beh_a_spravna_hydratacia

Správna hydratácia – iontové nápoje

Ak sme dehydrovaní, náš výkon na trati sa radikálne zhorší, preto je pravidelné prijímanie tekutín nevyhnutné v priebehu celého dňa a to v pravidelných intervaloch. Najjednoduchšie je nosiť pri sebe stále fľašu s vodou, ktorá nám bude pripomínať, aby sme sa napili. Aj kofeínové nápoje (káva, čaj) je nevyhnutné zapiť vodou, keďže pôsobia ...
Výživa a pitný režim21.09.2023 10:21:47

Ak sme dehydrovaní, náš výkon na trati sa radikálne zhorší, preto je pravidelné prijímanie tekutín nevyhnutné v priebehu celého dňa a to v pravidelných intervaloch. Najjednoduchšie je nosiť pri sebe stále fľašu s vodou, ktorá nám bude pripomínať, aby sme sa napili. Aj kofeínové nápoje (káva, čaj) je nevyhnutné zapiť vodou, keďže pôsobia močopudne.

Sú kofeínové nápoje vôbec vhodné?

Ide o povolené tekutiny, ktoré dokážu zlepšiť vytrvalosť, výkon a schopnosť rýchlo premýšľať počas behu. Konzumácia približne 200mg kofeínu asi hodinu pred tréningom nám dokonca pomáha podať lepší výkon. To ako na nás kofeín pôsobí by sme si ale najskôr mali vyskúšať na tréningu, až následne na samotných pretekoch.

Koľko tekutín je potrebné piť?

Dostatok tekutín pre tréningom je jednou zo základných zložiek úspechu. Asi 60-90 minút pred behom je potrebné vypiť približne 500ml – 1l vody. Vďaka správnemu načasovaniu sa z tela prebytočná tekutina dostane a nebude nám počas behu žblnkať v žalúdku. Počas samotného výkonu je potrebné približne každých 15-20 minút prijať zopár hltov tekutín – avšak všetko závisí od počasia a aj vy sami časom zistíte, čo pri tréningu potrebujete.

Športové nápoje

Ide o nápoje určené športovcom, ktoré pomáhajú doplniť hladinu vody a energie počas namáhavej športovej činnosti. Existujú tri typy, ktoré sa líšia v závislosti od množstva vody, elektrolytov a sacharidov. Je dôležité zvoliť správny nápoj v správny čas.

Hypotonický nápoj:

  • Význam – koncentrácia glukózy je 2%, počas cvičenia dopĺňa hladinu vody v tele spoločne s minerálmi ako sú sodík a draslík.
  • Kedy užívať – je vhodný najmä v horúcom počasí a pri nadmernom potení. Piť sa môže pred, počas aj po behu.

Izotonický nápoj:

  • Význam – koncentrácia glukózy je 4-6%. Dopĺňa hladinu vody a elektrolytov počas intenzívneho cvičenia. Obsahuje fruktózu aj glukózu. Sacharidy sa vďaka nemu uvoľňujú postupne a telu dodávajú energiu počas vytrvalostného výkonu.
  • Kedy užívať – počas samotného cvičenia, resp. behu. Tieto nápoje obsahujú rovnaký pomer vody a soli ako sa nachádza v ľudskom tele, počas cvičenia zabezpečujú rovnováhu sacharidov a elektrolytov.

Hypertonický nápoj:

  • Význam – ide o náhradu dennej dávky sacharidov. Koncentrácia glukózy je 10 a viac %. Dodáva svalom energiu a často sa používa vo fáze zotavovania po náročnom tréningu.
  • Kedy užívať – po cvičení. Tieto nápoje obsahujú vysoké množstvo sacharidov a majú vplyv na vstrebávanie vody a elektrolytov po cvičení.
Poradí vám Patrik
Poradí vám Patrik

Otázky k behu, výberu a nákupu

Po - Pia: 9:30 - 18:00