ako_spravne_cistit_bezecku_obuv

Čistenie bežeckej obuvi

1. Ako odstrániť ZÁPACH z bežeckej obuviNepríjemný zápach je priamy dôsledok prítomnosti húb a baktérií žijúcich vo vnútri tenisiek z potu a odumretej kože, ktoré noha zanechala. Tieto malé stvorenia obľubujú vlhké a teplé prostredie, preto je pre nich leto perfektné obdobie. Nepríjemny zápach môže byť jediná ujma pre Vaše tenisky, ale úprimne ...
Výbava bežca13.09.2023 14:22:45

1. Ako odstrániť ZÁPACH z bežeckej obuvi

Nepríjemný zápach je priamy dôsledok prítomnosti húb a baktérií žijúcich vo vnútri tenisiek z potu a odumretej kože, ktoré noha zanechala. Tieto malé stvorenia obľubujú vlhké a teplé prostredie, preto je pre nich leto perfektné obdobie. 
Nepríjemny zápach môže byť jediná ujma pre Vaše tenisky, ale úprimne nekoledujete si aj o problémy atletickej nohy alebo hubových zápalov? 
Tieto riziká môžete značne znížiť tak, že po každom behu tenisky vyvetráte a necháte vyschnúť alebo použijete antihubové spreje. Keďže huby a baktérie priam milujú organický odpad, budú sa snažiť v teniskách udržať. Z času načas je dobré tenisky vyprať. Úmysel je jasný a to, že skutočne zbavíte tenisky všetkých mastných zbytkov a kožných častíc. Taktiež sa zbavíte špiny zo všetkých aj tých najmenších pórov a trhlín zo sieťoviny a tlmenia tenisky. Teda perte tenisky v rukách v teplej, ale pozor NIE HORÚCEJ vode s neagresívnym saponátom alebo mydlom.
Vaše tenisky budú nepoškodené a ako nové. Čo sa týka saponátu, nepoužívajte bielidlo, asi najlepšie bude organické mydlo prípadne detské mydlo.

So sušením sa neponáhľajte a nefúkajte na nich žiaden horúci vzduch. Nenechávajte ich schnúť na priamom slnku. Stačí keď tenisky necháte na suchom mieste a na niekoľko hodín naplníte starým novinovým papierom. Po vytiahnutí novín nechajte tenisky otvorené. Budú suché ešte pred ďalším behom.

2. Ako odstrániť PRACH z bežeckej obuvi

Stačí jeden jediný beh počas leta a Vaše nablískané biele tenisky budú vyzerať akoby ste práve prebehli cez prašnú búrku. Prachu sa pravdepodobne nebudete schopní len tak ľahko zbaviť, pretože tento jemný prášok už prenikol do vlákien a je už hlboko vo vnútri tkaniny.
Ak pokračuje v behoch v takýchto teniskách, zrýchľujete proces obnosenia ich vnútra. Taktiež môžete byť viac náchylní na otlaky, každým krokom sa totiž do vnútra dostáva čoraz viac prachu, ktorý preniká do tkaniny tlmenia, ponožiek a pokožky. Prachu je teda potrebné sa zbaviť.

Samozrejme najjednoduchšie je hodiť tenisky do práčky, ale radšej to nerobte. Tenisky perte ručne, podľa popisu v bode 1.
Zaujímavý je názor „čistiť tenisky počas behu v daždi“. :-) Beh po čistom pevnom betóne alebo asfalte z kaluže do kaluže vyčistí Vaše tenisky lepšie ako práčka. Dynamika každého kroku, ktorá v pravidelnej frekvencii stlačí a roztiahne tenisky, prepláchne prach zakaždým, keď sa noha doktne zeme. Pravidelný beh v daždi nie je samozrejme pre každého, ale je nielen jemný k Vašim teniskám naviac aj v porovnaní s tou “najekologickejšou“ práčkou je oveľa viac priateľskejší k životnému prostrediu.


3. Ako odstrániť BLATO z bežeckej obuvi

Niekedy je priam nemožné neskočiť do špiny, kaluže s blatom alebo sa vyhnúť behu po zablatenej ceste, ktorú práve opravujú a zatiaľ nemá na povrchu žiadny spevnený povrch. Akiste pozbierate poriadne množstvo blata a môžete sa cítiť akoby ste nosili nejaké činky =). Pokiaľ blato ostane iba na podrážke a po jej stranách, nerobte si starosti. Zmizne veľmi rýchlo.

Ale ako vyčistiť tenisky ak blato prenikne do sieťoviny? Alebo čo ak stúpite tak zle, že blato sa dostane na špičku tenisky a celú ju pokryje? Nerobte paniku, blato sa zvyčajne nedostane do vnútra tkaniny. Ak sa tam aj náhodou dostane, neprenikne tak hlboko ako jemný prach. Najjednoduchšia metóda je nechať blato vyschnúť a potom ho jemne zotrieť. Ak aj niečo z neho zostane a tenisky viac nežiaria ako nové, dobrú robotu spravíte ak tenisky vyčistíte vo vlažnej vode aj bez pridaného saponátu. Zvyšné drobné časti blata odstránite napr. starou zubnou kefkou. Tenisky sušte použitím novinového papiera a nechajte voľne schnúť.

Je dobré si uvedomiť, že každá obuv má svoju životnosť a ak často volíme brutálnu techniku čistenia, životnosť sa môže značne skrátiť. Na druhej strane životnosť sa skracuje aj v prípadne ak nechávame tenisky dlho bez čistenia. Dúfame, že tento článok Vám pomôže zvoliť tú správnu metódu pri starostlivosti o tenisky, aby s Vami zostali čo najdlhšie v perfektnej kondícií. :)

 

Zdroj: www.ehow.com 

Poradí vám Patrik
Poradí vám Patrik

Otázky k behu, výberu a nákupu

Po - Pia: 9:30 - 18:00