regeneracny_beh_je_najlepsou_formou_regeneracie

Regeneračný beh

Ak sa riadite tréningovým plánom na polmaratón, maratón alebo iný niekoľko kilometrový beh, určite sa v ňom niekoľkokrát nachádza regeneračný beh. Regeneračný beh, ak je správne zaradený do tréningového programu pôsobí na zvyšovanie výkonu rovnako ako tempový alebo vytrvalostný beh.Všeobecne sa traduje názor, že regeneračný beh je krátky, pomalý ...
Tréning29.05.2018 17:19:55

Ak sa riadite tréningovým plánom na polmaratón, maratón alebo iný niekoľko kilometrový beh, určite sa v ňom niekoľkokrát nachádza regeneračný beh. Regeneračný beh, ak je správne zaradený do tréningového programu pôsobí na zvyšovanie výkonu rovnako ako tempový alebo vytrvalostný beh.

Všeobecne sa traduje názor, že regeneračný beh je krátky, pomalý beh, ktorý nasleduje deň po náročnom tréningu. Jeho úlohou má byť zvýšenie prietoku krvi dolných končatín a napomocť vyplaveniu nahromadenej kyseliny mliečnej. Skutočný prínos regeneračného behu je tiež v nájdení rovnováhy medzi objemom a intenzitou nabehaných kilometrov.
Tréning je pre organizmus námahový stres. Pre telo sú stresujúce obzvlášť behy s vysokou intenzitou (tempové behy, výbehy do kopca, šprinty) a dlhé behy. Dobrý tréningový program má za úlohu pripraviť telo na „únavu a vyčerpanie“. Tým, že sa telo vystaví týmto faktorom počas tréningu, bude lepšie odolávať únave v ďalšom tréningovom programe a nakoniec aj v samotnom závode. 
Mali by ste sa vyhnúť náročným tréningom, rovnako aj viacerým dlhým behom vo väčšom počte za sebou. Regeneračný beh nám skvele pomáha pri hľadaní rovnováhy medzi nimi, podieľa sa na zlepšovaní kondície, zároveň však poskytuje telu oddych a regeneráciu po predchádzajúcom náročnom tréningu.

Pár tipov na regeneračný beh:

1. Počas behu by ste mali byť schopní konverzovať.
2. Beh by nemal byť dlhší ako 30 – 45 min. 
3. Tepová frekvencia by mala byť na úrovni 60 – 65% maximálnej tepovej frekvencie. 
4. Spomaľte! Najmä vtedy ak pred sebou vidíte ďalšieho bežca a podvedome začnete bežať rýchlejšie. :)
5. Vyhnite sa tomu, aby ste sa porovnávali na rovnakých tratiach deň čo deň. Je to regeneračný beh a tak sa netreba trápiť, že tento beh bol „veľmi pomalý“.
6. Vyberte si ľahkú trénigovú trať.
7. Po behu si doprajte poctivý strečing.

Poradí vám Patrik
Poradí vám Patrik

Otázky k behu, výberu a nákupu

Po - Pia: 9:30 - 18:00