BEH počas prvého TRIMESTRA

BEH počas prvého TRIMESTRA

Ako to teda s tehotenstvom vyzerá? To typické trvá 40 týždňov, no pohybuje sa od 259 dní až do 294 dní, teda od 37 do 42 týždňnov. Rozdeluje sa na tri trimestre, z ktorých každý trvá 12 až 13 týždňov, teda zhruba tri mesiace. V našom článku sa zameriame na prvý trimester, ktorý trvá od prvého týždňa po týždeň trinásty.Beh počas tehotenstva nie ...
Tréning13.02.2024 14:43:54

Ako to teda s tehotenstvom vyzerá? To typické trvá 40 týždňov, no pohybuje sa od 259 dní až do 294 dní, teda od 37 do 42 týždňnov. Rozdeluje sa na tri trimestre, z ktorých každý trvá 12 až 13 týždňov, teda zhruba tri mesiace. V našom článku sa zameriame na prvý trimester, ktorý trvá od prvého týždňa po týždeň trinásty.

Beh počas tehotenstva nie je nemožný, zároveň však ale ani jednoduchý či predvídateľný. Počas prvých troch mesiacov gravidity sa, našťastie, nijako podstatne nemení vaša hmotnosť ani vaša bežecká forma, mnohé bežkyne sa preto počas tohto obdobia ešte vôbec nesťažujú na bolesti chrbta či problémy s rovnováhou, ktoré sú bežné pred pôrodom. Pravda je však taká, že hoci môžete v prvom trimestri vyzerať počas behu tak výborne ako obyčajne, je veľmi pravdepodobné, že vás prenasledujú viaceré nečakané symptómy, medzi ktoré patria extrémna únava, nevoľnosť (a to nielen tá ranná), zvracanie, neodolateľná chuť na určité jedlá, naopak, odpor k iným, kolísanie nálady, zápcha, časté močenie a iné vskutku „príjemné“ vedľajšie účinky gravidity. Azda netreba veľmi zdôrazňovať, že všetko vyššie spomínané dokáže celkom nabúrať vaše každodenné plány, oberá vás o energiu a vôľu vôbec vstať a ísť si zabehať.

Bežkyne trpiace rannými nevoľnosťami (ukazuje sa, že počas prvého trimestra gravidity nimi trpí 70 až 85 percent žien) by si mali dávať výnimočne veľký pozor na dostatočný prísun kvalitných živín, aby mali dostatok energie pre seba, bábätko aj na šport. Počas prvých troch mesiacov tehotenstva väčšine žien stačí zvýšiť energetický príjem len o sto až tristo kalórií denne, čo sa rovná miske cereálií s nízkotučným mliekom. Bežkyne, ktoré majú pre nevoľnosti problém zvýšiť príjem kalórií, by mali skúsiť jesť častejšie po malých dávkach výživných jedál a tie kalórie navyše kde-tu nenápadne vpratať. Ak vám tuhá strava nelahodí, vyskúšajte ovocné smoothies a mliečne šejky so srvátkovým proteínom. Sú dobrým zdrojom potrebnej energie aj živín. Správna výživa je absolútne kľúčovou záležitosťou počas celého tehotenstva. Všetkým ženám (a bežkyniam výnimočne), ktoré zvyknú trpieť napríklad nedostatkom železa. Teda odporúčame, aby sa porozprávali so svojim lekárom o tom, či a ako svoju stravu obohatiť o vitamíny, minerály vo forme doplnkov. Vo všeobecnosti vám však odporúčame, aby ste denne užívali kyselinu listovú.

Už teda viete, ktoré živiny do svojej stravy v tehotenstve určite zaradiť. Viete však aj to, čomu sa zďaleka vyhýbať ?

  1. Povedzte zbohom energetickým gélom s kofeínom. Jeho príjem by ste totiž mali na nasledujúcich deväť mesiacov znížiť na menej než 200 mg denne.
  2. Zrieknite sa alkoholu. Ako je totiž známe, jeho požívanie, a to najmä počas prvých mesiacov gravidity, môže u potomka viesť k negatívnym behaviorálnym alebo neurologickým poruchám. Nie je stanovené žiadne bezpečné množstvo alkoholu počas tehotenstva.
  3. Ryby sú síce bohaté na chudé bielkoviny a veľmi dôležité omega-3 mastné kyseliny, niektoré druhy však obsahujú aj veľa ortuti, preto by sa im mali ženy v tehotenstve vyhýbať. Namiesto žraloka, makrely a bieleho tuniaka si teda doprajte radšej krevety, lososa či sumca.
  4. Viete, prečo si treba počas gravidity odopierať niektoré sendviče? Je to preto, že niektoré ingrediencie, ktoré sa do nich pridávajú, napríklad také mäsové nárezy, predstavujú riziko listeriózy. Ide o ochorenie, ktorého symptómy sa ponášajú na chrípku. Môže viesť až k potratu, narodeniu mŕtveho dieťaťa či predčasnému pôrodu. Ak tak už nerobíte, je najvyšší čas začať sa vyhýbať nepasterizovanému mlieku a potravinám vyrobeným z neho, lančmítom, párkom, paštétam, nátierkám z mäsa, chladeným údeným rybám a morským plodom, surovým morským plodom a rybám, nedostatočne tepelne upraveným vajciam či mäsu.

Počas tehotenstva sa vaše priority postupne menia a aj beh už možno prestáva byť prioritou. Ak momentálne nebehávate toľko, koľko ste zvykli pred počatím, je to úplne v poriadku. Nový život vo vašom vnútri vás dokáže poriadne vyčerpať a ide ruka v ruke s rozličnými bolesťami. 

Vaším cieľom pravdepodobne je behať tak dlho, ako budete môcť. Zároveň by ste však mali pozorne načúvať svojmu telu a mali by ste byť pripravené prestať s behom hneď, ako vám tak vaše telo našepká. Sú ženy, ktoré behajú takmer do pôrodu, a sú aj také, čo už v polovici tehotenstva prejdú na menej náročný šport. Neexistuje žiadna učebnicová odpoveď, tú pozná najlepšie práve vaše telo. Článok pripravený v spolupráci s magazínom running. 

Držím palce všetkým tehuľkám.
Majka
bezeckepotreby.sk

Poradí vám Dávid
Poradí vám Dávid

Otázky k behu, výberu a nákupu

Po - Pia: 9:30 - 18:00