Predstavujeme Garmin Fénix 6

Predstavujeme Garmin Fénix 6

Tento rok je to s Garmin-om ako rok plný prekvapení. Väčšina výrobcov si poctivo stráži termíny vydania noviniek a spoľahlivo ich “vypúšťa” ako na bežiacom páse v periodicky sa opakujúcom termíne. A taká novinka ako je Fénix 6 je teda poriadnou novinkou. Garmin jednoducho usúdil, že je čas na novú, už šiestu generáciu a šup ho, máme ich ...
Tréning07.09.2019 21:00:21

Tento rok je to s Garmin-om ako rok plný prekvapení. Väčšina výrobcov si poctivo stráži termíny vydania noviniek a spoľahlivo ich “vypúšťa” ako na bežiacom páse v periodicky sa opakujúcom termíne. A taká novinka ako je Fénix 6 je teda poriadnou novinkou. Garmin jednoducho usúdil, že je čas na novú, už šiestu generáciu a šup ho, máme ich tu.

Bude sa Fénix 6 páčiť?

Už v predchádzajúcej generácii Garmin priniesol pri modely Fénix 5 rôzne veľkosti smarthodiniek /42mm, 47mm a 51mm/ a je to jednoznačne správna voľba. Pre nežné pohlavie jednoducho 42mm verzia, teda Fénix 6S padne ako uliata. Na ruke vôbec nepôsobí rušivo a mnohé farebné kombinácie dámam vyslovene ulahodia ako pri športe, tak pri bežnom nosení. Stredná verzia pomenovaná Fénix 6 je strednou cestou a napokon ak hľadáte, alebo máte radi veľké hodinky, určite vyberajte radu Fénix 6X. Dizajn multišportového zariadenia prešiel ľahkým retušom a ak ste mali radi posledné 2 generácie, bude sa Vám iste páčiť aj tá najnovšia. Fénix 6 je jednoducho masívne zariadenie, ktoré výborne vyzerá ako pri športe, tak pri bežnom “civilnom” používaní. Veľkú radosť nám ale spravil displej, ktorý poriadne narástol. Zmizla tak do oka bijúca široká čierna “obruba” okolo lunety, ktorá vydarený dizajn dosť diskvalifikovala. Novinka práve vďaka tomu narástla dokonca o 36% pri najväčšej verzii Fénix 6X. A to už je poriadna zmena! Výbornou správou je, že ak sa chystáte na prechod z Fénix 5X na Fénix 6X, remienky ostávajú proporčne rovnaké a teda nemusíte meniť.

V čom sa Fénix 6 zlepšil?

Sme radi, že môžeme napísať že vo veľa veciach. Po tom ako 5.generácia veľa zmien oproti Fénix 3 nepriniesla, je o to väčšie prekvapenie, že Garmin zapol na plné obrátky.

1, Displej

Ako sme už uviedli, display poriadne narástol. Verzia Fénix 6 ho má o 18% väčší /1,3″ - 260x260/ a Fénix 6X dokonca o 36% /1,4″ - 280x280/ väčší ako predchádzajúca generácia. Najmenšia verzia 6S ostáva veľkosťou displeja rovnaká ako predchodca 5S Plus a teda /1,2″ - 240x240/, ale na obranu treba povedať, že tu narástla veľkosť už pri generácii 5S Plus, rovnako o 18%. Čitateľnosť by mala ostať na rovnakej úrovni, rovnako aj farebné zobrazenie. Novinkou je použitie sklíčka Corning Gorilla Glass 3, ktoré náhdrádza minerálne sklíčko v základnej verzii 6 a verzii 6 PRO. Podľa Garmin-u ide o odolnejšiu verziu oproti minerálnemu sklíčku vďaka zmenenej štruktúre ako pri bežnom poškrabaní, tak aj pri celkovom poškodení. Samozrejme ostáva v ponuke aj zafírové sklíčko, ktoré má označenie Sapphire v názve produktu.

2, Batéria

Výbornou novinkou je funkcia Power Manager, vďaka ktorej máte presné informácie o spotrebe GPS, prípadne optického snímača. Pomáha to pri plánovaní, pokiaľ potrebujete maximálne predĺžiť výdrž batérie na jedno nabitie. Namiesto percent tak dostanete informáciu o zostávajúcom čase výdrže batérie. Ďalšou novinkou je výber zo šetriacich režimov, prípadne vytvorenie vlastného režimu podľa potrieb. Pri prepnutí do šetrného režimu dokážete dokonca zdvojnásobiť výdrž batérie, keď je to najviac potrebné.

 

3, Rada Solar

Táto novinka sa týka výsostne rady Fénix 6X s prívlastkom Solar v názve. Hoci sa týka ako batérie, tak aj displeja, venujeme jej vlastnú časť /keďže je to skvelá novinka, akú zatiaľ žiadny konkurent Garmin-u nepriniesol/. Za radou Fénix 6 Solar stojí sklíčko z transparentného solárneho panelu, vystužené technológiou corning s antireflexnou úpravou. Vďaka solárnemu panelu dokáže Garmin predlžiť výdrž batérie a to nasledovne:

  • v režime smarthodiniek z 21 na 24 dní
  • v GPS režime zo 60 na 6 6hodín

Podmienkou ostáva minimálne 3 hodinový pobyt denne vonku pri svetelných podmienkach 50 000 luxov. Priame slnečné žiarenie znamená v reči tela 32 000 - 100 000 lux. Táto technológia naozaj vyzerá sľubne a keď počítame možnosť použitia šetriaceho režimu spoločne s plným využitím rady Solar, dostaneme sa na 148 hodín použitia GPS či 120 dní použitia smart hodiniek (platí pre radu Fénix 6X Pro Solar) a to už sú parádne čísla.

4, Telo hodiniek

V názvoch jednotlivých modelov pribudla skratka DLC, čo je špeciálna úprava povrchu hodiniek. DLC - diamond like carbon znamená mimoriadne odolnú konštrukciu, pričom práve vďaka použiťiu DLC technológie a kvalitnej ocele Stainless Steel Garmin spĺňa armádny štandart MIL-STD-810G. Teda vysokú odolnosť voči nárazom, ponoreniu či plameňom. Model Fénix 6X Pro Solar prináša aj radu Titanium Carbon DLC, kde je kvalitná ocel Stainless Steel nahradená titánom, ktorý znižuje hmotnosť zariadenia o 11 gramov a opäť ešte pridáva na odolnosti.

 

5, Rada základná (Silver), rada PRO a rada Sapphire:

Fénix 6 vychádza v 3 rôznych veľkotiach displeja a 3 jednotlivých radách. Základná výbava sa volá Silver a neobsahuje mapovú navigáciu /len zobrazenie smeru + info o zmenách smeru ale bez mapového podkladu/ a ani prehrávanie hudby. Rovnako základná modelová rada nemá WIFI pripojenie a novinka PacePro bude dostupná len s mobilným telefónom a aplikáciou Garmin Connect. Rada Pro teda dostane všetko spomenuté a rada Sapphire znamená odolné zafírové sklíčko navyše.

6, Nový optický snímač

Garmin predstavil pri modely Fénix 6 novú radu optického snímača Elevate, ktorá ponúka dve zásadné vylepšenia. Tou prvou je meranie pulzu aj pod vodou, čo je výborná správa, keďže doposiaľ ste boli odkázaný len na hrudný pás HRM-Tri. Treba však dodať, že optický snímač stále nedosahuje presnosť EKG tak ako hrudné pásy HRM. Tou druhou novinkou je PulsOX oximeter, vďaka ktorému Fénix 6 meria saturáciu krvi kyslíkom. Využitie padne vhod pre špotrovcov pohybujúcich sa vo vyšších nadmorských výškach.

 

7, Mapové podklady

Mapové podlady sú súčasťou len rady PRO a Sapphire. Po novom ponúkajú viac ako 2000 lyžiarskych stredísk, lepšiu orientáciu vďaka lepšiemu zobrazeniu názvov stredísk a obťiažnosti zjazdoviek. Ak milujete Golf, prídete si na svoje. Fénix 6 obsahuje viac ako 40 000 detailne spracovaných golfových ihrísk. Novinkou je aj rozdielne robrazenie Topo mapy podľa typu aktivity. Jednoducho Vám na mape zniznú nepotrebné údaje/názvy, ktoré pre navigáciu nepotrebujete.

 

8, Funkcie:

Pri tréningových funkciách pribudla technológia Garmin Pace Pro

Ide o sofistikovanejšiu verziu ako Virtual Partner, ktorá prepočíta vašu trasu na jednotlivé úseky a vyskladá ideálne tempo pre dosiahnutie zadaného cieľa/času. Funkcionalita vychádza z prediktora behu/výkonu, ktorý je naviazaný na laktátový prah a metriku behu. Jej presnosť nemusí byť 100%ná,  avšak prínos je jednoznačný, keďže udržať sa “na tepovej uzde” v kopci počas preteku naozaj nie je samozrejmé. Prípadne niektorí z nás jednoducho nemusia využívať svoj plný potenciál a práve vďaka Pace Pro sa to môže podariť.

 

Zmenou prešiel aj VO2 Max, ktorý dostal do výbavy kompenzáciu počasia a prevýšenia, kedže ako teplota, tak aj nastúpané metre majú značný vplyv na VO2 Max.

Novinkou je aj kontrola aklimatizácie na nové prostredie. Garmin Fénix 6 Vám proste oznámi moment, kedy budete 100% zžitý s novým prostredím.

Monitor Energie - Body Battery

Funkcia optimalizuje energetickú rezervu tela podľa údajov a hodnôt stresu, srdcového pulzu, kvality spánku a ďalších dát. Pomáha pre určenie kedy je lepšie odychovať a kedy naopak ísť do plnej záťaže

 

Expedition Mode

Jedná sa o režim maximálnej výdrže batérie. Vy sa tak môžete vydať na skutočen dlhý trek nez potreby plánovania nabíjania. 

ClimbPro planner

Vďaka použiťiu funkcie GARMIN Climb Pro máte možnosť presného sledovania vašej polohy, vzdialenosti a výškového profilu v reálnom čase. Presne teda viete, koľko ste nastúpali a koľo Vás ešte čaká. 


Vítanou zmenou, ktorej výrazne pomohlo zväčšenie displeja je nové zobrazenie dátových polí, resp. obrazovky údajov. Pri predchádzajúcej generácii platilo maximálne zobrazenie 4 údajov, po novom je to až 6 rôznych údajov, ktoré sú stále dostatočne čitateľné. Samozrejme ak je to potrebné, použiť viete väčšie znaky pri menšom počte údajov.

Všetky ostatné tréningové funkcie, ktoré poznáte z modelovej rady Fénix 5 ostali zachované. Nás trošku mrzí, že Garmin platby majú len minoritnú podporu od bánk, prípadne, že Garmin nepopracoval na zjednodušení používania hudby, ale na druhú stranu priniesol radu noviniek, ktoré skutočne oceňujeme. Modelovú radu Garmin Fénix 6 samozrejme nájdete na našom webe či predajni so 100% podporou.

Článok pre Vás pripravil Matej. 

Poradí vám Patrik
Poradí vám Patrik

Otázky k behu, výberu a nákupu

Po - Pia: 9:30 - 18:00