Prečo behať? Zoznam 7 dôvodov, ktoré Vás presvedčia!

Prečo behať? Zoznam 7 dôvodov, ktoré Vás presvedčia!

Beh je asi tou najjednoduchšou športovou aktivitou a zvládne ho skutočne každý. Nepotrebujete žiadne permanentky, špeciálne plochy či športoviská. Jednoducho zašnúrujete bežecké topánky a beháte kde a kedy sa Vám len zachce. O vašom športe konečne nerozhoduje počasie, ale vy sám! A načo je vlastne dobrý beh? Prinášame dôvody, ktoré vás iste ...
Zaujímavosti22.03.2024 13:16:23

Beh je asi tou najjednoduchšou športovou aktivitou a zvládne ho skutočne každý. Nepotrebujete žiadne permanentky, špeciálne plochy či športoviská. Jednoducho zašnúrujete bežecké topánky a beháte kde a kedy sa Vám len zachce. O vašom športe konečne nerozhoduje počasie, ale vy sám! A načo je vlastne dobrý beh? Prinášame dôvody, ktoré vás iste presvedčia!

1. Beh je pre nás prirodzenou aktivitou

Vedeli ste, že z živočísnej ríši máme takmer najlepšie predpoklady na vytvalostný beh? Áno, čítate správne. Dokonca je pre nás beh menej náročný ako rýchla chôdza. A to práve vďaka celkovej “konštrukcii” nášho tela. Skvelý systém tlmenia vďaka lýtkovému svalu, tvaru chodidla a plantárnej fascii, protismerný pohyb rúk a vysoká flexibilita svalov a šliach. Rovnako máme takmer dokonalý “systém chladenia” vďaka potným žľaziam. Kým psa pri teplote 27 stupňov a viac “uvaríte” relatívne rýchlo, telo človeka dokáže práve vďaka systému potných žliaz skutočne zázraky. Dôkazom sú neuveriteľné púštne maratónske preteky, Marathon Des Sables, kde bežci prekonajú 250 kilometrov za 7 dní. A navyše, behať môžete v každom veku.

2. Behom za lepším zdravím

Nielen, že sa zbavíte stresu! Dokonca môžete predísť cukrovke, keďže beh znižuje hladinu inzulínu. Pravidelný beh má pozitívny vplyv na zníženie hladiny cholesterolu a pomáha zvyšovať ten dobrý cholesterol, ktorý poznáme ako HDL cholesterol. Behom rozhýbete nielen seba, ale aj svoje črevá! A dámy, verte či nie, vďaka behu omladnete. Beh totiž znižuje známky starnutia.

3. Beh je lacný šport

Môžeš behať aj v starom tričku (aj keď skoro objavíš rozdiel v technickom a funkčnom bežeckom oblečení oproti starému tričku z bavlny), jediné čo nevyhnutne potrebuješ na začiatok je dobrá bežecká obuv a bežecké ponožky S výberom Ti pomôžu v bežeckej špeciálke. Iste, niekto by mohol namietať, že bežeckú obuv treba meniť relatívne často a nie je najlacnejšia. Treba si však uvedomiť, že vstupná investícia do behu je v porovnaní s cyklistikou, či lyžovaním naozaj podstatne nižšia.

4. Prekonáte samého seba

Iste z Vás nebude hneď po prvom behu práve kenský vytvalec, ale budete sa zlepšovať. Bežecké začiatky bývajú ťažké, ale ako postupne začnete pridávať kilometer ku kilometru, tak to pochopíte. Zabehnúť ešte trochu ďalej ako predvčerom, či zlepšiť tempo na svojej obľúbenej trase čo i len o pár sekúnd oproti predošlému behu vás odmení skvelým pocitom. Po čase zistíte, že zabehnúť polmaratón, či maratón možno nie je úplne nesplniteľný cieľ. Stačí len zaťať zuby a prekonať samého seba.

5, Behať môžete v každom počasí

Nie je sneh a nemôžete ísť na lyže? Je chladno a plávanie, či bicykel  teda neprichádza do úvahy? Choďte si zabehať! Je jedno či je horúčava, alebo prší. Stačí sa len prispôsobiť poveternostným podmienkam a beh si môžete užijete aj v mínusových teplotách, snehových chumeliciach, či poriadnom daždi. Jednoducho neexistuje zlé počasie, len zle oblečený bežec. Príklad, ako sa správne obliecť na beh v zime pripájame tu

6. Behom si vyvetráte hlavu

Stres z práce. Nervy na kolegov. Plná hlava starostí, čo večer ešte navariť a stihnúť pripraviť na zajtra. Na to všetko pri behu zabudnete a dokonale si oddýchnete od problémov bežného dňa. Stačí si nájsť polhodinku, či hodinku času pre seba, obuť si bežecké tenisky a vyventilovať všetky tieto negatívne vnemy. Skvelé, nie?

7. Zlepšíte svoju kondíciu

Vybehnúť hore schodmi a byť zadýchaný ako kôň? To bude po pár tréningoch minulosťou. Vieme o čom hovoríme. Pri behu sa dostaví progres v tréningu relatívne rýchlo, hlavne ak s behom iba začínate. Je skvelé a motivujúce sledovať, ako sa v niečom zlepšujete, nie?

Ešte stále váhate? 

Tak neváhajte a vyskúšajte beh na vlastnej koži! Nemusíte sa ponáhľať. Nezáleží či prvý beh odbehnete, alebo odkráčate. Dôležité je v behu vytrvať a výsledky prídu samé. Úspechom môže byť odbehnutie 5 kilometrov bez prestávky, rovnako ako odbehnúť maratón pod 3 hodiny. Je to jednoducho len a len na Vás. Behajte tak, aby ste boli spokojní a mali z behu ten super pocit, ktorý už my zažívame dlho. 

Veľa štastia a kopec bežeckých endorfínov praje 
Robo
bezeckepotreby.sk

 

Poradí vám Patrik
Poradí vám Patrik

Otázky k behu, výberu a nákupu

Po - Pia: 9:30 - 18:00