Ako sa rodí bežec?

Ako sa rodí bežec?

Ja zastávam názor – „Pomaly ďalej zájdeš“. Tak prečo nezačať pracovať už dnes a postupne v priebehu spomínaných 3-4 mesiacov si upevníme sebavedomie natoľko, že do jarnej a letnej sezóny vstúpime s úsmevom na tvári a to nielen našej, ale aj nášho okolia pre stretnutí či už tých „skalných“ alebo dávnych známych :)Najvhodnejším odporúčaným obdobím ...
Zaujímavosti23.03.2018 15:51:39

Ja zastávam názor – „Pomaly ďalej zájdeš“. Tak prečo nezačať pracovať už dnes a postupne v priebehu spomínaných 3-4 mesiacov si upevníme sebavedomie natoľko, že do jarnej a letnej sezóny vstúpime s úsmevom na tvári a to nielen našej, ale aj nášho okolia pre stretnutí či už tých „skalných“ alebo dávnych známych :)

Najvhodnejším odporúčaným obdobím pre prvé bežecké pokusy býva jar a leto, avšak ak chceme začať, začneme aj dnes a nič nám nebude prekážať – ani počasie. Musíme mať ale stále na pamäti, že prvoradé a najcennejšie je naše zdravie. 
Ak ale aj napriek vnútornému presvedčeniu, ktoré vám hovorí – „mal by si začať“, „musíš začať“ ešte váhame, tu je zopár odporúčaní, prečo behať.

1. Beh je esencia zdravého životného štýlu

Samotný pohyb na čerstvom vzduchu prospieva každému z nás a ak k tomu pridáme aj aeróbnu záťaž v podobe bežeckého pohybu, dodáme tým vzpruhu jednému z kľúčových systémov  ľudského tela – kardiovaskulárnej sústave. Už mnohokrát som sa nielen ja, ale verím aj Vy stretla s ľuďmi, ktorí boli depresívni, znechutení, unavení a na nič nemali čas... ako to vyriešiť? Odpoveď je jednoduchá, ale v prvom rade je potrebné samotné chcenie a presvedčenie ísť do toho z vlastnej vôle.

A čo ďalšie účinky pravidelného behania? Posilnenie psychickej odolnosti a zbavenie stresu, ktoré je v dnešnej dobe alfou a omegou medziľudských vzťahov. Zásady správnej životosprávy sú tiež dosť problematickou témou s jednoduchým riešením :).

2. Spestrenie popri zamestnaní

Sedavé zamestnanie, stres, uzatvorený priestor a málo pohybu. Toto sú hlavné dôvody, prečo sa dnes na bežeckých tratiach a následne aj pretekoch objavuje stále viac študentov, manažérov, úradníkov. Mnohým zdravotným rizikám, ktoré so sebou prináša práve takýto typ zamestnania vieme úspešne čeliť pohybom – behom, ktorý v porovnaní s návštevou fitcentra prináša „globálny“ rozvoj kondície.

3. Bezproblémová kontrola hmotnosti

Som presvedčená, že písanie o neúspešných diétach a rôznych preparátoch na chudnutie je bezpredmetné. Ak behať nechceme, budeme najskôr úspešne veriť, že hladovanie sprevádzané hltaním „zázračných“ tabletiek na chudnutie nám pomôže. Po čase, či už dlhšom alebo kratšom zistíme, že sme zlyhali a naše kilá sa nám vrátia čo nevidieť. Stal sa niekde problém, kto zlyhal a prečo tie tabletky nezabrali? Namiesto takýchto otázok sa stačí poobzerať po vhodnej bežeckej výbave a začať na sebe pracovať po malých krôčikoch. Výsledky síce nebudú badateľné za týždeň ako to sľubujú už spomínané „zázračné tabletky“ – ale o to silnejšia bude naša psychika a radosť z výsledkov po 3-4 mesiacoch. Beh nám pomôže hospodáriť s energiou omnoho lepšie ako rôzne komerčné preparáty.

4. Odstránenie zdravotných ťažkostí

Škála zdravotných komplikácií, ktorú beh pomáha redukovať je značne rozsiahla. Okrem tzv. civilizačných chorôb beh napomáha:
• riešiť problémy kardiovaskulárneho systému – vysoký/nízky krvný tlak,
• časté bolesti hlavy,
• nevoľnosť,
• plynatosť,
• búšenie srdca,
• poruchy spánku,
• psychické ťažkosti – stres, depresia
Tí, u ktorých sa tieto ťažkosti objavujú by pred samotným naordinovaním „liečby behom“ mali svoj zdravotný stav najskôr konzultovať s lekárom.

5. Čo ak behať nesmiem – kedy nebehať a prečo?

Tento odsek bude venovaný tomu najdôležitejšiemu – zdraviu.
Behať sa neodporúča pri závažných zdravotných ťažkostiach, ako je postihnutie respiračného systému (rôzne virózy sprevádzané zvýšenými teplotami, alergická astma, ťažkosti s dýchaním spôsobené rôznymi alergiami); pri akútnych problémoch s pohybovým aparátom (zápaly svalov, šliach, väzív sprevádzané bolesťou); pri chronickom postihnutí kardiovaskulárneho systému (poruchy srdcovej činnosti).

Miernejšie formy niektorých z vymenovaných zdravotných problémov musí posúdiť špecializovaný lekár – nemusia nás nevyhnutne od behu a pohybu odradiť ale skôr viesť k opatrnosti. Beh je prospešný a rieši zdravotné problémy aj tých z nás, ktorí sú ohrození osteoporózou (rednutie kostnej drene) v počiatočných štádiách.

Prajem vám len tie správne myšlienky a následné úspešné vybehnutie!
Bližšie rady ako začať si popíšeme v nasledujúcom článku.
Katka

Poradí vám Patrik
Poradí vám Patrik

Otázky k behu, výberu a nákupu

Po - Pia: 9:30 - 18:00