recenzia_na_najvacsiu_bezecku_novinku_asics_tejto_jesene

ASICS Gel-Kayano 25 – doposiaľ najlepšie Kayano?

Júúj, veľmi som sa tešil, priznám sa. Som totiž pronačný bežec a Gel-Kayano predstavuje vrchol v danom segmente. Každá jedna generácia prinesie mnohé inovácie, ktoré postupne dostávajú aj cenovo lacnejšie modely ASICS. Bez mučenia poviem, áno, japonská značka mi je sympatická. Osobne mám skúsenosť s modelom Gel-Kayano v generáciach 19, 20, 21, 23 ...
Výbava bežca16.08.2018 12:48:25

Júúj, veľmi som sa tešil, priznám sa. Som totiž pronačný bežec a Gel-Kayano predstavuje vrchol v danom segmente. Každá jedna generácia prinesie mnohé inovácie, ktoré postupne dostávajú aj cenovo lacnejšie modely ASICS. Bez mučenia poviem, áno, japonská značka mi je sympatická. Osobne mám skúsenosť s modelom Gel-Kayano v generáciach 19, 20, 21, 23 a aj poslednou 24 - teda poslednou doposiaľ. Zatial najväčšie sklamanie mi priniesla generácia s označením 23, nakoľko jej plytký zvršok (hlavne oblasť palca) mi vyslovene prekážal. A to bez ohľadu na veľkosť. Iste, aj majster tesár sa utne, ako sa vraví.

Poďme k základným parametrom. ASICS Gel-Kayano 25 je cestná bežecká obuv s podporou, teda pre bežcov s pronačným vedením chodidla. Ide o cestnú tréningovú bežeckú obuv ktorej hlavnou úlohou je hltanie kilometrov. A to doslova! Pánska verzia má hmotnosť 325 gramov, dámska 278 gramov, čo môžeme považovať za priemer triedy. Treba však povedať, že v tejto triede rozdiel 10% v hmotnosti nie je žiadny ukazovaľ úspechu či neúspechu.

Prinieslo teda Gel-Kayano 25 niečo nové?

Začneme pekne od podlahy. Vylepšenia sa dočkala podrážka a jej zmes, kde AHAR+ prináša vyššiu odolnosť voči oderu v oblasti päty a v prednej časti v oblasti metatarzov. Lamely podrážky dostali nový tvar, čím prinášajú lepšiu priľnavosť.

Medzipodrážka ostáva verná kombinácii Gel-u a Flytefoam technológii, ktorá sa ale dostáva na novú úroveň. ASICS na nej zapracoval asi najviac a túto zmenu môžeme považovať za najväčší „game changer“. Ide o spojenie dvoch rôznych štruktúr technológie Flytefoam. Verzia Flytefoam Lyte sa nachádza v oblasti päty a jeho hlavnou úlohou je zvýšiť komfort pri dopade. Navyše prináša o 10% vyššiu životnosť. Čerešničkou na torte je, že podľa značky ASICS ide o najľahšiu „penu“ na trhu. Druhou verziou je Flytefoam Propel. Jej miesto je v prednej časti medzipodrážky a je pripravená na maximálnu návratnosť energie. Iste si pamätáte na technológiu Boost od Adidasu – podľa značky ASICS je Flytefoam Propel materiál s najvyššou mierou návratu energie na trhu. A čo nám japonskí inžinieri priniesli, aby sa aj naše nožičky cítili komfortne? Odpoveď je 2 vrstvový Jacquard mesh – zlepšuje priedušnosť a hlavne komfort počas behu.

Je skutočne Kayano 25 také dobré?

Už pri prvom obutí cítim pozitívnu zmenu. 25 generácia výborne sedí na nohe. Pätná časť má trochu užší tvar, čím lepšie fixuje achilovku. Penová výplň zaberá väčšiu plochu čím zlepšuje pocitový komfort. Už predchádzajúca generácia priniesla viac priestoru na šírku a ani táto generácia nie je výnimkou. Rovnako ostáva, že veľkostne patrí Gel-Kayano k „najväčším" ASICS-om. Oproti ostatným modelom počítajte s cca 4 až 5 milimetrami naviac. Na suchom asfalte je kontakt samozrejme OK, mňa ale zaujímalo, ako si poradí z vlhkým asfaltom. A keďže s dažďom v poslednom čase problém naozaj nie je, mokré podmienky sme si vychutnali až až . Podľa výrobcu je Gel-Kayano 25 o 1mm hrubšie v podrážke, čo má zabezpečiť ešte lepší kontakt (pre zmenený pomer štruktúry). Nebudem tu mudrovať ako to cítiť, poviem však, že pocitovo bol kontakt aj na mokrom povrhu skutočne dobrý. A spomenutý „game changer“? Nechcem chváliť predčasne, ale po pár 10tkach kilometrov sa mi skutočne pozdáva. Použil by som slovíčko vyvážené. Pri obuvi značke ASICS je namieste hovoriť o tlmení, veď Gel je ich druhé meno. Gel však rieši len tlmenie a sám o sebe má relatívne nízky „bounce“ efekt. Práve preto je skutočne dôležité, v akom materiáli bude Gel uložený. Osobne mám veľmi dobrú skúsenosť s modelom Dynaflyte, kde ASICS prvý krát predstavil technológiu Flytefoam. Mnoho výrobcov vie vytiahnuť jednu super vlastnosť, ktorou sa môže pochváliť, ako valcuje konkurenciu. Vymyslieť však niečo, čo bude výborné aj pri tlmení nárazov, zároveň minimalizuje stratu energie, ponúkne stabilitu a maximum vrátenej energie pri odraze, to už je podstatne zložitejšia úloha. A práve tu cítim zlepšenie oproti 24 generácii. Ani nemáte pocit, že Vám „odskakuje“ pri odraze, ani že Vašu energiu "utápate" v podrážke. Som zvedavý, ako odpovie konkurencia, lebo v Kayane sa mi aktuálne ťažko hľadajú negatíva. Iste, cena môže byť jedným z nich. Tu sme však v kategórii toho najlepšieho z bežeckých technológii a tam Gel-Kayano 25 z radu ostatných značiek nevytŕča.

špecialista Robo
www.bezeckepotreby.sk

Poradí vám Patrik
Poradí vám Patrik

Otázky k behu, výberu a nákupu

Po - Pia: 9:30 - 18:00