test_Inov8_terraclaw_250

TEST - Inov-8 Terraclaw 250

Pár slov k dizajnu. Vo mne osobne model Trailroc 255 výrazné sympatie nevyvolával, dokonca by som ho označil za takú šedú myš, ktorá si ale svoje v teréne určite obhájila. Práve preto má u mňa model Terraclaw hneď na úvod veľké plus! Mne sa skutočne páči ☺. Teší ma, akým smerom sa značka Inov-8 uberá. Neuberá na agresivite, ale pridáva na farbách. ...
Výbava bežca12.09.2023 14:19:57

Pár slov k dizajnu. Vo mne osobne model Trailroc 255 výrazné sympatie nevyvolával, dokonca by som ho označil za takú šedú myš, ktorá si ale svoje v teréne určite obhájila. Práve preto má u mňa model Terraclaw hneď na úvod veľké plus! Mne sa skutočne páči ☺. Teší ma, akým smerom sa značka Inov-8 uberá. Neuberá na agresivite, ale pridáva na farbách. Veď uznajte, že modrá, čierna a žltá, to je predsa stávka na istotu. A to modré X na zvršku má síce prioritne funkčné zameranie, ale po dizajnovej stránke to naozaj zabralo. Počas behu sa mi niekoľkokrát stalo, že som sa na svoje nové „Inovejtky“ zapozeral, čo počas trailu nie je zrovna bezpečné ☺.

Technologicky a na všetkých tých super prezentačných videách to všetko vyzerá dobre. Multi-smerové lamely na podrážke vraj zaistia trakciu počas výbehov a zbehov, samotná podrážka obsahuje dve rôzne hustoty. Modré X na zvršku má zaistiť stabilitu chodidla v teréne a „Dynamic Fascia Band“ má priniesť viac energie do  každého kroku... Ale viete aké to je, keď Vám niekto rozpráva, aké je to auto skvelé. No kým sa v ňom nepreveziete, neuveríte. A tak sme sa teda boli „previesť“. A nebojte sa, nie len raz. Ešte sa priznám, že som na to nebol sám. Aj keď mojmu „parťákovi“ by sme museli kúpiť rovno páry dva ☺. 
Keď sa povie 250 gramov, človek si povie zlatá stredná cesta. Keď sa ale bavíme o bežeckej obuvi do terénu, tak to už sú celkom zaujímavé parametre. Obúvam na nohu, pocit vcelku fajn. Tí z Vás, ktorí so značkou Inov-8 skúsenosti majú, to poznajú dobre. Menej výrazná (pevná) výstuha v päte a pekne široký priestor pre prsty na chodidle. Až sa može zdať, že je ho až príliš. Ako sa ale vraví, zdanie može klamať. Je to akurát. Začíname krátkym prebehom po asfalte, kým sa dostaneme na nespevnený povrch, kde na nás čaká hneď prvá „stojka“. Malá rada na začiatok, asfaltu sa skúste vyhýbať. Nieže by sa nedalo vydržať, avšak prídete o jednu z najlepších vecí na Terraclaw-e. Jeho trakciu/grip. Skutočne som nemal na nohe niečo tak dobré, čo sa týka podrážky. Hroty, ktoré sa ku koncu zužujú sú vysoké cca 3 až 4 mm. A práve tieto hroty Vám na tváti vyčaria úsmev. Žiadna veľká obava pri zbehoch, či si to môžete pustiť, či Vás to udrží ?! Ono to udrží! S testovaním som čakal relatívne dlho hlavne kvôli dažďu. Tú podrážku si jednoducho chcete preveriť. A tak sme preverili a palec hore. Áno, viem že tu máme X-Talon, či Mudclaw, ale to už sú „botky“ dosť špecifického zamerania. V univerzálnej trailovej obuvi naozaj výkon hodný pochvaly. 

Rozdiel päta/špička je 8 mm
, čo je pre mňa tak akurát. Tlmenie, to je tlmenie made by Inov-8. Určite to nie je práve dôvod na kúpu Terraclaw-u. To čo je potrebné, to absorbuje, ale nič nad rámec. Tu by sme to pri výške medzipodrážky hodnotili ako priemer. V mäkkom teréne to riešiť nebudete a na suchej poľnej ceste si na to spomeniete. Ohľadom komfortu je to vec pohľadu. Ak je prioritou priestor v prednej časti, tak je to komfort vysoký. Ak to presunieme na mieru pohodlia v smere hrúbky polstrovania na päte, tak priemer. Pri kúpe určite zvážte kvalitné a dobre polstrované bežecké ponožky. Určite si však dajte pozor na mokré skaly, na tých nám to dosť šmýkalo. 
Na záver môžem povedať, že odporúčam všetkým, ktorí hľadajú univerzálnu trailovú obuv. Pozitíva určite prevážia negatíva (ktoré som vlastne ani nenašiel).
Inov-8 Terraclaw je skutočne skvelý v trakcii, dobrý v komforte a priemerný v tlmení. Ale na lesných mokrých lesných cestách mu ťažko hľadať konkurenta. 

Poradí vám Patrik
Poradí vám Patrik

Otázky k behu, výberu a nákupu

Po - Pia: 9:30 - 18:00