ako_sa_vysporiadat_s_jarnou_unavou_behom

Jarná únava

Jednoznačne platí, že po dlhom zimnom období ja krásne, príjemné a slnečné jarné počasie ako pozvánka na rôzne pohybové aktivity. Problém však vzniká v tom, že by sme chceli začať okamžite a v čo najväčšom rozsahu. Naše telo však po zime musíme zaťažovať postupne, pravidlo „rýchlo a úspešne“ tu bohužiaľ platiť nebude. Naša prehnaná snaha nás ...
Tréning23.03.2018 12:11:42

Jednoznačne platí, že po dlhom zimnom období ja krásne, príjemné a slnečné jarné počasie ako pozvánka na rôzne pohybové aktivity. Problém však vzniká v tom, že by sme chceli začať okamžite a v čo najväčšom rozsahu. Naše telo však po zime musíme zaťažovať postupne, pravidlo „rýchlo a úspešne“ tu bohužiaľ platiť nebude. Naša prehnaná snaha nás dovedie k únave a  zníženiu obranyschopnosti organizmu, čím ho vlastne oslabíme.
Po zime sa môžeme naštartovať aj týmito jednoduchými zmenami:

  • Prečistenie organizmu

 K prečisteniu organizmu môžeme dospieť aj niektorými prírodnými prostriedkami ako napríklad rôzne bylinkové čaje a doplnky stravy z prírodných zdrojov ako sú echinacea, chlorella, spirulina, ženšen a lecitín. Dobijú nás dostatkom energie na užívanie si príjemných jarných dní, obsahujú dostatok živín a nášmu telu prospievajú.

  • Postupné pridávanie pohybovej aktivity

 Akákoľvek pohybová aktivita na čerstvom vzduchu a krásnom slnečnom počasí nás nabije novou dávkou energie. Nemusí to byť vyslovene beh, stačí akýkoľvek pohyb, či už prechádzka, bicyklovanie, turistika.. 

  • Odľahčenie jedálnička a zvýšenie príjmu vitamínov

 K prečisteniu organizmu a detoxikácii prispieva výraznou mierou aj zmena jedálnička. Po náročnom zimnom období môžeme naše telo príjemne prekvapiť novou dávkou vitamínov, zvýšiť príjem ovocia, zeleniny či celozrnných výrobkov – zvýšiť tak príjem vlákniny.

  • Vyšší príjem tekutín

 Počas zimných mesiacov sa stáva, že príjem tekutín počas dňa sa pomerne výrazne znižuje. Jeho opätovné zvýšenie nás prirodzene naštartuje, budeme sa cítiť vitálnejší a menej unavení.

  • Dostatok spánku

 V dnešnej dobe je už akýmsi zvykom počuť od priateľov či známych, že nič nestíhajú, majú veľa práce a málo spánku. Ale práve takáto základná a jednoduchá vec by mala byť najjednoduchším riešením našej únavy. Ak naozaj nestíhate výdatný nočný spánok, skúste si aspoň popoludní na 20 až 30 minút zdriemnuť. Aj takáto poobedňajšia siesta nám prospeje a naštartuje do ďalšej aktivity.

Katka Berešová
www.bezeckepotreby.sk

 

Poradí vám Patrik
Poradí vám Patrik

Otázky k behu, výberu a nákupu

Po - Pia: 9:30 - 18:00