kedy_ostat_v_posteli_a_kedy_bezstarostne_vybehnut

Trénovať či ostať v posteli?

Vyzerá to tak, že bežci majú prísnejšie krédo ako poštári : “Ani sneh, ani dážď, ani choroba ma neprinúti vzdať sa môjho tréningového plánu”. Zima prináša nové situácie a mnoho otázok, čo a kedy je vlastne ešte únosné. Mnohokrát však príznaky nie sú natoľko závažné, aby ste zostali v posteli a vynechali tréning. A zatiaľ, čo beh Vám môže dať ...
Tréning01.12.2023 11:08:24

Vyzerá to tak, že bežci majú prísnejšie krédo ako poštári : “Ani sneh, ani dážď, ani choroba ma neprinúti vzdať sa môjho tréningového plánu”. 
Zima prináša nové situácie a mnoho otázok, čo a kedy je vlastne ešte únosné. Mnohokrát však príznaky nie sú natoľko závažné, aby ste zostali v posteli a vynechali tréning. A zatiaľ, čo beh Vám môže dať duševnú a fyzickú podporu, keď sa práve necítite najlepšie, rovnako ten istý tréning dokáže priniesť viac škody ako úžitku.

Veľa bežcov používa základné pravidlo: Príznaky, ktoré ostávajú pod úrovňou krku (priedušky, pľúca) si vyžadujú voľno, príznaky nad touto úrovňou nemusia predstavovať pre bežcov riziko. Tento názor bol podporený výskumom na Ball State Univerzity. Bežci boli rozdelení na dve skupiny po 30 bežcov a obom bolo naočkované prechladnutie. Prvá skupina plnila tréningovú jednotku 30-40 min behu každý deň. Druhá skupina bežcov odpočívala. Podľa výskumu nedošlo k výraznej dĺžke skrátenia či predĺženia prechladnutia, či zmene závažnosti. Áno, ale lekár povedal "to či ono". To je častá konfrontácia medzi ambulantným lekárom, lekárom športovým či samotným bežcom. Často dochádza k rozdielnym diagnózam. 
Určite dbajte na zvýšenú opatrnosť pri tréningu a s ničím iným ako prechladnutie nevybiehajte. Situácia sa môže rýchlo zmeniť a razom prerastie do závažnejšieho ochorenia postihujúceho dolné dýchacie cesty a pľúca. Symptómy zahŕňajú nádchu, kašeľ, bolesť hlavy a tlak v tvári. V prípade uvedených príznakov preto zvážte pravidlo 72 hodín – 3 dni žiadny beh. Aj bez prítomnosti horúčky môže nevhodne zvolené cvičenie viesť k zápalu pľúc, alebo v krajných prípadoch aj k respiračnému zlyhaniu.

Niet divu, že v zimnom počasí sa zvyšuje riziko zápalu vedľajších nosových dutín. V suchom a prekúrenom vzduchu dochádza k vysušeniu sliznice a strate vlhkosti, čo spôsobuje podráždenie. Ďalšia hrozba na nás číha v bazéne, kde chlór môže podráždiť nosohltan. Počúvajte preto svoje telo a doprajte mu pokoj, keď si ho pýta. Dutiny, rovnako ako koleno potrebujú svoj čas na zotavenie. 
Ak ste stále na pochybách zmerajte si teplotu. Ak je teplota nad 37,2 °C vynechajte beh. Niektorý bežci si myslia, že horúčku môžu “vypotiť behom", čo však nie je pravda. Beh nepomôže Vášmu imunitnému systému v boji proti horúčke. Ľahko sa potom môže stať, že sa prepracujete k chronickému únavovému syndrómu, ktorý si spôsobite nesprávnym zaradením behu, namiesto odpočinku. Hoci je tento syndróm zriedkavý, je to príklad rizika behu namiesto odpočinku. V prípade behu s horúčkou sa horúčka zhoršuje a vedie k ďalším komplikáciam.
Počas behu je srdce vystavené záťaži, preto pumpuje veľké množstvo krvi zo svalov do pokožky, aby pohlcovala teplo, ktoré telo vytvára. Ak máte teplotu, Vaše telo bude prirodzene potrebovať odviesť viacej tepla, teda vystavíte srdce ešte vyššej záťaži. V niektorých prípadoch to môže spôsobovať aj nepravidelný tep. 
Vírus tiež môže spôsobiť, že Vaše telo a svaly cítia bolesť, čo následne môže viesť k zraneniu. 
Beh by ste mali odložiť až do dňa, kým príznaky pominú a následne si dať ľahký beh. Pri návrate k Vášmu bežeckému kilometrovému výkonu by ste mali byť trpezlivý a 1 až 2 týždne telo pripravovať na tréning, ktorý bol pre Vás pred chorobou bežný. V opačnom prípade riskujete návrat choroby. Hlavne počúvajte svoje telo a teplomer, nie Váš tréningový plán. 

Prajeme veľa v zdraví nabehaných kilometrov!
www.bezeckepotreby.sk

Poradí vám Patrik
Poradí vám Patrik

Otázky k behu, výberu a nákupu

Po - Pia: 9:30 - 18:00