ako_dehydratacia_ovplyvnuje_sportovy_vykon

O tom, ako dehydratácia ovplyvní Váš zajtrajší beh

Trinásť, dobre trénovaných bežcov malo naplánovaný 75 minútový beh na dva po sebe nasledujúce dni. Oba behy sa konali v typickom letnom počasí, pri priemernej vlhkosti a pri viac ako 27 stupňoch. Po prvom behu bežci doplnili 75% svojich strát pitnou vodou, iontovými nápojmi a pomarančovým džúsom. Vedci pomenovali takéto množstvo náhrady tekutín ...
Výživa a pitný režim13.09.2023 14:28:28

Trinásť, dobre trénovaných bežcov malo naplánovaný 75 minútový beh na dva po sebe nasledujúce dni. Oba behy sa konali v typickom letnom počasí, pri priemernej vlhkosti a pri viac ako 27 stupňoch. 
Po prvom behu bežci doplnili 75% svojich strát pitnou vodou, iontovými nápojmi a pomarančovým džúsom. Vedci pomenovali takéto množstvo náhrady tekutín za “rozumné, ale nízke”. Je to ekvivalent toho čo mnohí bežci priemerne doplnia, nakoľko ďalej nemajú pocit smädu.
Po druhom behu bežci vypili objem rovnajúci sa 150% ich strát. To je hodnota, ktorú odporúča American College of Sport Medicine. Časť objemu tekutín, ktoré vypijete je použitých aj pre iné telesné procesy. 
V obidvoch prípadoch bežci absolvovali 75 minútový večerný beh a následný, náročný 10 km beh ráno.
A výsledok? Pri rehydratácii na úrovni 150% bežali bežci v priemere o 3% rýchlejšie. 
Pri doplnení tekutín na úrovni 75% bežci nielenže bežali pomalšie, navyše pocitovo bol pre nich beh ťažším. 
Pri rehydratácii na úrovni 150% však vzniká niekoľko, nazvime to menej pozitívnych javov, ako napr. vysoká tvorba moču. Samozrejme pre niekoho je náročné vypiť tak veľa tekutín, obzvlášť ak patrí do kategórie silnejšie sa potiacich. Alternatívou môže byť príjem tekutín ľahko pod hranicou 150%, čo je hotnota lepšie tolerovaná pre väčšinu bežcov.
Nezabúdajme, že príjem tekutín je dôležitý nielen pred a počas behu, ale aj po behu samotnom. Takže nazdravie :)

Poradí vám Patrik
Poradí vám Patrik

Otázky k behu, výberu a nákupu

Po - Pia: 9:30 - 18:00