tipy_a_triky_pre_beh_na_bezeckom_pase

Ako sa na bežeckom páse nenudiť

Bežecký pás je vynikajúci nástroj ako sa udržať vo forme aj keď ortuť teplomera klesne neprimerane nízko. Určite však treba mať “akčný plán” ako sa popasovať s týmto “pekelným” strojom. Nielen, že sa na bežeckom páse neunudíte, ale pochvaľovať si bude aj Vaša kondička.Nižšie Vám ponúkame 4 základné bežecké cvičenia na bežiacom ...
Tréning16.08.2018 12:00:27

Bežecký pás je vynikajúci nástroj ako sa udržať vo forme aj keď ortuť teplomera klesne neprimerane nízko. Určite však treba mať “akčný plán” ako sa popasovať s týmto “pekelným” strojom. 
Nielen, že sa na bežeckom páse neunudíte, ale pochvaľovať si bude aj Vaša kondička.
Nižšie Vám ponúkame 4 základné bežecké cvičenia na bežiacom páse:

1. “Rýchlych 13“ - Pre tento tréning je potrebné dôkladné zahriatie, preto ho nerobte ak ste pod časovým stresom. 
Začnite s 3 minútami chôdze, pričom ku koncu prejdite do ľahkého behu. Následne zvýšte rýchlosť a držte ju po dobu 2 minút. Po 2 minútach behu prejdite na 30 sekúnd do chôdze. 
Neskôr rozšírte bežeckú časť v pomere 3 minúty beh / 30 sekúnd chôdza a na koniec 4 minúty bežecká časť. 

2. Hra s tempomZahrejte sa ľahkým behom po dobu 6 minút. 
Následne striedajte chôdzu a beh v pomere - 30 sekúnd chôdza / 1 minúta beh. Zvyšujte rýchlosť postupne s každým opakovaním bežeckej časti. 
Opakujte toľko cyklov, koľko komfortne zvládnete.

3. Rýchle opakovania na zvýšenie rýchlosti
Cvičenie sa skladá z 3 minút rýchleho behu a 1 minúty chôdze. Opakujte tento pomer 3:1 a to celkovo 3-krát. Zdatnejší bežci môžu použiť pomer 4:1. 
Cvičenie ukončite postupným znižovaním pomeru a to 2:1, 1:1 ako fázou ukľudnenia. 

4. Beh do “kopca” – Po zahriatí zvyšujte rýchlosť na hranicu komfortného behu a bežte po dobu 3 minút. Pokračujte nasledovne:
- sklon 2% - 2 minúty
- sklon 6% - 2 minúty
- sklon 10% - 1 minúta
- sklon 6% - 2 minúty
Sériu opakujte. Alternatívou pre začiatočníkov môže byť beh po dobu 2 minút pri sklone 4%, následne chôdza po rovine v dĺžke jednej minúty. 
Zapájanie vyššie uvedených príkladov do zaužívaného tréningu je samozrejme na Vás. Dbajte však na správne zahriatie pri rýchlejších úsekoch a dodržiavanie časových intervalov. V prípade, že bude pre Vás časový úsek náročný, znížte rýchlosť a namiesto ľahkého výklusu zvoľte chôdzu. Dôležité je správne rozvrhnutie síl počas celej tréningovej jednotky. Samozrejme tým zdatným sa medze v počte opakovaní nekladú. A hlavne, nezabudnite na pitný režim a uterák. Buďte si istý, že ich budete potrebovať :)

Poradí vám Patrik
Poradí vám Patrik

Otázky k behu, výberu a nákupu

Po - Pia: 9:30 - 18:00