Polmaratón - odrazový mostík k maratónu

Polmaratón - odrazový mostík k maratónu

Tréning na polmaratón je dobrým odrazovým mostíkom k zabehnutiu Vášho prvého maratónu. Polovičná trať Vám napovie či a ako veľmi máme v obľube dlhé behy a pripraví Vám fyzickú a psychickú výzvu na prvú maratónsku premiéru.PREČO BEŽAŤ POLMARATÓN? Pár dôvodov, ktoré Vás „nakopnú“:1. Je to dlhá, ale stále zvládnuteľná vzdialenosťPolmaratónu síce ...
Zaujímavosti16.08.2018 12:27:15

Tréning na polmaratón je dobrým odrazovým mostíkom k zabehnutiu Vášho prvého maratónu. Polovičná trať Vám napovie či a ako veľmi máme v obľube dlhé behy a pripraví Vám fyzickú a psychickú výzvu na prvú maratónsku premiéru.

PREČO BEŽAŤ POLMARATÓN? Pár dôvodov, ktoré Vás „nakopnú“:

1. Je to dlhá, ale stále zvládnuteľná vzdialenosť
Polmaratónu síce môže chýbať povestné maratónske čaro, ale väčšina bežcov s trojmesačným tréningovým plánom polmaratón zvládne. Tréning na polmaratón sa určite ľahšie zaradí medzi naše každodenné povinnosti, kedže aj dlhé behy zvyčajne nepresiahnu viac ako dve hodiny.

2. Nie ste pripravení na celý maratón
Nájdeme tisíc dôvodov prečo je tomu tak. Nemali sme čas trénovať. Prípravu nám prekazilo zranenie. Ťažko vtesnáme náročný tréning medzi ostatné povinnosti ako rodina, práca, záhrada. Nech je už dôvod akýkoľkek, zabehnutie polmaratónu je tiež výzvou a po odbehnutí budete na seba právom hrdí.

3. Máte na výber z množstva bežeckých závodov
Polmaratón sa určite stáva jednou z najobľúbenejšich bežeckých disciplín. Takmer každý týždeň je na výber polmaratónsky pretek. Stačí si len vybrať trať, ktorá sa Vám páči a najlepšie vyhovuje.

4. Chcete sa rýchlo zotaviť
Zotaviť sa z maratónu môže trvať aj týždne. Nie je nič nezvyčajné cítiť sa po maratóne viac unavený a slabý. Polmaratón je nepopierateľne tiež náročný beh, ale aj keď budete bežať naozaj ťažký polmaratón, regenerácia po ňom trvá oveľa kratšie ako po maratóne.

5. Nižšie riziko zranenia
Zranenie je postrach každého bežca. Jedným z významných faktorov, ktoré prispievajú k vzniku úrazov je tréning. Konkrétne - pretrénovanie zvyšuje riziko bežeckých úrazov. Všeobecne, čím vyššia je týždenná kilometráž, tým vyššie je riziko zranenia. Polmaratónci oproti maratóncom nedosahujú také veľké objemy odbehaných kilometrov a riziko zranenia (samozrejme pri správnej technike behu) je nižšie.

6. Prejdete na iný level
5km a 10km behy sú pre začínajúcich bežcov vstupnou bránov do bežeckého sveta. Odbehnutím prvého polmaratónu sa stávate bežcom na dlhé trate.

7. A je to tu!
Akonáhle splníte jeden bežecký cieľ, hľadáte ďalší. Či už je to bol beh na 5km, potom 10km, práve ste sa prebojovali k polmaratónu.
Zabehnutie polmaratónu z Vás robí bežcov fyzicky a psychicky odolným ďalším výzvam. Po polmaratóne je to už len krok k rozhodnutiu a odhodlaniu sa k prvého maratónu...Ale o tom až nabudúce :) Držíme palce!

Poradí vám Patrik
Poradí vám Patrik

Otázky k behu, výberu a nákupu

Po - Pia: 9:30 - 18:00