Ako nabrať kondíciu

Ako nabrať kondíciu

V praxi sa pri začínajúcich bežcoch stretávame prevažne s dvoma typmi ľudí. Medzi prvý typ patria ľudia, ktorí si povedali, že už je na čase trochu sa rozhýbať, schudnúť nejaké to kilečko, prípadne sa dostať do lepšej formy, kondície. Druhý typ pozostáva z ľudí, ktorí už športujú a beh riešia ako doplnkovú, prípadne sezónnu aktivitu.Čo je to tá ...
Tréning08.02.2024 14:22:34

V praxi sa pri začínajúcich bežcoch stretávame prevažne s dvoma typmi ľudí. Medzi prvý typ patria ľudia, ktorí si povedali, že už je na čase trochu sa rozhýbať, schudnúť nejaké to kilečko, prípadne sa dostať do lepšej formy, kondície. Druhý typ pozostáva z ľudí, ktorí už športujú a beh riešia ako doplnkovú, prípadne sezónnu aktivitu.

Čo je to tá kondička?

Kondícia, či kondička je súborom silových, vytrvalostných a rýchlostných schopností tela človeka. Každý človek ju má trochu inú – niekto lepšiu, niekto horšiu. Tak isto aj jednotlivé schopnosti môžu prevažovať nad inými, teda jeden človek môže mať lepšiu silovú zložku, ale problém mu môže robiť vytrvalostná zložka. Pri behu človek rozvíja predovšetkým vytrvalostnú zložku kondície. Rozmanitým tréningom môžete samozrejme výrazne vylepšiť aj ostatné dve zložky, ale to by už bolo na samostatný článok.

Povedzme teda, že ste sa s behom iba rozhodli začať. Beh je veľmi jednoduchá aktivita, zvládne ju takmer každý a nevyžaduje od človeka nejaký náramný športový talent, či nadanie. Ak si teda odmyslíme jedincov s výraznou nadváhou, prípadne ľudí s chronickými problémami s pohybovým aparátom, behať môže naozaj každý. Jediné, čo na behanie potrebujete je bežecká obuv, ponožky a odhodlanie, ale o tom trochu neskôr. Za zmienku tiež stojí fakt, že beh patrí medzi finančne nenáročné športy. Ako teda zlepšiť behaním svoju kondíciu?

Bežec začiatočník

Ako hovorí známe príslovie - pomaly ďalej zájdeš. Toto platí dvojnásobne pri začínajúcich bežcoch. Na začiatok je dobré spraviť si tréningový plán, prípadne si aspoň povedať, koľkokrát do týždňa plánujeme ísť behať. Netreba to preháňať a preto je ideálne zaradiť také 3-4 tréningy za týždeň. Pokiaľ s behom človek naozaj bojuje a je extrémne zadýchaný, je dobré si dať počas behu prestávku, prípadne prejsť do chôdze. Ak to naozaj nejde, odporúčame si najprv osvojiť základy joggingu a ten následne vymeniť za beh.

Pri bežeckých začiatkoch sa zlepšenie kondície, a teda progres v tréningu zvykne dostaviť veľmi rýchlo. Je to krásny pocit sledovať, ako zabehnete 5 kilometrov „ľavou zadnou“, aj keď pred mesiacom ste si pri tom museli dať dve - tri prestávky. Toto samozrejme nemusí platiť pre každého, ale pokiaľ trénujete pravidelne, isté zlepšenie kondície spozorujete pomerne rýchlo. Ako sme však písali na začiatku – pomaly ďalej zájdeš, a preto sa netreba nechať takýmito zlepšeniami oklamať a začať behať neprimerané dávky kilometrov, prípadne šialene rýchle tempá, na ktoré človek nie je pripravený. Riskujete tak zranenie, prípadne môže byť Váš organizmus pretrénovaný a kondične sa budete cítiť mizerne. Ako sa hovorí, všetkého veľa škodí, a preto je pri behu dobré a hlavne zodpovedné myslieť na poriadnu regeneráciu. Po tréningu je dobré telu dožičiť zaslúžený odpočinok a nechať unaveným svalom čas na zotavenie. Telo sa vám za to odvďačí pri ďalšom výkone a behať sa vám bude opäť o niečo ľahšie.

Ako sme už spomínali, pri behaní potrebujete určité odhodlanie, sebadisciplínu. Kľúčom je hlavne pravidelnosť. Ak sme hovorili, že pokrok sa dostaví pomerne rýchlo, to isté môžeme povedať aj o úpadku kondičky v prípade, že sa na behanie vykašlete. Samozrejme sa nič nestane, ak jeden tréning vynecháte a tiež netvrdíme, že by človek mal trénovať úplne každý deň, ale nájsť si tie 3-4 dni v týždni na beh a vytvoriť si tak z behania akýsi návyk, či rituál sa určite oplatí. Iste nechce nikto z nás prísť o to, čo sme si poctivým tréningom vydreli.

Skúsený športovec

Ak už ste športovo aktívny a koketujete s myšlienkou, že začnete behávať, určite rozmýšľate, aké výhody vám behanie môže priniesť. Tou hlavnou výhodou je samozrejme rozvoj vytrvalostnej zložky kondície. Ak už hráte futbal, basketbal, prípadne tenis, určite sa bude na ihrisku pohybovať lepšie a ľahšie človek, ktorý beháva. Človek, ktorý sa behu venuje, toho potom nabehá na ihrisku určite viac, prípadne rovnako, ale pri vynaložení menšieho úsilia. Nie nadarmo navštevujú profesionálni športovci rôzne kondičné sústredenia a kempy. Osobitnou kapitolou je zautomatizovanie pohybov pri behu, ktoré potom môžete využiť pri spomínaných alebo iných športoch. Telo si behaním vybuduje svalovú pamäť a určité pohyby bude pri iných športoch robiť automaticky a prirodzene.

Pokiaľ vám vytrvalosť nerobí problémy, behaním môžete rozvíjať aj rýchlostnú či silovú zložku kondície. Zaradením intervalových tréningov, šprintov, či tempových behov do svojho tréningového plánu môžete všestranne zveľadiť svoju kondíciu. Opäť ale platí, že treba dostatočne regenerovať.

Milujete cyklistiku, prípadne zimné športy? Tak potom iste viete, že na dvoch kolesách či lyžiach môžete v našich zemepisných šírkach stráviť len niekoľko mesiacov z roka. Behať však môžete ísť kedykoľvek. Preto je dobré kondične sa pripraviť sa na sezónu behaním. Sami vieme, že kilometre v sedle sa točia oveľa ľahšie, ak sme v zime nesedeli v teple vyhriatej izby, ale vyšli sme von a poriadne sme prevetrali bežeckú obuv!

Beh ako vynikajúci prostriedok na nabratie kondície

Či už ste bežec začiatočník, alebo skúsený športovec, je dobré vedieť, že beh dokáže významne dopomôcť k nabratiu kondičky. Pár tréningov týždenne zabezpečí, že schody, pri ktorých ste sa niekedy zadýchali dnes vybehnete ako nič. Pokrok sa akiste odzrkadlí na vašej výkonnosti a telo bude počas dňa plné energie. Ak si zvolíte beh ako doplnok k inému športu, narušíte tak stereotyp, spestríte svoj tréningový plán, vyčistíte si hlavu a vo vašej primárnej športovej disciplíne sa tak isto dostavia pokroky.

Veľa šťastne nabehaných kilometrov a vzrastajúcu krivku vašej kondície praje všetkým

Robo
bezeckepotreby.sk

Poradí vám Patrik
Poradí vám Patrik

Otázky k behu, výberu a nákupu

Po - Pia: 9:30 - 18:00