co_ma_a_nema_zahrnat_bezecka_priprava

Bežecká príprava v období „pretekárskeho voľna“?

Dážď, silný vietor, sneh a tma takmer o 16tej hodine večer – mnohé z dôvodov, ktoré nám v tomto období môžu znepríjemniť bežeckú prípravu na nastávajúci rok. Aká dlhá má byť oddychová fáza po ukončení sezóny a ako sa v týchto zimných mesiacoch „nanovo rozbehnúť“? Musíme si uvedomiť, že ľudský organizmus nie je stroj a potrebuje nevyhnutný ...
Tréning16.08.2018 12:01:32

Dážď, silný vietor, sneh a tma takmer o 16tej hodine večer – mnohé z dôvodov, ktoré nám v tomto období môžu znepríjemniť bežeckú prípravu na nastávajúci rok. Aká dlhá má byť oddychová fáza po ukončení sezóny a ako sa v týchto zimných mesiacoch „nanovo rozbehnúť“? 

Musíme si uvedomiť, že ľudský organizmus nie je stroj a potrebuje nevyhnutný oddych, vypnutie a odreagovanie od akejkoľvek rutinnej záťaže minimálne na dobu 3-4 týždňov po ukončení bežeckej resp. pretekárskej sezóny. Je to záruka, že do prípravy na nastávajúci rok sa pustíme s chuťou a odhodlanosťou dokázať znova o čosi viac. Oddychovanie si môžeme spríjemniť úplne ľahkou a oddychovou formou športovania – plávanie, výlety do prírody – cyklistické, turistické; avšak žiadne dlhé túry a prekonávanie osobných rekordov v bazéne :) Ak máme možnosť regenerácie - wellness je vhodné v tomto období navštíviť častejšie ako to robievame za bežných okolností. 

Po mesačnej fáze oddychovania je telo pripravené na pomalé pridávanie záťaže, nie však na skok priamo do náročného tréningu zo dňa na deň. To by nám skôr ublížilo ako pomohlo. V období zimnej prípravy by sme teda mali postupne zvyšovať objem nabehaných kilometrov. Keďže mnohí z nás trénujú aj v zimných mesiacoch doma – na snehu, nie je potrebné a ani vhodné nútiť sa do rýchlych a krátkych bežeckých úsekov a šprintov, vzhľadom na nevhodnosť povrchu (sneh, ľad). Ide skôr o objemovú prípravu, dlhšie a pomalšie tempové behy. 
Ak je počasie ozaj nevhodné na akýkoľvek bežecký tréning, alternatívou sú aj fitnes centrá a posilňovne. Tu si však musíme uvedomiť, že bežecký pás je umelý povrch, tvrdosť a pružnosť sú rôzne a taktiež sa mení aj naša technika behu. Je nevyhnutné prijímať väčšie množstvo tekutín, vzhľadom na vzduch, ktorý je suchší a organizmus sa omnoho viac potí ako pri identickom bežeckom tréningu vonku. V niektorých prípadoch zábavnejšou formou a alternatívou rozvoja bežeckej vytrvalosti môže byť aj bežkovanie a silovú prípravu si tí odvážnejší z nás môžu otestovať aj na skialpinizme. 

Prajem veľa síl a radosti do ďalších tréningov!
Katka Berešová
 

Poradí vám Patrik
Poradí vám Patrik

Otázky k behu, výberu a nákupu

Po - Pia: 9:30 - 18:00