Vyberame-tie-najlepsie-bezecke-aplikacie

Aplikácie na beh

Povedzme si to na rovinu. Aplikácie na monitorovanie športových aktivít, ktoré sú predinštalované v smartfónoch nestoja za veľa a sú tam viac menej len na to, aby tam boli. Každý športovo založený človek väčšinou siahne po alternatíve. V tomto článku sa pozrieme na to, aké športové aplikácie na beh sú najlepšie v prípade, že nemáte športtester ...
Výbava bežca21.03.2024 13:43:23

Povedzme si to na rovinu. Aplikácie na monitorovanie športových aktivít, ktoré sú predinštalované v smartfónoch nestoja za veľa a sú tam viac menej len na to, aby tam boli. Každý športovo založený človek väčšinou siahne po alternatíve. V tomto článku sa pozrieme na to, aké športové aplikácie na beh sú najlepšie v prípade, že nemáte športtester a chcete pri behu používať iba mobil. Tiež sa pozrieme na najlepšie aplikácie v prípade, že športtester už vlastníte. Na začiatok je dobré vedieť, že aplikácie na beh, prípadne iné športové aktivity by sa dali rozdeliť do dvoch skupín. 

Aplikácie bez zariadenia

Prvá skupina pozostáva z takých aplikácii, ku ktorým nepotrebujete žiadne zariadenie resp. športtester. Tieto aplikácie fungujú v smartfóne a pomocou GPS čipu v telefóne vedia zaznamenať vašu trasu, rýchlosť, prípadne prevýšenie. Je to jednoduché a lacné riešenie ku ktorému stačí len smartfón.
Nevýhodou takéhoto riešenia je fakt, že na to, aby ste si overili rýchlosť, prípadne tempo, musíte pozerať do mobilu, odblokovať ho a... to nie je veľmi praktické. Tiež zamrzí absencia informácii o srdcovom tepe. To sa ale dá riešiť dokúpením hrudného pásu, ktorý viete spárovať s mobilom cez Bluetooth. Z veľkého množstva bežeckých aplikácii vyberáme tie najzvučnejšie mená: 

Runkeeper

Pomocou Runkeeperu môžete zaznamenať svoje behy a mnoho iného. Integrácia hudobného prehrávača Spotify vás nakopne pri behu. Funkciu Audio Cues si môžete nastaviť tak, aby po každom kilometri ohlásia priemerné tempo, či celkový čas. Oceňujeme hlavne jednoduché a užívateľsky príjemne prostredie aplikácie.  Platená verzia Premium odomkne prístup k osobným tréningovým plánom a detailnejším štatistikám. Aplikácia je dostupná ako pre operačný systém IOS tak pre Android

Endomondo

Multišportová appka, ktorú môžete použiť na zaznamenanie rôznych športových aktivít. Poteší zapracovanie sociálneho aspektu – môžete si do friendlistu pridať priateľov a povzbudiť ich, prípadne okomentovať ich športový výkon. V platenej verzii Premium sa zbavíte otravných reklám a získate funkcie ako sú osobné tréningové plány, analýza frekvencie srdca, prípadne intervalové tréningy. Endomondo je dostupná ako pre operačný systém IOS tak pre Android

Runtastic

Runtastic je akýsi konkurent Endomonda a Runkeeperu. Za zmienku stojí zábavná funkcia Live Tracking & Cheering. Vaši priatelia Vás môžu v reálnom čase sledovať počas aktivity a môžu Vás povzbudzovať a tlieskať. Je veľmi zvláštne a zábavné počuť počas behu potlesk vychádzajúci z vrecka. Premium členstvo umožní uložiť obľúbené trasy, odomkne intervalové tréningy a prístup k rekordom. Aplikácia je dostupná ako pre operačný systém IOS tak pre Android

Strava

Každý, kto to so športom myslí aspoň trochu vážne je na Strave. Prečo? Strava ide na to trošku inak. Je to skôr sociálna sieť pre športovcov. Samozrejme, môžete pomocou tejto aplikácia zaznamenávať mnoho športových aktivít, ale sociálny aspekt a porovnávanie športových výkonov hrá pri tejto aplikácii prím. Môže za to hlavne funkcia Segmentov. Segmenty sú úseky trasy rôznych dĺžok, ktoré vytvorili používatelia. Pri každom Segmente je rebríček a vašou úlohou je prebehnúť cez spomínaný úsek v čo najkratšom čase. Túto funkciu využívať môžete, ale nemusíte – záleží len na vašej súťaživosti. Platená časť aplikácie odomkne detailnejšie analýzy tréningov, či osobné tréningové plány. Strava je ako ostatné aplikácia rovnako dostupná ako pre operačný systém IOS tak pre Android

Aplikácie so zariadním

Druhá skupina aplikácii je naviazaná na nejaké zariadenie. Teda ak si kúpite športtester Garmin, siahnete po aplikácii Garmin Connect. Športovať môžete aj bez mobilu a aktivita sa zaznamená do hodiniek. Potom, ako dobeháte, ukončíte aktivitu a priblížite sa k smartfónu, táto aktivita sa do neho automaticky nahrá a v spomínanom Garmin Connecte si následne viete prezerať a analyzovať aktivitu. Výhody športtestrov sú hlavne v ich kompaktných rozmeroch a v tom, že údaje ako tempo, vzdialenosť, či prevýšenie môžete mať okamžite k dispozícii a nemusíte pri tom nemotorne manipulovať s mobilom. 

Polar Flow

Ak ste majiteľom Polar športtesteru, asi netreba túto appku bližšie predstavovať. Je v nej všetko potrebné, no trochu zamrzí nemoderný dizajn a absencia slovenčiny.

Suunto

Modernejšie vyzerajúca aplikácia, ale opäť bez podpory slovenskej lokalizácie. Efektne pôsobia takzvané Heatmaps, ktoré zobrazujú najfrekventovanejšie bežecké trasy. Trochu neohrabane však pôsobí nastavovanie jednotlivých dátových políčok. Musíte si ich totiž najprv nastaviť v aplikácii a následne zosynchronizovať so športtesterom. Nie je možné si ich nastaviť priamo v hodinkách. 

Garmin Connect

Za úspechom Garminu stojí iste aj ich aplikácia Garmin Connect. Slovenská lokalizácia a množstvo zaujímavých funkcii ako napríklad Garmin Coach, ktorý Vám na mieru vytvorí tréningový plán, či funkcia Výzvy, kde si môžete s priateľmi vytvoriť napríklad bežeckú výzvu na nabehaný počet kilometrov, prípadne krokové výzvy – fantázii sa medze nekladú. V tejto aplikácii si tiež môžete vytvárať vlastné trasy, či intervalové tréningy.

Kombinovanie aplikácii

Výrobcovia zariadení a vývojári aplikácii spolupracujú, takže ak ste doteraz niekoľko rokov používali povedzme Endomondo a chcete si kúpiť Garminy, je pochopiteľné, že sa bojíte, že prídete o všetky svoje údaje a aktivity. Netreba sa toho obávať, pretože Garmin Connect môžete spojiť s Endomondom a aktivita bude nahraná aj na Connect, aj na Endomondo. Takto to funguje pri väčšine aplikácii a vďaka za to, niekedy to nebolo štandardom – dodnes si pamätám ako mi dalo zabrať po jednom prehádzať stovky aktivít z Runtasticu do Garmin Connect. 

Za seba a mnohých iných môžem povedať, že najviac sa nám osvedčila kombinácia Garmin Connect a Strava. Na Connecte môžete pomocou prehľadných údajov a rôznych grafov rozanalyzovať svoj beh a na Strave sa môžete porovnávať so svojimi súpermi na obľúbenom Segmente. Ďakujem, že ste clánok dočítali až sem a verím, že už máte vo svete bežeckých aplikácii lepšiu orientáciu. 

Krásne bežecké zážitky praje
Váš bežecký špecialista Robo
www.bezeckepotreby.sk

Poradí vám Patrik
Poradí vám Patrik

Otázky k behu, výberu a nákupu

Po - Pia: 9:30 - 18:00