojí za to. ...
Tréning09.02.2024 13:49:44

Zima a sviatky síce dokážu váš tréning nepekne poznačiť, behu by ste sa však nemali vzdávať ani počas chladných mesiacov. Tie sú totiž ako stvorené pre beh a počas nich je tréning oveľa príjemnejší, než si myslíte. Zima je rovnako ideálny čas na vybudovanie poriadneho bežeckého základu. 

Ale poďme pekne poporiadku. Beh v zime naozaj stojí za to. Áno, nie vždy sa na zimný bežecký tréning tešíte, ale stojí za to sa premôcť. Prinášame Vám niekoľko rád, ako behať v zime a neochorieť.

DLHŠÍ ČAS NA ROZOHRIATIE

V chladnom počasí sa telo rozohrieva o niečo dlhšie, a to platí najmä v prípade, že si idete zabehať rovno po zobudení. Pred samotným behom venujte minimálne päť minút rezkej chôdzi a až potom sa zľahka pustite do behu. Je možné, že sa celkom rozohrejete až po ďalších 10 až 15 minútach a až po nich budete vedieť bežať vo vašom zvyčajnom tempe. Pred behom v mínusových teplotách si bežecké oblečenie položte na niekoľko hodín pred tréningom na radiátor. 

NEZABÚDAJTE PIŤ

V lete sa nám tekutiny žiadajú akosi prirodzenejšie než v zime, potrebujeme ich však bez ohľadu na ročné obdobie. Radíme vám teda, aby ste hydratáciu nezanedbávali a ak si beriete nápoj aj so sebou na tréning, urobte si teplý čaj. Padne vám lepšie ako studená voda.

POTÍTE SA AJ V CHLADE

Nízke teploty neznamenajú, že sa nepotíte. Je preto veľmi dôležité, aby bolo vaše bežecké oblečenie funkčné a správne navrstvené. Ak je intenzita cvičenia dostatočne vysoká, produkcia metabolického tepla a iné fyziologické faktory sa postarajú o to, aby vaša telesná teplota neklesla priveľmi. Čo to pre vás znamená? Riskujete, keď sa náhle prestanete hýbať. Produkcia tepla sa zníži a prepotené oblečenie vás začne nebezpečne chladiť. Preto dobre plánujte, čo bude nasledovať bezprostredne po tréningu. Viac tenkých vrstiev vás pred chladom ochráni lepšie ako jedna hrubá. Obliekajte si funkčné materiály, ktoré sa nesprávajú ako špongia. 

MAJTE JASNÝ CIEĽ

Máločo človeka dokáže motivovať tak ako príprava na konkrétne bežecké preteky. Ak pre vás však predstavujú skôr stres než radosť, pokojne si na začiatku každého mesiaca (alebo týždňa) naplánujte, koľko kilometrov plánujete do jeho konca odbehnúť. Keď stanovený cieľ dosiahnete, odmeňte sa a nezabudnite si určiť nový. 

DOPRAJTE SI PESTROSŤ

Váš tréningový plán nie je vytesaný do kameňa. Môžete teda modifikovať, v ktoré dni beháte, aj vzdialenosti, ktoré počas tréningu absolvujete. Keď udrú mrazy, skráťte dĺžku vašich behov, zvýšte však intenzitu tréningu. Napríklad, namiesto nedeľnej dvadsiatky odbehnite len desať kilometrov, a to tak, akoby išlo o preteky. Začnite zľahka, postupne tempo pridávajte a posledný kilometer bežte úplne naplno. Tento tréning sa výborne hodí na bežeckú dráhu či bežiaci pás. Tréning je nielen kratší, ale aj bezpečnejší, pretože sa budete rozohrievať postupne, čím sa vyhnete zraneniu. 

BEHAJTE V DOBREJ VÝBAVE

Správna bežecká výbava z funkčných materiálov je v chladných mesiacoch absolútne kľúčová. Najlepšie urobíte, keď budete oblečenie vrstviť – základná vrstva by mala dobre odvádzať pot a windstopper vo vrchnej vrstve vás spoľahlivo ochráni pred studeným vetrom. Ak naozaj prituhuje, medzi spomínané dve vrstvy si oblečte funkčný nátelník/mikinu– táto vrstva dobre izoluje vlhkosť zo základnej vrstvy oblečenia a dostáva ju ďalej od pokožky. Vaša telesná teplota sa počas behu zvýši, preto priveľa vrstiev nebudete potrebovať ani vtedy, keď bude teplota pod bodom mrazu. Radíme vám však, aby ste sa po behu čím skôr prezliekli do suchého oblečenia. Inak vám hrozí podchladenie. 

Bežecká výbava by mala obsahovať: 

•          Windstopper 

•          Druhú funkčnú vrstvu 

•          Bežecké tričko s dlhým rukávom dobre odvádzajúce pot 

•          Bežeckú čiapku alebo čelenku 

•          Rukavice 

•          Zateplené bežecké legíny, ktoré dobre odvádzajú pot 

•          Funkčné bežecké ponožky, napr. s prímesou merina

 

Chcem správnu bežeckú výbavu

 

 

 

 

Poradí vám Patrik
Poradí vám Patrik

Otázky k behu, výberu a nákupu

Po - Pia: 9:30 - 18:00