vyborne-tipy-pre-vyber-spravnej-bezeckej-bundy

Ako vybrať bežeckú bundu

Bežecká bunda nepochybne patrí do výbavy každého bežca. Bez nej sa počas zimy, chladnej jesene či jari jednoducho nezaobídeme. Vďaka širokej ponuke rôznych značiek a technológii je iste zložité vybrať si to pravé orechové. Nájsť takú bežeckú bundu, v ktorej sa nebudeme extrémne potiť, bude dobre dýchať a zároveň nás bezpečne ochráni pred ...
Výbava bežca21.03.2024 13:33:00

Bežecká bunda nepochybne patrí do výbavy každého bežca. Bez nej sa počas zimy, chladnej jesene či jari jednoducho nezaobídeme. Vďaka širokej ponuke rôznych značiek a technológii je iste zložité vybrať si to pravé orechové. Nájsť takú bežeckú bundu, v ktorej sa nebudeme extrémne potiť, bude dobre dýchať a zároveň nás bezpečne ochráni pred nepriazňou počasia, znie síce jednoducho, avšak realizácia býva omnoho ťažšia. Kedže my v bezeckepotreby.sk radi skúšame a testujeme, pokúsime sa Vám v tom spraviť aspoň trošku jasno. 

V prvom rade odporúčame vyberať bežeckú bundu od značiek, ktoré sa behu skutočne venujú. Dôvod je jednoduchý. Majú potrebnú hrúbku, či skôr tenkosť, neponúkajú strihy ktoré pri behu prekážajú a neumiestňujú napr. odvetrávacie zipsy pod pazuchu. Keď už vieme od koho, poďme na jednotlivé technológie. 

Dôležitými údajmi pri bežeckej bunde sú:  vodeodolnosť / vetruodolnosť a priedušnosť.

Celé to zahŕňa slovné spojenie "ochrana pred nepriazňou počasia". A tu sa väčšinou skrýva celá alchýmia správneho výberu. Najjednoduchšie z pohľadu výrobcu je ponúknuť bežeckú bundu s vysokým vodným stĺpcom (vodeodolnosťou). Toto je ale len jedna strana mince. Tou druhou je priedušnosť. Platí, že obe čísla (vodeodolnosti a priedušnosti) by mali mať rovnakú hodnotu. Napr. v prípade vodeodolnosti 20 000 mm vodného stĺpca by mala byť priedušnosť 20 000 g/m2 za 24h. Existujú dokonca verzie, kde je priedušnosť vyššia ako vodeodolnosť, čo je výborné znamenie a vizitka výrobcu.
Pri membránach je to z hľadiska čísel náročnejšie. Napr. Gore-Tex na svojich výrobkoch vodný stĺpec a ani priedušnosť neudáva. Zo starších dát však platí, že sa pohybujú na hranici 30 000+, čo sú výborné čísla.
Pri membráne GORE-TEX Infinium môžeme dokonca povedať o lepšom čísle priedušnosti, avšak vodeodolnosť klesá niekde k hranici 15 000mm. Pre lepšiu predstavu o priedušnosti a jej dôležitosti aspoň pár základných údajov. Počas chôdze telo vyprodukuje v rozmedzí 5 000 až 10 000 g/m2 za 24h. Avšak pri behu je to 20 000 až 28 000 g/m2 za 24h. Práve preto je údaj o priedušnosti rovnako dôležitý ako samotná vodeodolnosť. Z vlastnej skúsenosti membránu GORE-TEX Infinium odporúčam ako tú najlepšiu verziu pre milovníkov behu, práve vďaka výbornej priedušnosti a čiastočnej vodeodolnosti. 

A ako sa "primerane" potiť

Štandartne je to vec hrúbky materiálu v kombinácii s membránou. Nesúhlasím s vyjadreniami typu: Gore-Tex nechcem, pod tým sa potím ako v pršiplášti, či ten nechcem, lebo vôbec nedýcha. Ako sa hovorí "pod bežeckú bundu sa treba vedieť obliecť". A to isté platí aj pri membráne Gore-Tex, či Gore-Tex Infinium. 

Zimu a chlad znášate horšie 

Ak počas behu potrebujete lepšiu izoláciu, zvoľte zateplenú verzie bežeckej bundy či nohavíc. Aj v skutočne chladných dňoch to "ubežíte" na 3 vrstvách a pri ich dobrom výbere sa zimy iste báť nemusíte. Ak sú ale vaše výbehy naozaj bez ohľadu na počasie, prípadne ďaleko cez jednu hodinu a chcete mať istotu, že nepremoknete, zvoľte bežeckú bundu s membránou Gore-Tex Infinium.  

Potím sa ako kôň

Pre Vás "horkokrvných" platí, že alternatívnou verziou môže byť tenká softshell bunda v kombinácii s čiastočným pokrytím bundy membránou. Napr. značka Gore Wear to nazýva Partial Jacket. Na jednej strane tým zabezpečíte priedušnosť (vďaka početným plochám bez membrány), avšak zároveň budete "pod ochranou" membrány a to hlavne v oblasti ramien, vrchnej časti rukávou či chrbta. 

Alfou a omegou zimného bežeckého oblečenia je správne vrstvenie a výber jednotlivých vrstiev. Ak ste u nás túto tému prehliadli, iste sa k tomuto článku vráťte. Bez potenia to jednoducho nepôjde, ale všetko musí mať svoju mieru tak, aby ste si vy, športovec, mohli užívať beh a ten skvelý pocit, ktorý Vám beh prináša. 

Veľa behu a málo potu praje Váš bežecký špecialista 
Matej

Poradí vám Patrik
Poradí vám Patrik

Otázky k behu, výberu a nákupu

Po - Pia: 9:30 - 18:00