8_skvelych_tipov_pre_rychlejsi_bezecky_krok

7 + 1 tip pre rýchlejší krok

Ako to vlastne je? Myslím si, že nižšie uvedené tipy na zrýchlenie sú vhodnou a možno aj nevyhnutnou možnosťou ako sa k vylepšeniu osobných rekordov postupne prepracovať.Behajte rovinkyNie je potrebné trénovať ich každý deň, avšak niekoľko 70-100 metrových úsekov aspoň 2 krát týždenne vám natiahne krok a zlepší štýl. Aj keď sa môže stať, ...
Tréning23.03.2018 12:15:55

Ako to vlastne je? 

Myslím si, že nižšie uvedené tipy na zrýchlenie sú vhodnou a možno aj nevyhnutnou možnosťou ako sa k vylepšeniu osobných rekordov postupne prepracovať.

  • Behajte rovinky
    Nie je potrebné trénovať ich každý deň, avšak niekoľko 70-100 metrových úsekov aspoň 2 krát týždenne vám natiahne krok a zlepší štýl. Aj keď sa môže stať, že spočiatku si budete pripadať ako rozbiehajúci sa nákladný vlak, zrýchlite sa postupne i na tých najdlhších tratiach.
     
  • Nebehajte na doraz
    Prvé rovinky v tréningu je potrebné bežať úplne uvoľnene. Postupne tempo pridávajte, ale vždy tak, aby ste cítili aspoň malú rezervu.
     
  • Hrajte sa s tempom
    Striedajte rovinky stupňované a rozložené, skráťte krok, pridajte na frekvencii a naopak. Všetko toto sa ale musí diať pri udržanej technike behu. 
     
  • Nesnažte sa oklamať bežeckú abecedu
    Pozorne a technicky správne vykonávané špeciálne bežecké cvičenia, nazývané abeceda, nesmú chýbať vo výbave žiadneho bežca. Zaraďte ich do každého rýchlejšieho tréningu a do cvičení pred pretekmi.
     
  • Nikdy sa nesnažte stačiť rýchlejším za každú cenu
    Ak vás behá viac, nikdy sa nesnažte stačiť rýchlejším za každú cenu. Držte si svoj krok, sústreďte sa na správnu techniku a detaily. Vyhnete sa tak technickým chybám, ale čo je dôležitejšie aj prípadným zraneniam.
     
  • Na konci úseku nebrzdite
    Na konci úsekov, roviniek nikdy nebrzdite ale dobehnite „voľnobehom“. S uvoľnením tela možno ešte na okamih zrýchlite, nechajte sa dotlačiť zotrvačnosťou až tam, kde to „samo dobehne“. Čím dlhšie to bude, tým lepšie. Skúsení bežci takto dobehnú ešte dobrých tridsať metrov, niekedy aj viac. 
     
  • Nezabudnite na vhodné kompenzačné cvičenie
    Tieto cvičenia je potrebné a vhodné urobiť ešte pred samotným tréningom. Navodíte tak telo na správny pohybový stereotyp a nebudete sa ďalej pri behu kriviť vašim mnoho krát nesprávnym navyknutým spôsobom.
     
  • Behajte v skupine
    Tréning rýchlosti ale aj technické a kompenzačné cvičenia sa robia lepšie v skupine. Nebudete si pripadať akosi zvláštne a navyše tréner vám všetky prvky nielen ukáže ale opraví aj prípadné chyby a nedostatky.

Verím, že tieto tipy na zrýchlenie vás aspoň trochu oslovili, prípadne inšpirovali do ďalšej práce. Stále je čo vylepšovať. Technika a ekonomika behu sú kľúčové záležitosti a je len na nás, ako na nich budeme pracovať a napredovať.

Katka
www.bezeckepotreby.sk

Poradí vám Patrik
Poradí vám Patrik

Otázky k behu, výberu a nákupu

Po - Pia: 9:30 - 18:00