ako_vybrat_spravne_bezecku_obuv

Prečo používať viacero bežeckých topánok?

Štandardom pri bežeckej obuvi by mala byť životnosť cca 800-1000 km v závislosti od menovaných faktorov. V súčastnej dobe aj amatérsky bežec dosahuje “jubilejných” 1000 km v priebehu jedného roka.Opotrebovanie bežeckej obuvi sa prejavuje znížením tlmenia nárazov, znížením profilu podrážky, zvýšenou vôľou textilnej časti (čo spôsobuje zníženie ...
Výbava bežca16.08.2018 12:12:19

Štandardom pri bežeckej obuvi by mala byť životnosť cca 800-1000 km v závislosti od menovaných faktorov. V súčastnej dobe aj amatérsky bežec dosahuje “jubilejných” 1000 km v priebehu jedného roka.

Opotrebovanie bežeckej obuvi sa prejavuje znížením tlmenia nárazov, znížením profilu podrážky, zvýšenou vôľou textilnej časti (čo spôsobuje zníženie fixácie a stability chodidla) a samozrejme zníženie profilu medzipodrážky, čo má za následok, že obuv pôsobí “vybúchane” a o tlmení sa už nedá ani hovoriť :-) Tento sled je bohužiaľ nezvratný. 
Bežecká obuv má svoje hranice použiteľnosti a akonáhle táto hranica nastane, obuv nám to dá vedieť. A preto a nielen preto je potrebný druhý pár.

Pri behu obuv striedajte, teda tú ktorú sme použili včera dnes odychuje a naše chodidlo sa prispôsobuje novej konštrukcii, vložke. Tento nový pocit má pre chodidlo žiadaný a pozitívny účinok.

Pri výbere bežeckej obuvi ako prvé rozlišujte POVRCH, kde budete behať.
Je veľmi dôležité nešetriť a nehľadať šetrné riešenia k našej peňaženke (jeden pár na všetko), lebo nás to môže stáť násobne viac + možnosť zranenia na prvom vlhkom konári. 
Na asfalt sú určené tzv. cestné bežecké topánky, ktoré ponúkajú stabilitu v predo-zadnom smere, majú vyššiu výšku profilu, neposkytujú ochranu pred roztrhnutím zvršku a hlavne neponúkajú potrebnú stabilitu a grip v teréne. 
Naopak trailové bežecké topánky majú síce vyššiu hmotnosť (dôsledok väčšieho množstva materiálu), no ponúkajú ďaleko vyššiu mieru smerovej stability, ochranu pred pošmyknutím na klzkom povrchu (skala, konár) a samozrejme ochranu pred ostrými predmetky (konáre, ostré kamene). 
Obidve kategórie (Cesta, Trail) majú samozrejme aj svoje rýchlejšie polovičky, teda pretekové (race) modely. Sú ľahšie, rýchlejšie, ešte lepšie nám “sedia” na nohe, ale majú nižšiu výdrž, tlmenie a bohužiaľ, nie s pre každého. 
Pre ďalšie otázky nás neváhajte kontaktovať. 
 

Takže behu a novej sezóne ZDAR!

Vaše bezeckepotreby.sk 

Poradí vám Patrik
Poradí vám Patrik

Otázky k behu, výberu a nákupu

Po - Pia: 9:30 - 18:00