kdey_je_ten_spravy_cas_pre_vas_beh

Správny čas = vyšší výkon

Dlhé behy, tempové behy či rýchle úseky sú nevyhnutné pre zlepšenie výkonu. Čo je však náročnejšie, je ich samotné plánovanie. Je dôležité vybrať si správny čas pre každé cvičenie a to mnoho bežcov robí zle. Správne množstvo odpočinku medzi tréningami a pretekom pomáha telu lepšie regenerovať a prispôsobiť sa prichádzajúcej záťaži. Samozrejme, ak ...
Tréning22.03.2018 20:36:59

Dlhé behy, tempové behy či rýchle úseky sú nevyhnutné pre zlepšenie výkonu. Čo je však náročnejšie, je ich samotné plánovanie. Je dôležité vybrať si správny čas pre každé cvičenie a to mnoho bežcov robí zle. Správne množstvo odpočinku medzi tréningami a pretekom pomáha telu lepšie regenerovať a prispôsobiť sa prichádzajúcej záťaži. Samozrejme, ak sa bežeckým tréningom venujeme podľa presne stanoveného voľného času, nemáme inú možnosť. Ale ak takáto možnosť je, treba ju využiť a my ponúkame návod, v akom čase zvoliť správny tréning.

Dlhý beh dopoludnia

Jeden z hlavných dôvodov, prečo zaradiť dlhý beh do dopoludnia, je zlepšenie metabolizmu spaľovania tukov. Jedná sa o veľmi dobrú pomôcku, ako prehovoriť telo na spaľovanie tukov po 10-12 hodinovom pôste a ľahkom jedle (raňajkami). Ráno je doba, kedy je teplota tela a okolia nižšia, takže je menej pravdepodobné, že dôjde k prehriatiu organizmu. A keďže väčšina pretekov sa koná ráno, je logické trénovať v rovnakom čase.

Náročný beh popoludní

Na neskoršie popoludnie alebo večer je lepší intenzívny výkon na kratšie časové obdobie. Vedci zistili, že svalová sila, reakčný čas a aeróbna kapacita sú na svojom vrchole v popoludňajších hodinách. Svalové vlákna sú menej náchylné na zranenia. 
Ak pre denný harmonogram nemôžete trénovať rýchle úseky popoludní, zaraďte ich do plánu, keď to bude možné. Majú rovnako dôležitý význam v ktorúkoľvek hodinu, aj keď pravdepodobne nebudete behať tak rýchlo.

Správny rozvrh cvičení

Rôzne formy bežeckých cvičení neznamenajú automaticky napojenie na jeden energetický systém, tj. nemusíte byť 100% zregenerovaný (napr. po bežeckých úsekoch), aby ste sa mohli pustiť do tempového behu. Všeobecne platí, že bežci si naplánujú ďalší náročnejší tréning, ale iného typu zamerania o 3-4 dni neskôr. Kľúčom k úspechu však je, aby bolo telo zotavené do času opakovania sa rovnakého typu tréningu. 
Podľa štúdie od Petra Pfitzingera, “ostrieľaní” bežci potrebujú najmenej päť dní medzi bežeckým cvičením zameraným na rýchlosť, štyri dni medzi tempovým behom a štyri dni medzi dlhým behom. Menej skúsení bežci môžu potrebovať 5 až 7 dní medzi rovnakým bežeckým cvičením. Bežci majú niekedy tendenciu naplánovať si príliš veľa kvalitných bežeckých tréningov bez dostatočného odpočinku medzi nimi. Telo je tak neustále v hraničnom stave pretrénovania, čo znamená neprispôsobenie a stagnáciu.

Plánovanie tréningu pred pretekom

Ide o postupný vývoj, ktorý trvá niekoľko týždňov, či mesiacov. Záleží od typu preteku. Je dôležité naplánovať si nielen týždenný plán tréningu, ale aj týždenný plán odpočinku, čím sa vyhnete syndrómu vyhorenia. Nesnažte sa plánovať si tréningy na dlhšie ako 6 týždňov. Rozdeľte si tréningový plán na menšie tréningové cykly, s rôznymi variáciami bežeckých tréningov a ich trvaním. Posledný dlhý beh by nemal byť neskôr ako 7 až 21 dní pred pretekom (závisí od dĺžky preteku) a cvičenie na rýchlosť menej ako 4 až 10 dní pred pretekom. Čím viac skúseností budete mať, tým bude pre Vás plánovanie jednoduhšie.
 

www.bezeckepotreby.sk

Poradí vám Patrik
Poradí vám Patrik

Otázky k behu, výberu a nákupu

Po - Pia: 9:30 - 18:00