Test Hoka Cielo X1: najrýchlejšie a najodpruženejšie "strelky" zo značky

Test Hoka Cielo X1: najrýchlejšie a najodpruženejšie "strelky" zo značky

Bežecké tenisky Cielo X1 sú novinkou z pretekárskej rady značky HOKA, ktorú mám osobne veľmi rada a som jej veľkým fanúšikom. A ani tentokrát má nesklamali. Keď som ich vyskúšala na rýchlejšom intervalovom tréningu, ich energickosť ma úplne ohromila. Cítila som sa tak, akoby som lietala na obláčikoch. Mäkké, pohodlné a nabitým tempom - presne ako ...
Výbava bežca28.02.2024 14:53:09

Bežecké tenisky Cielo X1 sú novinkou z pretekárskej rady značky HOKA, ktorú mám osobne veľmi rada a som jej veľkým fanúšikom. A ani tentokrát má nesklamali. Keď som ich vyskúšala na rýchlejšom intervalovom tréningu, ich energickosť ma úplne ohromila. Cítila som sa tak, akoby som lietala na obláčikoch. Mäkké, pohodlné a nabitým tempom - presne ako ja :-)

Vzhľad 

Pri prvom pohľade na ne som si pomyslela: "To je ako kozmická obuv!" Ich robustný vzhľad, detaily a výrazná podrážka s karbónovými prvkami ma doslova ohromili, nehovoriac o farbách.
Vrchná časť tenisiek je neuveriteľne príjemná, pohodlná a vzdušná. Jazyk zo strečovej tkaniny nevytvára žiadne nepríjemné pocity ani prekážky pri obúvaní. Na rozdiel od iných recenzií, kde sa ľudia sťažovali na obtiažnosť obúvania, som mala úplne opačnú skúsenosť. Bolo to ľahké, čo je pre triatlon veľkým plusom.
Veľmi mi tiež vyhovuje, že majú vpredu viac priestoru a pritom chodidlo v nich nelieta. A nie preto, že by som mala širšiu nohu, práve naopak, ale už zo skúsenosti viem, že po cyklistickej časti triatlonu, kedy chodidlo mierne opúcha, tomu poďakujem. 

Jediným mínusom sú šnúrky, ktoré sú pre mňa nepohodlné a nepružné. Plánujem ich vymeniť, ale to je len taká drobnosť.

Podrážka 

Keď sa vrátime do minulosti tejto francúzskej značky, zistíme, že od svojich začiatkov sa vždy zameriavala na vytváranie obuvi, ktorá:

  • poskytovala a stále poskytuje vysokú úroveň tlmenia,
  • využívala typickú kolískovú konštrukciu, nazývanú rocker, ktorá vďaka zakryveniu podporuje pohyb bežca vpred,
  • aj keď možno pôsobila mohutne a robustne, vždy sa vyznačovala výnimočnou stabilitou.

HOKA Cielo X1 všetky tieto parametre má v sebe, dokonca mám pocit, že násobne.  

Rocker, ktorý spôsobuje efekt tlačenia vpred, a karbón, ktorý je vložený medzi 2 vrstvy PEBA peny (známa skvelou tlmiacou schopnosťou a návratnosťou energie), vytvárajú skvelý pocit rýchlosti a zároveň pohodlia, odpruženia a aj stability pri každom bežeckom kroku.  

Veľkým plusom je gumovanie celej podrážky, čo zvyšuje pocit istoty (čo často chýba u iných pretekových topánok). Môže to viesť k trochu vyššej hmotnosti, ale nič neznesiteľné.

Aký je môj celkový dojem z tenisiek? 

Behala som v nich intervaly, ale aj dlhšie svižnejšie behy a tiež dlhšie voľnejšie a bavia ma, a to doslova. Keď do nich dupnem, letím, keď chcem ísť voľnejšie, vôbec sa v nich nenamáham ako pri iných typoch karbónovej obuvi, ktorú som mala, kedy pomalšie behy boli doslova nepríjemne. Pri týchto si aj voľnejšie behy užívam, nakoľko sú veľmi mäkké a pohodlné.  

Pre mňa sú tieto tenisky univerzálne - vhodné na krátke svižné preteky aj na dlhé maratóny či ironmany. No ako pri každej obuvi, aj pri týchto si treba nejaký čas zvyknúť na nový pocit a prispôsobiť sa im, najmä čo sa týka svalového napätia. Po prvom behu som cítila svalovú únavu, aj keď tréning nebol extra náročný.

Zhrnutie 

Tieto tenisky odporúčam všetkým bežcom, nie len profesionálnym pretekárom. Sú navrhnuté tak, aby poskytovali výnimočný výkon a pohodlie pre širokú škálu bežcov. Ak sa teda chcete cítiť pohodlne, rýchlo a zároveň si užiť skvelé tlmenie, rozhodne vám ich odporúčam vyskúšať. Sú naozaj úžasné!

Poradí vám Patrik
Poradí vám Patrik

Otázky k behu, výberu a nákupu

Po - Pia: 9:30 - 18:00