Skvelé_rady_ako_behať_v_horucavach

Beh v horúčave a ako sa chrániť? 

Mnohí z nás riešia problém kedy behať. V zime je príliš chladno, v lete zase všade panuje neznesiteľná páľava. Ak však chceme s naším tréningom napredovať, nemôžeme sa vyhovárať na počasie a musíme tvrdo makať za každého počasia. V tomto článku sa pozrieme na beh v horúčave. Beh, respektíve akákoľvek fyzická aktivita v lete je pre telo ...
Výživa a pitný režim20.05.2020 17:01:47

Mnohí z nás riešia problém kedy behať. V zime je príliš chladno, v lete zase všade panuje neznesiteľná páľava. Ak však chceme s naším tréningom napredovať, nemôžeme sa vyhovárať na počasie a musíme tvrdo makať za každého počasia. V tomto článku sa pozrieme na beh v horúčave. 

Beh, respektíve akákoľvek fyzická aktivita v lete je pre telo náročnejšia a organizmus je náchylnejší na prehrievanie a dehydratáciu. Pokiaľ sa preto v horúcom počasí rozhodnete behať, treba sa na takúto aktivitu patrične pripraviť. 

PITNÝ REŽIM

Voda je pre naše telo niečo ako olej do auta. Pre  správny chod tela je potrebné byť dobre zásobený tekutinami a v horúcom počasí to platí dvakrát. Ak telu tekutiny začnú chýbať, dá vám to pocítiť, ale čo je horšie, riskujete poškodenie organizmu. Ak s behom v lete iba začínate, určite na to treba myslieť pri každom behu. Je veľmi dôležité, aby ste telo dostatočne hydratovali, a je úplne jedno či si idete dať rýchlu „päťku“ alebo dlhší dvojhodinový tréning. Ak ste skúsený bežec a na horúce počasie ste ako-tak adaptovaný, polhodinový beh sa dá zvládnuť aj bez „vody“, no pri dlhších behoch treba na zásobu tekutín určite myslieť. Základom je siahnuť po „elektrolytoch“ teda po mineráloch a soliach. Čo počas behu stratíte/vypotíte opäť doplníte. Našťastie na bežcov výrobcovia doplnkov myslia, a tak nájdete v ponuke ako šikovné opasky, tak aj objemné Camelbaky na tie najdlhšie trailové výbehy.  

OCHRANA PRED SLNKOM

Slnko môže narobiť poriadnu šarapatu. Spálená koža, či úpal sú nepríjemnosti, ktoré z nášho tréningového plánu určite radi vynecháme. Ochrana pokožky teda hrá v lete dôležitú úlohu a chrániť sa pred slnkom sa dá rôznymi spôsobmi. Dobrá bežecká šiltovka splní svoju úlohu výborne a navyše vám slnko nebude svietiť do očí. Čo sa týka bežeckých tričiek a šortiek, väčšina výrobcov myslí na UV ochranu a tak sa netreba báť, že by vás spálilo cez oblečenie. Niektoré miesta však len tak ľahko nezakryjete. Najviac exponované miesta teda treba určite natrieť opaľovacím krémom s vysokým UV faktorom. 

ZMENA PROSTREDIA

Toto platí hlavne pre milovníkov cestného behu. Skúste zameniť rozpálený, teplo sálajúci asfalt za beh v teréne. Pod korunami stromov je v tom najväčšom teple príjemne a les bude príjemnou zmenou. Chápeme, že nie každý má les po ruke, ale ak máte takúto možnosť, určite stojí zato narušiť stereotyp a medzi rutinné cestné behy zaradiť aj beh v lese. Ak pri svojom bydlisku naozaj nemáte žiadny len a ste odsúdený len na beh po asfalte, stojí za to presunúť svoj tréning na ráno. Vtedy ešte asfalt po noci nesála teplo a teplota vzduchu je znesiteľná. 

MAŤ PLNÚ NÁDRŽ

Poriadne si dať pri behu do tela a zapotiť sa? To všetci milujeme! Ale vedeli ste, že pri behu váš organizmus prostredníctvom potných žliaz spotrebuje mnoho minerálov a elektrolytov? Nehovoriac o behu v horúčave... Je preto nesmierne dôležité, aby ste mali v tele dostatok týchto látok. Na to skvele poslúžia energetické gely, či iontové nápoje. Okrem energie a vody dokážu telu dodať sodík, horčík a draslík, ktoré sú hlavne pri dlhších behoch tak potrebné pre správne fungovanie tela a jeho energetický manažment. Ešte lepšou voľbou na doplnenie okrem elektrolytov sú karbohydráty, ľudovo cukry, ktoré sú najlepším zdrojom energie pre telo. Pre náročnejších, prípadne pre dlhé výbehy odporúčame vyberať nápoje aj s porciou aminokyselín, ktoré pomáhajú svalom počas záťaže a ak potrebujete aj trošku povzbudiť, kofeín príde vhod.

PREHODNOTENIE SVOJEJ BEŽECKEJ DÁVKY

Netreba to siliť. Je úplne jedno aký pretek, či iná bežecká udalosť sa blíži, zdravie by malo byť na prvom mieste. Meteorologické výstrahy neexistujú bezdôvodne a ak práve panuje obdobie horúčav, skúste znížiť objem kilometrov, prípadne zaraďte do tréningu aj inú aktivitu. Váš progres určite nebude ohrozený a telo sa vám určite poďakuje skvelým výkonom, keď už bude teplota príjemnejšia.

Veľa športových úspechov v horúčavách želá

Robert
bezeckepotreby.sk

Poradí vám Patrik
Poradí vám Patrik

Otázky k behu, výberu a nákupu

Po - Pia: 9:30 - 18:00