drobnosti-ktore-vam-ruinuju-beh

Drobnosti, KTORÉ VÁM RUINUJÚ BEH

Pichanie v BOKUBežcov zvykne trápiť pomerne často. Akurát sa ženiete v ústrety novému osobnému rekordua vaše telo sa zrazu vzoprie. Pichaniu v boku sa vyhnete takto:1, Popracujte na svaloch stredu telaUkazuje sa, že pichanie v boku môže mať okrem iného na svedomí nesprávny bežecký postoj. V štúdii publikovanej pred niekoľkými rokmi v ...
Zaujímavosti21.03.2024 13:55:54

Pichanie v BOKU

Bežcov zvykne trápiť pomerne často. Akurát sa ženiete v ústrety novému osobnému rekordu
a vaše telo sa zrazu vzoprie. Pichaniu v boku sa vyhnete takto:

1, Popracujte na svaloch stredu tela

Ukazuje sa, že pichanie v boku môže mať okrem iného na svedomí nesprávny bežecký postoj. V štúdii publikovanej pred niekoľkými rokmi v časopise Journal of Science and Medicine in Sport sa uvádza, že pichanie v boku trápi viac bežcov, ktorí sa hrbia či majú ovisnuté ramená. Silnejšie svaly stredu tela prispievajú k lepšiemu držaniu tela, čo v konečnom dôsledku vedie k menším problémom s pichaním v boku. Už desať minút posilňovacích cvikov trikrát do týždňa, prípadne pravidelné cvičenie Pilatesu alebo jógy dokáže posilniť oslabené svaly bránice. Tie sú potom odolnejšie voči únave a kŕčom z nej vyplývajúcim.

2, Palivo dopĺňajte múdro

To, čo jete pred tréningom, môže prispieť k tomu, či vás počas behu pichanie v behu potrápi alebo nepotrápi. Ak vaše telo musí počas tréningu tráviť potravu, do bránice bude prúdiť menej krvi, a to môže spôsobovať kŕče. Jedlá bohaté na tuky a vlákninu sa zvyčajne trávia dlhšie, preto by ste sa im mali hodinu až dve pred behom vyhýbať. Skúste si zaznamenávať, čo ste pred tréningom pili a jedli. Časom tak zistíte, ktoré potraviny u vás fungujú ako spúšťače problémov.

3, Pred tréningom sa rozohrejte

Ak z nuly prejdete rovno na sto, ušetríte síce zopár sekúnd, prispieva to však k nepravidelným vzorcom dýchania, čo môže spôsobovať bolesti. Odporúčame vám teda, aby ste sa na začiatku tréningu rozohriali dvoj- až trojminútovou rýchlou chôdzou a až potom postupne zvyšovali tempo.

4, Dýchajte zhlboka

Ak je vaše dýchanie plytké, svalom, medzi ktoré patrí aj bránica, nedokážete dodať dostatok kyslíka. Ukazuje sa, že dych si možno prehĺbiť tým, že ho zrýchlite. Na dva kroky sa teda nadýchnite a na jeden vydýchnite.

 

KŔČE

Kŕče v lýtkach dokážu byť pre bežcov hotovou nočnou morou. Vyskúšajte nasledujúce stratégie a vaše tréningy nebudú viac narúšať:

1, Posilnenie chodidla

Ploskou jednej nohy sa postavte na schodík, pätu spustite tak nízko, ako vládzete, a potom sa na prstoch vytiahnite tak vysoko, ako dokážete.

2, Strečujte pred behom aj po ňom

A nehanbite sa trošku ponaťahovať aj v druhej polovici maratónu ak už cítite, že sa kŕče blížia. Pokúsiť sa predísť kŕčom je vždy lepšie ako ignorovať ich. 

3, Behávajte po mäkkom podklade

Behom po mäkkom podklade znížite záťaž na váš muskuloskeletálny systém.

4, Pozor na dehydratáciu

Prípadná dehydratácia znamená nedostatok tekutín a elektrolytov. Ich nedostatok totiž môže spôsobovať kŕče.

 

ODIERANIE

Trenie trička o bradavky počas behu dokáže zapríčiniť ich krvácanie. Tento problém zvykne trápiť viac mužov než ženy a viac v chladnom počasí. Rovnako oder môže spôsobovať nevhodne zvlolené bežecké oblečenie, spodné prádlo či jeho nevyhovujúca kvalita. Odieraniu bradaviek zabránite tak, že si bradavky prelepíte. Je to istejší spôsob, ako použitie športovej vazelíny. 

Veríme, že vyššie uvedené "maličkosti" Vám už nebudú viac zneprímnejovať krásne bežecké zážitky. Článok pripravený v spolupráci s magazínom running. 
 

Príjemný beh bez vyrušovania Vám praje
Robo
bezeckepotreby.sk

Poradí vám Patrik
Poradí vám Patrik

Otázky k behu, výberu a nákupu

Po - Pia: 9:30 - 18:00