Pozname_vhodnu_zimnu_bezecku_obuv

Zimná bežecká obuv

Vo vašej bežeckej kariére nastal ďalší posun. Pre tento rok ste si povedali, že povýšite beh z letnej doplnkovej aktivity na celoročnú športovú aktivitu. Zimné obdobie počínajúc prvým chladným dňom či nebodaj snehom už nebude znamenať bežeckú stopku na 4 mesiace či nebodaj viac. Bežecké tenisky samozrejme máte. Ale dá sa s nimi behať v zime? ...
Výbava bežca22.03.2024 13:59:02

Vo vašej bežeckej kariére nastal ďalší posun. Pre tento rok ste si povedali, že povýšite beh z letnej doplnkovej aktivity na celoročnú športovú aktivitu. Zimné obdobie počínajúc prvým chladným dňom či nebodaj snehom už nebude znamenať bežeckú stopku na 4 mesiace či nebodaj viac. Bežecké tenisky samozrejme máte. Ale dá sa s nimi behať v zime? Existuje zimná bežecká obuv?

Kedže opakovanie je matka múdrosti, rýchlo preletíme ako to je vlastne s bežeckými topánkami. Pri ich výbere najskôr musíte zvážiť povrch, na ktorom budete behať. Prvou voľbou je obuv na spevnený povrch, teda asfalt, betón. Druhou voľbou je nespevnený povrch, tzv. trailová bežecká obuv ideálna pre polné či lesné cesty, skaly a náročný terén. Presné rozdiely a prečo je dôležité držať sa tohto rozdelenia sme vysvetlili v prechádzajúcom článku.
Beh v zime však má svoje špecifiká. Ľad či sneh na ceste, nižšia teplota a samozrejme dážď, čo v zime znamená chlad a vlhko počas behu zrovna nie sú ideálni spoločníci. Pri cestnej bežeckej obuvi si výrobcovia ako Asics, Mizuno, či Inov-8 pre nás pripravujú radu GTX modelov. Tieto bežecké tenisky sa od tých “bežných” líšia prevedením zvršku /vrchnej časti obuvi/. Obsahujú navyše vrstvu membrány Gore-Tex, vďaka ktorej sa z nej stáva nepremokavá bežecká obuv bez ohľadu na to, že vrchná časť vyzerá ako “bežná” textília. Membrána Gore-Tex síce prinesie zníženie priedušnosti, avšak v prípade chladného počasia sa z negatíva stáva pozitívum, keďže obuv prepustí menej tepla. Ďalšou odlišnosťou je samotná podrážka. Podrážka cestnej bežeckej tenisky má poskytnúť čo najplynulejšiu jazdu bez straty energie, čo znamená nízke lamely vystupujúce z podrážky a teda slabšiu priľnavosť na snehu či padnutom lístí. Všetky GTX modely obsahujú akoby ich verziu v “zimnom obutí”. Lamely sú vyššie, majú agresívnejší vzor a teda omnoho lepšiu priľnavosť ako ich “letný súrodenci”.  Pri trailovej bežeckej obuvi je odlišností menej. Kedže samotná podrážka je dostatočne agresívna o priľnavosť je postarané ako na blate tak aj na snehu. Pre zvršok však platí podobná rovnica. Pribudla membrána Gore-Tex, ktorá prináša rovnaké benefity ako pri cestných modeloch.

Na čo by ste iste nemali zabudnúť, je bežecká ponožka. Ponožka je dôležitá bez ohľadu na ročné obdobie, avšak v zime ešte viac naberá na význame. Jej správne materiálové zloženie, prímes merina či technológie water-repelent podstatne zvyšuje komfort počas behu. Platí pravidlo, že aj z výbornej bežeckej obuvi vie nekvalitná ponožka spraviť jej zlú verziu.
Ak sme však nezodpovedali všetky Vaše otázky, sme Vám samozrejme k dispozícii online, alebo na našej kamennej predajni v B.Bystrici

Krásne zimné bežecké zážitky praje 
Patrik
www.bezeckepotreby.sk

 

 

Poradí vám Patrik
Poradí vám Patrik

Otázky k behu, výberu a nákupu

Po - Pia: 9:30 - 18:00