Ako sa zorientovať v bežeckých ruksakoch

Ako sa zorientovať v bežeckých ruksakoch

Je leto, téma to bude skutočne horúca. Leto a beh sú krásne spojenia. Začína to nádherným pocitom “zhadzovania” vrstiev bežeckého oblečenia na jar, pokračuje skracovaním posledných vrstiev a končí radosťou z minima funkčného bežeckého oblečenia. V lete však prichádza ešte jedna zmena. Teplo pre nás bežcov znamená zvýšené nároky na termoreguláciu a ...
Výživa a pitný režim16.08.2018 12:47:57

Je leto, téma to bude skutočne horúca. Leto a beh sú krásne spojenia. Začína to nádherným pocitom “zhadzovania” vrstiev bežeckého oblečenia na jar, pokračuje skracovaním posledných vrstiev a končí radosťou z minima funkčného bežeckého oblečenia. V lete však prichádza ešte jedna zmena. Teplo pre nás bežcov znamená zvýšené nároky na termoreguláciu a čím vyšší výkon, tým vyššia potreba chladenia a teda aj potenia. Ako sme sa už venovali osobitne dehydratácii, teraz sa budeme venovať tomu, aby k nej vôbec nedošlo.  

Vybehnúť už na krátky 10 kilometrový beh bez vody je síce možné, avšak zbytočné trápenie organizmu. Pri dlhších behoch pripadá v úvahu skôr bežecký ruksak s vodným vakom ako “štandartný” bežecký opasok. Načo pri jeho výbere nezabudnúť a načo si dať skutočne pozor je rovnako dôležité, ako jeho samotná voľba. Základom je objem. Objem celého bežeckého ruksaku, ako aj objem vodného vaku je potrebné dobre premyslieť. 

 

Bežecký minimalista:

Ak je pre Vás Camelbak len pomocníkom pre prenos nápoja, zvoľte minimalistickú verziu. V praxi to znamená objem vodného vaku okolo 1.5 litra, čo je zväčša aj celkový objem bežeckého ruksaku. Ušetríte na celkovej hmotnosti, samotnej veľkosti a teda aj “hmote”, ktorá pri behu bude Vašou súčasťou. Čím menší rozmer, tým menej nežiadúcich pohybov na vašom chrbte. Limitom sa stane možnosť náhradného oblečenia, pre ktoré jednoducho miesto neostane. Musíte si vystačiť s menším množstvom odkladacích priestorov, zväčša na ramenných popruhoch. Bez obavy však do nich zmestíte energetické gely alebo tyčinky a pár drobností pre prežitie. 

 

Bežecký pragmatik:

Tu sa dostávame k väčšej porcii odkladacích priestorov v celkovom objeme cca 4 až 6 litrov. Vodný vak býva v objeme 2 litrov, pričom môže byť nahradený flaškami na prednej časti popruhov. Ide o kompromis pri možnosti zbalenia si menšej časti náhradného oblečenia /termoprádlo, ľahká nepremokavá bežecká bunda/, prípadne povinnej bežeckej výbavy pre dlhšie trailové behy. 

 

Bežecká istota

Objem 10 litrov poskytuje dostatok priestoru nie len na dlhé bežecké dobrodružstvá, ale aj ľahkú turistiku. Objem vodné vaku je zväčša 2 až 3 litre, prípadne je možné siahnuť po náhradných, tzv. soft flask, ktoré nezaberú takmer žiadny priestor, ale pri dlhých behoch je dobré ich mať po ruke. Približne sedem litrov úložného priestoru je skutočne dostatok miesta pre takmer komplet náhradné bežecké vybavenie. Výhodou je, že technológie sa posúvajú míľovými krokmi a kým bol v minulosti hmotnostný rozdiel výrazný, dnes sa pri top modeloch líší len v pár desiatkach gramov medzi minimalistickou verziou a bežeckou istotou. 

 

A na čo si dať pri výbere pozor: 

 

vodný vak by mal mať šroubovací uzáver pevne pripevnený k telu vodného vaku. Zamedzíte tým straty jednotlivých dielov a možnosti používania vodného vaku. 
- veľkosť uzáveru je dôležitá pri následnom čistení. Teraz s istotou platí, že čím väčšie, tým lepšie
náhradné diely. Myslite na možnosť dokúpenia/výmeny poškodených vecí, ktoré časom opotrebujete. Bola by škoda “vyhodiť” bežecký batoh, kôli rozhryznutému náustku. 

- miesto pre “uloženie “vodného vaku by malo mať samostatný priečinok. Tým zamedzíte zbytočnému pohybu vaku počas behu. 
- bežecký ruksak s hydrovakom by mal mať široké ramenné popruhy s maxi okami pre lepšiu priedušnosť a čo najlepšiu fixáciu. Nesmú na nich chýbať úložné priestory. Nebudete predsa chcieť kvoli bežeckej wafli skladať celý batoh!
- samozrejmosťou je náprsný popruh a druhý popruh v oblasti nad bruchom. S jedným popruhom si jednoducho nevystačíte a skákanie batohu Vám pokazí celý beh. 
- popruhy by mali byť nastaviteľné. Nie každemú vyhovuje výrobcom daná poloha. 
- popruh nesmie byť v oblasti brucha! Prekáža pri dýchaní.
- dajte pozor na rôzne veľkosti. Niektoré verzie bežeckých batohov sa výrabajú v rôznych veľkostiach. 

 

Veríme, že sme Vám uľahčili výber toho správneho bežeckého ruksaku. Ak si ale aj napriek tomu nie ste istý, budeme radi ak nás navštívite na našom eshope, alebo v našich predajniach, kde nájdete široký sortiment komplet pitného režimu a samozrejme Vám poradíme s výberom.

 

Štastnú ruku praje

Matej

www.bezeckepotreby.sk 

 

Poradí vám Patrik
Poradí vám Patrik

Otázky k behu, výberu a nákupu

Po - Pia: 9:30 - 18:00