ako-sa-spravne-obliect-pocas-zimneho-behu

Zimná bežecká príručka

Dá sa behať aj v zime? Čo na to potrebujem a prečo je dôležité mať správny “hardwear” a aký to vlastne je Vám poradíme v nasledujúcom článku.Samozrejme, behať v zime sa dá a je to skvelý doplnok k ostatným zimných športom. Kto má rád bežecké či zjazdové lyžovanie iste potvrdí, že bez kondície to jednoducho nie je ono. Zimný beh nie je o ostrých ...
Výbava bežca22.12.2018 12:41:24

Dá sa behať aj v zime? Čo na to potrebujem a prečo je dôležité mať správny “hardwear” a aký to vlastne je Vám poradíme v nasledujúcom článku.
Samozrejme, behať v zime sa dá a je to skvelý doplnok k ostatným zimných športom. Kto má rád bežecké či zjazdové lyžovanie iste potvrdí, že bez kondície to jednoducho nie je ono. Zimný beh nie je o ostrých tempových behoch či prekonávaní osobných rekordov. Je to výborný prostriedok pre udržanie/zlepšenie si kondície. Chlad, dážď, vietor či všetko dokopy je skúškou každého zimného oblečenia. Ako ho správne vybrať, čo je pri výbere potrebné zohľadniť a ako ho vhodne používať vysvetlíme v nasledujúcich riadkoch. Základ každého zimného bežeckého oblečenia je funkčné vlákno /prípadne merino vlna/ a správna kombinácia jeho vrstiev. Pokiaľ sa budete držať overených rád, vyhnete sa chronickému prechladnutiu, prílišnému poteniu počas behu či svalových zraneniam.
Je potrebné si uvedomiť, že počas športovej činnosti dochádza k tepelnej výmene medzi rozohriatym telom a studeným vzduchom. Alfou a omegou je zabezpečiť správnu termoreguláciu. Tej výrazne pomôžete, keď nepodceníte počasie. Ideálne je vedieť do čoho idete. Podľa teploty a poveternostných podmienok by ste mali správne určiť počet vrstiev. Tri vrstvy funkčného oblečenia by mali byť samozrejmosťou pri teplotách okolo nuly. Pri teplote cca 7 stupňoch Vám postačia dve vrstvy a zateplené nohavice bohate postačia by sme pri tejto teplote odporúčali zvážiť len v prípade, že ste skutočne “zamrznutý” typ bežca.

1, SPODNÁ VRSTVA. 

Je určite jednou z najdôležitejších. Pri jej výbere však zabudnite na bavlnu (zlá termoregulácia, chladivý efekt pri potení, atď..). Spodná vrstva udržuje stálu teplotu tela tým, že pomáha okamžite presúvať pot preč od tela, kedže do okolia sa práve potením odovzdáva prebytočné teplo. 
Pri nesprávnom výbere spodnej vrstvy dochádza po skončení pohybovej aktivity k prudkému zníženiu teploty, čo má za následok chronické prechladnutie. Samotné prechladnutie kĺbov a svalov môže byť len jeden z následkov. S behom sa následne na dlhú dobu môžete rozlúčiť. Funkčné spodné prádlo či termoprádlo dokáže odvádzať pot takmer okamžite pričom si zachováva vysokú priedušnosť a udržuje telo v teple. Do spodnej vrstvy patrí spodné prádlo a funkčné termoprádlo alebo nátelník.

2, STREDNÁ VRSTVA.

Samozrejme aj stredná vrstva musí vynikajúco odvádzať pot avšak, jej hlavnou funkciou je tepelná izolácia. Teplo, ktoré telo vyprodukuje nesmie celé unikať preč. Pre správnu funkciou svalov je potrebné svaly neustále udržiavať v teple. Rovnako ako termoprádlo, aj stredná vrstva musí byť elastická a pekne obopnúť telo, kedže pot musí prechádzať plynule od spodnej vrstvy. Pri výbere materiálu opäť platí kombinácia funkčných materiálov s prímesou elastanu pre požadovanú elasticitu a dostatočnú voľnosť pohybu. Stredná vrstva môže byť zároveň aj tou poslednou/vonkajšou vrstvou a to v prípade, keď to dovoľuje teplota a počasie samotné /dostatočne vysoká teplota bez vetra či dažďa. Pri strednej vrstve, teda funkčnej mikine či nátelníku myslite na zvýšený golier/stojačik, ktorý ochráni oblasť krku pred chladom a 1/2 zips. Netreba sa báť odretia od zipsu, kedže každá overená značka už ponúka jeho prekrytie. Do strednej vrstvy patrí bežecká mikina či nátelník a zateplené bežecké nohavice.

3, VRCHNÁ VRSTVA.

Hlavnou úlohou vrchnej/tretej vrstvy je ochrana pred nepriazňou počasia. Tu si však treba uvedomiť, že priedušnosť /ako rýchlo sa teplo “prederie” napr.cez bundu/ bude obmedzená v prospech odolnosti voči vode a vetru. V prípade, ak sa vyhneme zlým poveternostným podmienkam /vetru či dažďu/, nie je membrána nevyhnutnou položkou výbavy. Je však pravdepodobné, že v zime sa práve takýmto podmienkam nevyhneme. V takom prípade treba rozlišovať dve základné kategórie /príkladom nám budú bežecké bundy/. Tou prvou je bežecká bunda so “záterom”. V preklade to znamená, že na vrchnú vrstvu je nanesená vodeodpudivá vrstva, čím kvapka nevsiakne skôr ako po bunde stečie. Tento stav však platí len v prípade veľmi slabého dažďa.
Druhou kategóriou sú bežecké bundy s membránou. Istotou nepremoknutia je membrána Gore-Tex. Zároveň je 100% neprievzdušná a teda neprefúkne. Pokiaľ hľadáme vetru odolnú vrstvu, mali by sme siahnuť po membráne Gore-Windstopper. Táto membrána 100% neprefúkne a zabráni zachladeniu v prípade vetra. Zároveň môže byť v niektorých prípadoch “ošetrená” aj vodeodolnou DWR úpravou a teda aj v prípade “bežného dažďa Vás cca 40min udrží v suchu. V chladnom počasí je výhodou membrán paradoxne ich nižšia priedušnosť, vďaka čomu ostanete viac v teple. Platí však, že pri veciach s membránou je ešte dôležitejší správny výber jednotlivých vrstiev oblečenia a jeho hrúbky.

Samostatnou kapitolou sú DOPLNKYčiapka, čelenka, rukavice v zime jednoducho chýbať nesmú. A čím výraznejšie, tým lepšie (a to platí aj o bežeckom oblečení). Nakoľko sa nám asi nepodarí behať len za denného svetla, pomôžme si LED pomôckami, teda čelovkami či reflexnými pásikmi. Lebo, ako sa vraví, neviditeľný bežec, mŕtvy bežec :-)

Veríme, že sme Vám aspoň takto v krátkosti priblížili na čo sa pri výbere bežeckého oblečenia počas zimnej sezóny zamerať, čo určite nevynechať a na čo si dať pozor. V prípade, že máte nezodpovedané otázky a potrebujete sa poradiť, sme Vám k dispozícii na našej kamennej predajni v B.Bystrici, alebo online.

Veľa zimných bežeckých zážitkov praje 
Matej
www.bezeckepotreby.sk

Poradí vám Patrik
Poradí vám Patrik

Otázky k behu, výberu a nákupu

Po - Pia: 9:30 - 18:00