Beh po tme

Beh po tme

Beh milujeme aj kvôli tomu, že ho ako jeden z mála športov môžeme praktikovať počas celého roka. Tak isto ako beh v lete, aj beh v zime má svoje špecifiká. A preto sme pre vás pripravili pár tipov ako zvládnuť beh v zime a to konkrétne keď je tma. Príjemné čítanie. Dávajte pozor na svoje okolie Na behu je pre mnohých najlepšie to, že si pri ...
Výbava bežca22.03.2024 14:08:38

Beh milujeme aj kvôli tomu, že ho ako jeden z mála športov môžeme praktikovať počas celého roka. Tak isto ako beh v lete, aj beh v zime má svoje špecifiká. A preto sme pre vás pripravili pár tipov ako zvládnuť beh v zime a to konkrétne keď je tma. Príjemné čítanie. 

Dávajte pozor na svoje okolie

Na behu je pre mnohých najlepšie to, že si pri ňom možno kompletne vyčistiť hlavu od stresu a každodenných povinností. Ak však behávate po tme, je potrebné venovať zvýšenú pozornosť všetkému, čo sa okolo vás deje. Koľko ľudí je vo vašom okolí? Ako sa správajú? Ako dobre je osvetlené vaše okolie? Nedeje sa okolo vás čosi podozrivé? Bežci a bežkyne sa môžu veľmi ľahko stať obeťami obťažovania či lúpeže, spravte teda všetko preto, aby sa čosi podobné nestalo aj vám.

Nenoste neviditeľné oblečenie 

Tento bod by mal byť celkom zbytočný, pravdou však je, že existuje mnoho bežcov, ktorí to s opatrnosťou naozaj nepreháňajú. Nie je nič výnimočné stretnúť večer bežca v tmavosivom tričku a čiernych šortkách. Je veľmi dôležité, aby vás bolo potme vidieť tak veľmi, ako je to len možné. Platí to najmä v prípade, že beháte popri viac či menej frekventovaných cestách. Ak ste ešte nikdy neboli v pozícii šoféra, ktorý zbadal čiernu postavu na krajnici na poslednú chvíľu, potom vedzte, že to je veľmi stresujúci zážitok. Oblečenie nemusí nutne hrať všetkými farbami dúhy, nikdy by ste však nemali zabúdať na reflexné prvky na oblečení či rovno výbavu jasných či neónových farieb. Pouvažovať by ste mali aj nad čelovkou, ktorá vám nevybieli peňaženku, môže vám však zachrániť život.

Neobjavujte neznáme časti mesta

Máte chuť preskúmať potme celkom novú bežeckú trasu? Zamyslite sa ešte raz. Skoro ráno alebo neskoro večer skutočne nie je najlepší čas na „freestyle“. Čo ak sa stratíte alebo zraníte bez jedinej živej duše naokolo? Potme by ste mali presne vedieť, kam idete. Ak máte chuť na nové trasy, mali by ste sa s  nimi zoznámiť najprv za bieleho dňa. Tak si lepšie overíte, či je trasa bezpečná a vhodná na behanie. Predsa len v noci môže človeka prekvapiť výtlk v zemi skôr ako cez deň.

Nebehajte na opustených miestach 

Azda si myslíte, že keď budete mať pred svitaním alebo po zotmení celú cestu či les len pre seba, budete v bezpečí. Nie je to však pravda. Možno sa vám to nezdá, no čím viac ľudí okolo seba máte, tým viac ste v bezpečí. Hlboká noc nie je ten pravý čas na beh vyľudnenými lesnými cestičkami.

Nenechávajte si svoje plány pre seba 

Dobre vám radíme, potme nikdy nechoďte behať bez toho, aby ste niekomu blízkemu povedali, kam sa chystáte. Bez ohľadu na to, ako veľmi sa ponáhľate, nájdite si minútku na správu, v ktorej partnerovi, kamarátovi či mame oznámite, kam sa chystáte, koľko kilometrov plánujete zabehnúť, kadiaľ pobežíte a koľko vám to zhruba potrvá.

Nenechávajte mobil doma

Sú ľudia, ktorí radi behajú „nahí“, teda bez športtestera, mobilu či iných technických vychytávok. Ak sa však chystáte na beh potme, mobil si so sebou určite vezmite a uistite sa, že je poriadne nabitý. V  prípade pohotovosti, ak sa zraníte či stratíte, si môžete privolať pomoc. Samozrejme, bežať s mobilom v ruke nie je veľmi komfortné, ale aj v našej ponuke nájdete mnoho praktických riešení ako si komfortne odložiť mobil, kľúče, či iné drobnosti.

Nepočúvajte nahlas hudbu 

Je načase priznať si pravdu – hudba vás pri behu rozptyľuje. Rozptýlenie je síce občas fajn, no keď je vonku tma, je skôr na škodu. Ak sa bez hudby neviete pohnúť, stiahnite hlasitosť na minimum. Veď viditeľnosť je už takmer nulová, nepotrebujete ďalší hendikep v podobe obmedzeného sluchu. Prečo je dôležité, aby ste dobre počuli okolitý ruch? Preto, aby ste sa mohli vyhnúť prípadnému autu, bicyklu či akejkoľvek nástrahy, ktorá sa vám potme môže postaviť do cesty.

Čelovka ako povinná výbava

Na 5 km v meste po osvetlených uličkách možno čelovka nie je až taká nutnosť, ale je dobré ju mať aj v takýchto prípadoch. Nielen že lepšie uvidíte trasu pred sebou, ale dáte aj okoliu na vedomie kde práve ste. Pri dlhších výbehoch mimo civilizáciu snáď potrebu čelovky ani netreba rozoberať. V našej ponuke nájdete menej výkonné čelovky na mestský beh, ale aj poriadne silné svetlomety s dosvitom stoviek metrov. 

Poradí vám Patrik
Poradí vám Patrik

Otázky k behu, výberu a nákupu

Po - Pia: 9:30 - 18:00