spravny_vyber_treningu_na_zaciatok_sezony

Čo je dôležité pre bežca na začiatku sezóny (objem, tempo, technika)?

Pri tejto téme by som sa najprv zastavila pri otázke, či ide o bežca, ktorý s behom začína alebo o bežca, ktorý sa snaží zlepšiť svoje doterajšie výkony z uplynulej sezóny. Prípadne vrcholového bežca, ktorý počas zimného obdobia mnohokrát vycestuje na sústredenie do tepla, aby sa mohol dôkladne pripraviť na nasledujúcu sezónu a dôležité ...
Tréning16.08.2018 12:39:10

Pri tejto téme by som sa najprv zastavila pri otázke, či ide o bežca, ktorý s behom začína alebo o bežca, ktorý sa snaží zlepšiť svoje doterajšie výkony z uplynulej sezóny. Prípadne vrcholového bežca, ktorý počas zimného obdobia mnohokrát vycestuje na sústredenie do tepla, aby sa mohol dôkladne pripraviť na nasledujúcu sezónu a dôležité štarty.

V prípade bežca začiatočníka sú pravidlá jednoduché. Ten si musí stanoviť čiastkové ciele, čo je jeho prioritou a kam sa chce dopracovať. Podľa toho sa následne poradiť s odborníkom alebo niekým skúsenejším. Následne začať menšími tréningovými dávkami, postupne ich zvyšovať. Všetko však musí byť v súlade s výživou, strečingovými a kompenzačnými cvičeniami. Primeraná záťaž od začiatku je základným pilierom následného úspechu. V tomto prípade by som teda odporúčala zamerať sa najmä na techniku behu a menšie objemové zaťaženie, ktoré sa bude postupne zvyšovať.

Ak ide o bežca, ktorý už má nejakú tú sezónu za sebou a snaží sa o zlepšenie svojich výsledkov zvolila by som cestu analýzy predchádzajúcej sezóny. Zamerala by som sa na to, aké tréningy boli absolvované v uplynulom roku a čo by sme chceli ešte vylepšiť. V zimnom období by som však určite kládla dôraz predovšetkým na techniku a objemovú prípravu. Teploty počas zimného obdobia a už vôbec nie bežecký povrch (sneh či ľad) nie sú vhodné na akékoľvek rýchlejšie a tempovejšie tréningy. Práve naopak by to viedlo k zraneniu, oslabeniu obranyschopnosti organizmu, jednoducho povedané „viac škody ako úžitku“. V podstate ak ste ako bežec absolvoval už nejakú tú svoju „bežeckú sezónu“, určite sa máte o čo oprieť a zhodnotiť prípadné chyby a nedostatky, z ktorých sa môžete následne poučiť.

Tretím prípadom sú vrcholoví športovci, u ktorých je odpoveď na otázku, čo je dôležité na začiatku sezóny odlišná. Mnohí vrcholoví športovci absolvujú už halovú sezónu, čo znamená, že tréningy na novú sezónu začínajú už v novembri a počas celej zimnej prípravy sú „odcestovaní“ v teplých krajinách. Tam môžu bez problémov absolvovať či už objemové alebo tempové tréningy bez problémov. Ale aj tu zo začiatku platí pravidlo, že sa začína najprv objemom, ten je základom pre dosahovanie následných úspechov.

Samozrejme, každý z nás má iné ciele a priority. Rovnako ako pre každého z nás je cieľom k úspechu niečo iné. Niekto má veľké rezervy a nedostatky, ktoré mu bránia v dosahovaní lepších výsledkov v technike behu a sile (respektíve zlepšení a posilnení niektorých svalových partií). Preto mnoho krát nie je cieľom k úspechu vyšší objem nabehaných kilometrov ale práve naopak riešenie nedostatkov v sile a technike, ktoré nás postupne posunú omnoho ďalej ako bežecké tréningy, ktoré absolvujeme až do úplného vyčerpania.

Závisí to teda na nás samých alebo na konzultácii s osobným trénerom, ktorá cesta je pre koho tá správna.

Prajem veľa úspechov

Katka
www.bezeckepotreby.sk

Poradí vám Patrik
Poradí vám Patrik

Otázky k behu, výberu a nákupu

Po - Pia: 9:30 - 18:00