Beh v zime - základom je správna kombinácia vrstiev

Základom je správna kombinácia vrstiev.Ako sa teda ochrániť pred chronickým prechladnutím? Zabezpečením ideálnej termoregulácie - čo predstavuje tepelnú výmenu medzi rozohriatym telom a studeným vzduchom počas športovej činnosti.Dôležité je nepodceniť počasie. Ideálne je vedieť do čoho idete. Podľa teploty a poveternostných podmienok správne ...
Výbava bežca25.09.2023 11:54:07

Základom je správna kombinácia vrstiev.
Ako sa teda ochrániť pred chronickým prechladnutím? Zabezpečením ideálnej termoregulácie - čo predstavuje tepelnú výmenu medzi rozohriatym telom a studeným vzduchom počas športovej činnosti.

Dôležité je nepodceniť počasie. Ideálne je vedieť do čoho idete. Podľa teploty a poveternostných podmienok správne určiť počet vrstiev. Tri vrstvy oblečenia by mali byť samozrejmosťou pri teplotách okolo nuly. 

Jednou z najdôležitejších je SPODNÁ VRSTVA. 
Určite však zabudnite na bavlnu (zlá termoregulácia, chladivý efekt pri potení, atď..). Spodná vrstva je dôležitá pri ochrane zdravia. Táto vrstva udržuje stálu teplotu tým, že okamžite odsáva pot preč od tela. Do okolia sa potením odovzdáva prebytočné teplo. 
Pri nesprávnom výbere spodnej vrstvy dochádza k prudkému zníženiu teploty, hlavne pri skončení pohybovej aktivity. Chronické prechladnutie, prechladnutie kĺbov, svalov sú len jedny z následkov. S behom sa následne na dlhú dobu môžete rozlúčiť. Funkčná bielizeň dokáže odvádzať pot takmer okamžite, má vysokú priedušnosť a udržuje telo v teple. Ideálna je kombinácia polyamidu a polyesteru. Samozrejmosťou je aj funkčná spodná bielizeň

STREDNÁ VRSTVA – tepelná izolácia. 
Samozrejme, musí vynikajúco odvádzať aj pot, ale jej hlavnou funkciou je tepelná izolácia. Teplo, ktoré telo vyprodukuje nesmie celé unikať preč (svaly musia ostať v teple). Pri výbere materiálu dbajme na správnu kombináciu materiálov (polyester, elastan, fleece). Stredná vrstva musí byť ľahká, vysoko elastická a nesmie obmedzovať v pohybe. 

Pri VRCHNEJ VRSTVE si treba uvedomiť, že priedušnosť bude obmedzená v prospech odolnosti voči vode a vetru. V prípade, ak sa vyhneme zlým poveternostným podmienkam, ideálne sú materiály ako Softshell s vysokou priedušnosťou. Jeho tepelná izolácia a priedušnosť je na vysokej úrovni.
V prípade ochrany pred vodou a vetrom treba siahnuť po materiáloch určených do takého počasia (Gore-Tex, Windstopper). Ich výhodou je takmer dokonalá ochrana, no horšia priedušnosť (čo sa však v zime môže hodiť).

Samostatnou kapitolou sú DOPLNKY - čiapka, čelenka, rukavice by v zime chýbať nemali. Čím výraznejšie, tým lepšie (a to platí aj o oblečení). Nakoľko sa nám asi nepodarí behať len za denného svetla, pomôžme si LED pomôckami a reflexnými pásikmi.

Poradí vám Patrik
Poradí vám Patrik

Otázky k behu, výberu a nákupu

Po - Pia: 9:30 - 18:00