Beh v lese ako súčasť tréningu

Beh v lese ako súčasť tréningu

Čaute bežci! Dnes si posvietime na beh v lese. V súčasnom „korona“ období si čoraz viac bežcov obľúbilo beh v prírode, lese, a niet sa čomu čudovať. Krásne výhľady na doliny, hory, hrebene naozaj beh spríjemnia. Či si beh s kombinujete s turistikou je na vás, ale naša krásna príroda dokáže zaujať pri každom jednom behu. Spoznáte rôzne kraje, ...
Tréning27.08.2021 11:02:04

Čaute bežci! Dnes si posvietime na beh v lese. V súčasnom „korona“ období si čoraz viac bežcov obľúbilo beh v prírode, lese, a niet sa čomu čudovať. Krásne výhľady na doliny, hory, hrebene naozaj beh spríjemnia. Či si beh s kombinujete s turistikou je na vás, ale naša krásna príroda dokáže zaujať pri každom jednom behu. Spoznáte rôzne kraje, zákutia kde by ste sa normálne nedostali a ak sa podarí uvidíte aj zvieratá. Najväčším rozdielom oproti cestnému behu je čistý vzduch ktorý je pre organizmus dôležitý. Beh v lese je sám o sebe náročnejší ako beh po ceste. 

Príprava na beh v lese:

Tou najdôležitejšou vecou na beh v lese je trailová bežecká obuv. Aktuálne je na trhu naozaj veľa bežeckých tenisiek, ale ako si vybrať tú správnu bežeckú obuv? S tým vám vieme samozrejme poradiť aj my v bezeckepotreby.sk
Pri nesprávnom výbere, teniska dokáže beh znepríjemniť. Či už úzky strih, alebo zlá veľkosť, ktorá je pri trailovom behu veľmi dôležitá.
V prvom rade je potrebné vedieť, do akého terénu sa chystáte a podľa toho treba vybrať správnu bežeckú obuv. Rozdiel medzi obuvou je hlavne v tlmení a podrážke, ďalej máme rozdiel medzi letnou i zimnou bežeckou obuvou. Ak behávate po horách aj v zime, určite odporučím obuv s membránou Gore-Tex, ktorá je trvale nepremokavá.
Do prípravy samozrejme patrí aj strava/hydratácia. Ak sa chystáte na dlhší beh, tak vám nemôže chýbať hydrovak. Existujú rôzne druhy vakov, my máme overenú značku Camelbak. Do takéhoto vaku zbalíte bundu (ak by vás zastihlo zlé počasie), energetické gély, tyčinky, mobil a samozrejme vodu ktorá nesmie chýbať. 

Technika behu v lese:

Pri behu v lese je potrebné upraviť techniku behu, ktorá sa líši oproti cestnému behu. Treba upraviť dĺžku kroku, dávať pozor na došľap. Na začiatok by som sa nesústredil na odbehnuté kilometre, ale zameral by som sa na časový úsek kvôli tomu, že lepšie spoznáte podklad.
Zo začiatku treba dávať väčší pozor na terén a pozerať sa pred seba, keďže vás čakajú skaly, korene, lístie, aby vás nič neprekvapilo. Behom v lese zároveň zlepšíte stabilitu tela a taktiež spevníte nohy a, ruky.

Bezpečnosť pri behu:

Veľa ľudí, sa už v lese stretlo so zverou. Či sú to srnky, diviaky a v poslednej dobre aj mnoho medveďov. Ak sa vo vašom okolí vyskytuje veľa zvery, určite pred behom oznámte rodine kadiaľ sa chystáte behať. Povinnou výbavou by mal byť aj paprikový sprej, rolnička, poprípade píštaľka a samozrejme mobil. Určite neodporúčam počúvať hudbu. Je príjemnejšie počúvať zvuky prírody a ak aj začujete nejakú zver, dokážete sa jej vyhnúť v predstihu.
Ak behávate vo večerných hodinách, neoddeliteľnou súčasťou je čelová lampa, ktorá by nemala chýbať žiadnemu trailovému bežcovi. Ďalej si treba dať pozor na počasie, ktoré je naozaj  nevyspytateľné. Určite si deň vopred pozrite počasie. Ak je vysoká pravdepodobnosť búrok alebo má byť extrémne teplo, tak si to vopred dobre premyslite.

Veľa príjemných trailových zážitkov praje

Robert
www.bezeckepotreby.sk

Poradí vám Patrik
Poradí vám Patrik

Otázky k behu, výberu a nákupu

Po - Pia: 9:30 - 18:00