rady a tipy ako sa stravovať ak patríte k  večerným bežcom

Lepšie neskoro ako nikdy

Staré známe príslovie hovorí: "lepšie neskoro ako nikdy". A presne tak to platí aj pri behu. Pokiaľ je aj váš priestor v kalendári pre beh určený len vo večerných hodinách, iste sa už aj vám stalo, že vo vašej nádrži sem tam chýba palivo. Po náročnom dni v práci vám máločo padne tak vhod ako beh na čerstvom vzduchu. Problém spočíva v tom, že keď ...
Výživa a pitný režim26.01.2023 12:28:15

Staré známe príslovie hovorí: "lepšie neskoro ako nikdy". A presne tak to platí aj pri behu. Pokiaľ je aj váš priestor v kalendári pre beh určený len vo večerných hodinách, iste sa už aj vám stalo, že vo vašej nádrži sem tam chýba palivo. 

Po náročnom dni v práci vám máločo padne tak vhod ako beh na čerstvom vzduchu. Problém spočíva v tom, že keď ste hladní a unavení, pohyb je občas to posledné, čo vám zíde na um. Keď sa vám aj podarí k behu dokopať, po tréningu pociťujete taký vlčí hlad, že do seba doslova nahádžete všetko, čomu sa pred vami nepodarí utiecť. Potom večeriate aj o deviatej večer a do postele si líhate s plným žalúdkom. Keď radi trénujete večer, počas dňa by ste mali jesť zdravo, aby ste sa vyhli žalúdočným problémom počas tréningu. Jedzte viackrát za deň, čím sa vyhnete tomu, že pobežíte s prázdnou nádržou.

Výber správneho jedla po večernom tréningu dokáže byť celkom náročná vec. Potrebujete nahradiť spálené cukry, no na druhej strane sa nepotrebujete prepchať sacharidmi natoľko, aby sa počas spánku premenili na tukové zásoby.

Vďaka nasledujúcim tipom bude vaša večera tak akurát

1, Večer sa neprepchajte. Niektorí ľudia sa obávajú, že keď neskoro večer prijmú priveľa kalórií, uložia sa v podobe tuku. To však nie je pravda. Vaše telo prijaté kalórie využije na nahromadenie energie vo svaloch. Na druhej strane, ak prijmete viac kalórií, ako vaše telo dokáže spáliť, a to bez ohľadu na dennú hodinu, tie prebytočné sa skutočne uložia v podobe tukových zásob.

2, Čo najviac pite. Rovno po behu sa napite a pite aj počas prípravy večere. Nahradíte tak tekutiny, o ktoré ste prišli potením, a azda tým aj zabránite vyjedeniu celého obsahu chladničky.

3, Skúste prestať jesť minimálne hodinu pred odchodom do postele. Vyhnete sa tak žalúdočným problémom, ktoré vedú k poruchám spánku a zhoršenému zotavovaniu.

Na čo by mali pamätať večerní bežci

1, Nikdy nevynechávajte raňajky! Ráno prijmite aspoň 500 kalórií. Vyberajte si potraviny bohaté na sacharidy s nízkym obsahom tuku a stredným obsahom bielkovín. Vhodnou voľbou môže ovocné smoothie s jogurtom alebo hrianky, ovocie a džús. Prípadne si dajte cereálie s nízkotučným alebo polotučným mliekom a kúsok ovocia. 

 

2, Od raňajok už prešlo niekoľko hodín a vy máte za sebou už zopár vyriešených pracovných úloh. Na poludnie je teda palivo z raňajok dávno spotrebované, hladina krvného cukru začína klesať, čo vedie k únave až závratom.Obed by mal byť hlavným jedlom vášho dňa, na to v žiadnom prípade nezabúdajte! Siahajte po kvalitných zdrojoch bielkovín, teda napríklad po rybách, tofu, chudom hovädzom mäse alebo jahňacine, či kuracom mäse. Ako prílohu si dajte chlieb a čerstvé ovocie. Výborne vám urobí aj smoothie, džús alebo prírodný jogurt, ide však o doplnky a nie plnú náhradu hlavného jedla.

 

3, Nikdy nezabúdajte na olovrant. Zhruba tri hodiny pred tréningom si dajte kúsok ovocia alebo energetickú tyčinku a štvrť litra vody. Správne zvolený olovrant zabezpečí energetickú rezervu a doplnenie zásob medzi "hlavnými" jedlami. Rovnako dôležitý je aj pravidelný prísun tekutín, ktorého objem závisí od druhu tréningu, ktorý vás v najbližších hodinách čaká. Vaše svaly tak dostanú energetickú injekciu, ktorá vám dodá sily na zvládnutie tréningu, po druhé, celé vaše telo, a to vrátane mozgu, dostane palivo a živiny, ktoré sú nevyhnutné na jeho optimálne fungovanie.

 

Pamätajte, jedlo je naše palivo a čím kvalitnejšie palivo "čerpáme" tým lepší výkon sme schopný podať. Veríme, že sme aj týmto článkom pomohli k lepším výkonom a väčšej radosti z behu. Článok pripravený v spolupráci s magazínom running. 

Dobrý chuť praje

Robo
www.bezeckepotreby.sk

Poradí vám Patrik
Poradí vám Patrik

Otázky k behu, výberu a nákupu

Po - Pia: 9:30 - 18:00