Otestovali sme novinku, Hoka One One ZINAL.

Otestovali sme novinku, Hoka One One ZINAL.

Dlho očakávaná novinka z dielne francúzskej značky Hoka one one je konečne tu a my sme sa nevedeli dočkať, kedy ju poriadne otestujeme. Model Zinal pribudol do trailovej rodiny Hoky a je to celkom niečo iné, ako sme pri Hoke zvyknutí. Trailové modely ako Speedgoat či Mafate Speed sú vybavené masívnejšími lamelami na podrážke. Podrážka modelu Zinal ...
Výbava bežca02.11.2021 17:09:49

Dlho očakávaná novinka z dielne francúzskej značky Hoka one one je konečne tu a my sme sa nevedeli dočkať, kedy ju poriadne otestujeme. Model Zinal pribudol do trailovej rodiny Hoky a je to celkom niečo iné, ako sme pri Hoke zvyknutí. Trailové modely ako Speedgoat či Mafate Speed sú vybavené masívnejšími lamelami na podrážke. Podrážka modelu Zinal je osadená na Vibram Megagripe, ktorá je stabilná a veľmi dobre priľnavá nielen v teréne, ale aj na asfalte. Hoka Zinal váži 242g a to určite oceníte pri rýchlych tréningoch či pretekoch. Medzipodrážka je tvorená ProFLY penou, ktorá je oproti prednej časti na päte mäkšia o 10%. Výsledkom je komfortnejší dopad a energickejší odraz.

Pre aký terén?

Zinal je všestranný behúň. Kľudne by som ho nazval "Hybrid", pretože si ľahko poradí ako na mäkkom podklade, štrku, tak aj v teréne ako sú napríklad turistické chodníky v Nízkych Tatrách. Veľmi dobre drží aj v zbehoch, pri vysokej rýchlosti som nemal problém zastaviť - z čoho som bol veľmi milo prekvapený. Nízke 3mm lamely na podrážke pekne podržali. Spomeniem, že som bežal po suchých chodníkoch, pokiaľ príde blato a mäkký, náročný terén, iste to už 100% nebude.

Kde sa cíti najlepšie?

Určite na upravených tratiach, na veľa blata alebo náročný mäkký terén už 3mm vysoké lamely jednoducho nestačia, tak už jednoducho potrebujete vyšší dezén. Zinal si výborne poradí aj pri vertikálnych behoch a rýchlom tréningovom tempe. Zo všetkého najviac miluje pretekovú atmosféru.

Pre aký typ chodidla?

Osobne považujem moje chodidlo za zlatý stred. Teda ani úzke, ani široké. A presne takýmto bežcom Hoka Zinal sadne najlepšie. Dobrou voľnou bude aj pre bežcov s užším chodidlom. V prípade, ak máte vyslovene širšie chodidlo, odporúčame skôr model Hoka Torrent.

A čo zvršok?

Zvršok je vyrobený zo 100% vegánskych materiálov, čo znamená, že je celý recyklovateľný. Palec hore. Je extrémne ľahký a vyniká výbornou priedušnosťou. Má aj Toe Bumper, teda ochranu palca pred zakopnutím. Jazyk je príjemný, pekne drží na jednom mieste a výborne sedí.

Rozdiel päta-špička Model

Zinal má drop len 5mm. Čo to pre Vás znamená? Ak už v Hoke behávate, nebude to pre Vás žiadny problém, pretože Hoka si proste razí svoju teóriu o výške dropu a 5mm je u nich jednoducho štandardom. Ak náhodou plánuje prechod napríklad z modelu ASICS Gel – Trabuco 9, kde je drop 8mm, určite nezabudnite aj na ľahký strečing po behu, ktorý vám pomôže pri regenerácii, prípadne si uberte z dĺžky bežeckého tréningu. Na druhý deň môžete vybehnúť znovu na tréning v plnej sile.

Čo sa mi na Zinale páči?

Určite je to jeho váha 242gramov, ktoré cítiť – teda skôr necítiť hneď pri prvom obutí. Je to niečo nové a kto so značkou Hoka ešte nemá skúsenosti, tak práve tento model je výzva a stojí za vyskúšanie. Už pri prvých krokoch vás núti pri behu zrýchliť, výborne cítiť povrch po ktorom beháte. Ak ste už skúšali iné modely Hoka, napríklad Speedgoat či Mafate a veru nebola to práve vaša šálka kávy, model Zinal iste vyskúšajte. Je to síce Hoka, ale úplne iná akú poznáte.

Čo treba mať na pamäti?

Pri kúpe novej trailovky je potrebné zvážiť, na aké behy a do akého terénu ich budete využívať. Pokiaľ hľadáte niečo na rýchle tempové tréningy či osobné rekordy na pretekoch, tak Zinal určite áno, no pokiaľ chcete niečo na objemné behy, ťažší terén ako je napríklad blato či sneh, tak vyberte radšej model Hoka Speedgoat 4, ASICS Gel-Trabuco 9, alebo ASICS Trabuco MAX. Na tie sa môžete spoľahnúť v akomkoľvek teréne bez ohľadu na podmienky.

Veľmi pekne ďakujem za dočítanie až sem, dúfam že vám článok pomôže pri výbere a prajem veľa šťastných kilometrov.

Denis z bezeckepotreby.sk

Poradí vám Patrik
Poradí vám Patrik

Otázky k behu, výberu a nákupu

Po - Pia: 9:30 - 18:00