Beh v snehu? Jedine so správnou výbavou

Beh v snehu? Jedine so správnou výbavou

Nízke zimné teploty a vôbec samotná nepriazeň počasia odradia nie jedného športovca. Avšak čo keby sme vám povedali, že so správnou výbavou a technikou je možné behať v snehu aj v zime, a to bez rizika prechladnutia či zranenia?Stretnúť bežca v zimnom období a chladných zimných dňoch dnes už nie je až také výnimočné, ako tomu možno bolo kedysi, ...
Výbava bežca22.03.2024 13:42:49

Nízke zimné teploty a vôbec samotná nepriazeň počasia odradia nie jedného športovca. Avšak čo keby sme vám povedali, že so správnou výbavou a technikou je možné behať v snehu aj v zime, a to bez rizika prechladnutia či zranenia?

Stretnúť bežca v zimnom období a chladných zimných dňoch dnes už nie je až také výnimočné, ako tomu možno bolo kedysi, keď ľudia nemali až také možnosti ako sú teraz čo sa týka bežeckého oblečenia a doplnkov. My bežci často stretávame ľudí, ktorí sú zababušení od hlavy až po päty a nevidno im poriadne ani do očí, no po nás bežcoch pozerajú ako po ,,nenormálnych,, a dávajú si otázku: ako môžu behať v takej zime len tak naľahko? No až taká veda to veru nie je, a vďaka dnešným kvalitným technickým a veľmi funkčným materiálom ako sú napríklad Polartec, Gore-tex či Gore-Tex Infinium je to celkom jednoduché zvoliť to správne oblečenie aby nám nebolo ani príliš teplo ale ani zima, aj keď prvé minúty pri behu v snehu a zime by sme chlad cítiť mali. Vtedy vieme že sme správne oblečený. Raz mi jeden skúsený bežec poradil, aby som sa v zime obliekol na beh tak, ako keby bolo von o 10 stupňov viac ako reálne je a odkedy sa riadil týmto zlatým pravidlom, tak sa mi behá oveľa lepšie ako kedykoľvek predtým keď som sa buď naobliekal veľmi teplo alebo naopak príliš málo. Pri behu v zime sa teda nevyhneme ani behu v snehu a vy sa pýtate ako to zvládnuť čo najlepšie a po dobehnutí do vyhriateho domova s vyštípanými lícami sa cítili čo najlepšie a plný energie?

Určite pred behom netreba podceniť a zabudnúť na kvalitnú rozcvičku, ktorá pripraví telo na výkon a zahreje váš organizmus, obzvlášť ak ste zvyknutý trénovať v skorých ranných hodinách. Treba poriadne rozhýbať a rozcvičiť nohy, kolená a hlavne členky pretože pri behu v snehu, kde máte súvislú vrstvu snehu na ceste či na chodníku, taký beh môžeme porovnať, ako keby sme bežali v teréne, teda členky dostanú zabrať viac ako pri behu po suchej ceste.

Beh v snehu sa dá prirovnať behu v blate alebo v teréne a tak treba určite zvýšiť svoju kadenciu, skrátiť dĺžku kroku tak, aby váš krok bol čo najbezpečnejší a mali ste istotu pri dopade, pretože nikdy neviete či sa pod snehom nenachádza ešte druhý neviditeľný nepriateľ – ľad. Ten je určite nebezpečnejší ako sneh, a tam naozaj treba zvýšiť opatrnosť, spomaliť a keď sa dá tak ho určite obísť. Na beh v snehu síce neexistuje špeciálna obuv, určite by sme však odporúčali použiť trailovú bežeckú obuv, práve vďaka agresívnejšej podrážke a lepšej trakcii. Určite to bude lepšie riešenie ako cestná obuv s hladkou podrážkou. Každý bežec je individuálny a neexistuje jedno odporučenie, ktoré bude platiť na každého. Myslel som tým napríklad Gore-tex alebo iné membrány, ktoré sú u niekoho v zimných, mokrých a chladných mesiacov neoddeliteľnou súčasťou ich bežeckej obuvi. Chcú mať nohu v suchu a teple a preto siahajú po modeloch obuvi, ktoré majú nepremokavú membránu. Dnes či už značka ASICS, HOKA ONE ONE či ON RUNNING takéto modely ponúkajú a nájdete ich samozrejme aj v našej ponuke. Ja osobne obuv s membránou nepoužívam aj keď niektoré moje behy v snehu trvajú aj viac ako dve hodiny. Pýtate sa prečo? Mne osobne prídu tie modely menej komfortné, tvrdšie a samozrejme aj ťažšie a preto to riešim len ponožkami, ktoré majú prímes merino vlny a tie moje nohy udržia v teple.

Beh v zime netreba podceniť ani čo sa bežeckého oblečenia týka a tu by sme nemali zabudnúť na pravidlo ,,Vidieť a byť viditeľný“. Pravidlo, ktoré je jednoduché a mnohí ho podceňujú. V zimných mesiacoch sa skôr stmieva a častejšie bývajú hmly, preto nezabúdajme na reflexné prvky a svetlo. Reflexné prvky obsahujú priamo bežecké tenisky, bežecké nohavice, rukavice či bunda a pomôžu vám byť lepšie viditeľný pre prichádzajúce vozidlo. Čelovka zase zabezpečí dobrú viditeľnosť pre vás, či už počas behu po lesných trailoch, kde si potrebujete prisvietiť kvôli prekážkam alebo aj v mestských pasážach, tmavých uličkách aby ste sa vyvarovali zbytočnému pádu a samozrejme ešte zvýraznia vašu viditeľnosť. Netreba zabudnúť a podceniť ani pitný režim počas behania v zime. Dopĺňať tekutiny treba stále, aj keď vás netrápi pocit smädu a výrazne sa nepotíte. Organizmus však vodu stráca a preto ju treba dopĺňať. Dehydratácia počas dlhších behov je nebezpečná. Počas behu v zime nie vždy cítime smäd ako pri teplých letných dňoch no dopĺňanie tekutín je tak isto dôležité ako v lete a netreba na to zabudnúť a na dlhší beh si pribaliť niečo teplé do termofľašky zo sebou.

Po ukončení behu telesná teplota klesá celkom rýchlym tempom a preto je žiaduce sa presunúť ihneď do tepla a prezliecť spotené bežecké oblečenie. Horúca sprcha, osušenie vlasov, prípadne teplý nápoj pomôže predísť prechladnutiu. A čo statický strečing po behu? Áno aj ten sa hodí avšak nie vonku pred domom s mokrými vecami na sebe. Po spomínanom návrate a usušení sa si v kľude vystrečujte svaly tak ako ste zvyknutí.

Pri obliekaní používajte systém vrstvenia. Platí, že by ste si mali zobrať o jednu vrstvu menej ako si chcete zobrať. Každý človek chlad vníma inak, niekomu stačia 2, iný potrebuje 4 vrstvy. Každý si musí nájsť svoj systém a odsledovať čo mu sedí najlepšie a potom už radšej neexperimentovať. Dôležité je chrániť si koncové body tela ako sú uši a prsty kadiaľ nám uniká najviac tepla. Je iné behať v snehu keď je von -7 stupňov a svieti slnko ako keď fúka nepríjemný vietor, ktorý zachádza až do kosti. Tam určite odporúčam buď rovno obliecť alebo si pribaliť ľahkú a zbaliteľnú fukerku o ktorej ani neviete že ju máte na sebe no dokáže veľmi spríjemniť bez v nepriaznivom počasí. Nezabudnite na rozcvičku, tekutiny, teplejšie ponožky, viditeľnosť, rýchle osušenia sa a záverečný strečing aby ste si beh v snehu mohli užívať čo najviac sa bude dať. A na záver známa veta: "Neexistuje zlé počasie, iba zle oblečený bežec." Takže žiadne výhovorky, už viete ako sa obliecť a obuť, tenisky na nohy, čelovku na hlavu a môžete vybehnúť na vrźgajúci sneh užiť si príjemnú zimnú bežeckú atmosféru. Hlavne opatrne a s rešpektom.

Veľa šťastných kilometrov praje Denis
bezeckepotreby.sk

Poradí vám Patrik
Poradí vám Patrik

Otázky k behu, výberu a nákupu

Po - Pia: 9:30 - 18:00