preco_su_kopce_pri_behu_zabavne_a_preco_ich_zaradit_do_treningu

Zábavné kopce!

Nič nezlepšuje kondíciu lepšie ako beh do kopca. Kopce nútia na každom kroku pracovať svaly oveľa tvrdšie. Stávate sa silnejším, krok je efektívnejší a Vaša celková rýchlosť rastie. Cez všetky výhody sa ale mnoho z nás snaží kopcom vyhnúť! Koniec koncov, veľmi dobre vieme, že to môže byť fyzicky dosť náročné a psychicky nepríjemné. Stačí, ale ...
Tréning09.03.2024 16:08:18

Nič nezlepšuje kondíciu lepšie ako beh do kopca. Kopce nútia na každom kroku pracovať svaly oveľa tvrdšie. Stávate sa silnejším, krok je efektívnejší a Vaša celková rýchlosť rastie. Cez všetky výhody sa ale mnoho z nás snaží kopcom vyhnúť! Koniec koncov, veľmi dobre vieme, že to môže byť fyzicky dosť náročné a psychicky nepríjemné. Stačí, ale jednoduchá forma úpravy a kondícia porastie. Varujeme Vás však -  bez námahy to samozrejme nepôjde :)

Dodržte správnu techniku: Hneď ako nastane stúpanie, skráťte krok a snažte sa udržať nohy nízko k zemi. Hlavu, hrudník a boky sa snažte udržať kolmo na pomyselnú vodorovnú čiaru. Na zjazdy - robte krátke, rýchle a ľahké kroky a udržiavajte správne ťažisko (nad úrovňou nôh).

Začnite s ľahkosťou: Pri prvom tréningu do kopca sa zahrejte 10 minútami ľahkého behu. Nájdite si sklon, ktorý Vás neodradí, no zároveň splní to prečo ste tu prišli. Prvý výbeh 10 sekúnd, chôdzou spať do východiskového bodu. Vybehnite späť v trvaní 15 sekúnd, následne prechod do chôdze po dobu 30 sekúnd. Pokračujte 15 sekúnd behom do kopca, potom chôdzou naspäť. Ak máte dobrý pocit, sériu zopakujte. Na záver 15 minútový ľahký beh.

Postupne napredujte: Predchádzajúci tréning opakujte niekoľko krát (podľa pocitu). Následne tréningové dávky zvýšte. Výbeh 10 sekúnd, 10 sekúnd chôdza, výbeh 10 sekúnd, 10 sekúnd chôdza. Pokračujte 2 x 20 sekúnd, potom 2 x 30 sekúnd. Pri ďalšom cvičení opakujte sekciu dvakrát a skončite so 40 sekundovým intervalom pri druhom výbehu.

Nepoľavujte: Zmienené cvičenie opakujte každých 5 až 10 dní. Hneď ako sa stanete silnejší, pridajte si zvyšné výbehy až sa dostanete k 10-tim stúpaniam. V prípade, ak sa pripravujete na kopcovitý závod, skúste v tréningu napodobňovať typy stúpaní, ktoré Vás čakajú v preteku. Nepodceňujte rozohriatie pred tréningom, je dôležité aby boli svaly pripravené na záťaž. Samozrejmosťou je výklus na záver a strečing pre uvoľnenie a udržanie flexibility namáhaných partií.

Kopcom zdar : -)
www.bezeckepotreby.sk

Poradí vám Patrik
Poradí vám Patrik

Otázky k behu, výberu a nákupu

Po - Pia: 9:30 - 18:00