Vplyv behu na imunitu a mentalne zdravie

Beh a zdravie

To, že je beh zdraviu prospešný, azda ani netreba pripomínať. My vám však chceme poradiť ako práve prostredníctvom behu dosiahnuť skutočné zdravotné benefity.Beh a mentálne zdravieĽudskej psychike sa v poslednej dobe venuje v médiách veľká pozornosť. Možno ste sa už dočítali, že kardiovaskulárne cvičenia môžu pôsobiť ako efektívne ...
Zaujímavosti18.03.2020 09:28:33

To, že je beh zdraviu prospešný, azda ani netreba pripomínať. My vám však chceme poradiť ako práve prostredníctvom behu dosiahnuť skutočné zdravotné benefity.

Beh a mentálne zdravie

Ľudskej psychike sa v poslednej dobe venuje v médiách veľká pozornosť. Možno ste sa už dočítali, že kardiovaskulárne cvičenia môžu pôsobiť ako efektívne antidepresíva a pomáhajú s liečbou miernych depresívnych stavov a úzkosti
(a to bez mnohých vedľajších účinkov, ktoré sa spájajú s niektorými druhmi liekov). Metaanalýza Bostonskej univerzity z roku 2017, ktorá vychádzala z 11 štúdií skúmajúcich vplyvy cvičenia na depresívne stavy, potvrdila to, o čom sa už mnoho bežcov presvedčilo na vlastnej koži: keď sa človek riadne spotí, svoje mentálne zdravie ovplyvní tak z krátkodobého, ako aj z dlhodobého hľadiska. Autori štúdie preto odporúčajú venovať sa cvičeniu, ktoré výrazne prispieva k psychickej pohode.

Beh a imunita

Beh má svoje plusy aj pre “mladíka” začiatočníka, aj pre skúseného matadora. Pravdepodobne s blížiacou sa šesťdesiatkou nebudete lámať svoje osobné rekordy, ale človek nikdy nevie. Beh však netreba len ochutnať, pri behu treba ostať. Ak pri behu zotrváte, budete vedieť lepšie odolávať infekciám a vírusom. Štúdia vykonaná na 125 britských športovcoch sa zamerala na svaly a T-lymfocyty (kľúčové obranné nástroje imunitného systému) mužov a žien vo veku od 55 do 79 rokov, ktorí niekoľko desaťročí pravidelne športovali. Skupinu aktívnych športovcov porovnala s ďalšou skupinou ľudí so sedavým spôsobom života vo veku od 57 do 80 rokov. Treťou skupinou boli oveľa mladší ľudia vo veku 20 – 36 rokov, ktorí pravidelne necvičili. Výsledky boli jednoznačné: v prípade väčšiny ľudí sa imunitná odpoveď v strednom veku drasticky zhoršuje a s každým pribúdajúcim desaťročím sa tento stav ešte zhoršuje. Starší športovci však túto tendenciu úspešne zvrátili a svoj imunitný systém dokázali „omladiť“. V krvi mali dokonca takmer toľko isto T-lymfocytov brániacich infekcii ako najmladšia zúčastnená skupina. Čo je však dôležité spomenúť, je spôsob podania výkonu, reps.behu. Dôležitá je intenzita výkonu, nakoľko pri nadmernej športovej záťaži vzniká po výkone krátkodobé zníženiu imunity. Preto to s intenzitou netreba prehánať a pohybovať sa v zóne 60 až 70% maxiálnej intenzity. Vtedy má beh priamy stimulačný účinok na imunitný systém.

Beh a sebakontrola

Dobré správy pre tých, ktorí sa občas nedokážu kontrolovať. Podľa štúdie Kansaskej univerzity dopomáha tréning na päť kilometrov krotiť vaše túžby, napríklad túžbu poriadne sa napchať. Prv než sa začala praktická časť štúdie, jej účastníci mali vyplniť dotazník, v ktorom vedci zisťovali, či sú schopní odpustiť si krátkodobé radosti pre tie budúce. Jedna z otázok bola napríklad táto: Dokázali by ste sa v tomto momente vzdať jednej sušienky, keby ste vedeli, že zajtra dostane tri? Účastníci, ktorí pred začatím štúdie necvičili, sa stretávali tri razy týždenne počas siedmich týždňov, aby trénovali na preteky. Trénovali 45-minútový beh a rýchlu chôdzu v náročnom, ale zvládnuteľnom tempe. Každý týždeň im vedci dali znovu vyplniť dotazník s podobnými otázkami, aby zistili, či sa ich schopnosť sebakontroly nejakým spôsobom rozvíja. Účastníci, ktorí dosahovali najlepšie výsledky v tejto oblasti, boli tí, ktorí sa do tréningov zapájali najčastejšie a ktorí premyslene pracovali na zvyšovaní rýchlosti behu.

Akýkoľvek druh pohybu má na telo pozitívne účinky. Či už ide o prechádzky v parku, trailové výbehy alebo jarné čerpanie vitamínu D, pomôže to ako Vašej psychickej pohode, tak imunitnému systému.

Prajeme veľa zdravia a dostatok pohybu.
Bežecký špecialista
Matej
www.bezeckepotreby.sk

Poradí vám Patrik
Poradí vám Patrik

Otázky k behu, výberu a nákupu

Po - Pia: 9:30 - 18:00