Beh pre deti, kedy začať, tréning a tipy.

Beh pre deti, kedy začať, tréning a tipy.

Beh je prirodzená aktivita. Možno si to nepamätáte, ale s behom ste začínali a ešte ste nechodili. Ako je to možné? No predsa v kočíku, keď ste boli ešte maličký. Potom nastal čas postaviť sa na vlastné a .... A začať chodiť. Teda neskôr aj behať. Veď deti predsa behajú radi a všade ich je plno. A ako na to, aby deti tú nespútanú radosť z behu ...
Tréning14.02.2024 14:46:57

Beh je prirodzená aktivita. Možno si to nepamätáte, ale s behom ste začínali a ešte ste nechodili. Ako je to možné? No predsa v kočíku, keď ste boli ešte maličký. Potom nastal čas postaviť sa na vlastné a .... A začať chodiť. Teda neskôr aj behať. Veď deti predsa behajú radi a všade ich je plno. A ako na to, aby deti tú nespútanú radosť z behu nestratili? Tak kedy začať behať, tak aby sme malému šampiónovi neublížili a stále ho to bavilo? 

Väčšina detí začína chodiť medzi deviatym a trinástym mesiacom a povedzme že ostrieľaným bežcom sa deti stávajú v cca 15tich mesiacoch. Hoci nájdete kopec príležitostí, ako šampióna poslať na preteky v 3 či 4 rokoch, ešte trošku počkajte. Bola by škoda ho hneď na začiatku znechutiť. Ak už neviete vydržať, počkajte aspoň do piateho roku života. Behajte krátke vzdialenosti, doporučujeme do jedného kilometra. Postupne, ak ho beh baví, môžete to zvýšiť na 2 behy týždenne, avšak pozor na častejšie behy. Detský organizmus je citlivý na záťaž a potrebuje sa jej prispôsobiť. 

Kedy môžeme začať vzdialenosť predlžovať a v akom tempe behať?

Naozaj sa nikam neponáhľajte. Ak je potrebné si počas behu dať pauzu, rozhodne nepokračujte a nenúťte ho bežať ďalej. Platí, že až do 8 roku by sme nemali predlžovať vzdialenosť na viac ako 1500 metrov. Je to cca 10 minút behu, čo bude malému šampiónovi bezpečne stačiť. Určite treba brať v úvahu, že malé deti nemajú žiadny cit pre tempo. Jednoducho bežia buď na plný plyn alebo vôbec. A preto je nutná Vaša asistencia, aby malo dieťa rovnomerný pohyb a to správne tempo. Počas behu sa netreba ľakať, ak dieťatko začne červenieť. Jednoducho je to prirodzený jav, kedy sa dieťatko jednak nevie potiť tak výrazne a teda nevie odvádzať teplo takou rýchlosťou ako my dospelí. 

Kde je najlepšie s deťmi začať behať?

Deti sú rodení bádatelia. Ich naozaj nebude zaujímať známa cesta okolo domu, oni potrebujú nové prostredie. Zoberte ich behať na miesta, kde sa bežne nedostanú. Vymyslite si novú cestu, na nový kopec, pridajte k tomu príbeh a beh sa určite podarí. A zaručene sa mu bude beh páčiť a bude sa tešiť na ďalší „rozprávkový beh“. 

Ako vybrať tie správne detské bežecké topánky? 

Určite si nájdite čas na navštívenie bežeckej špeciálky. Tam zaručene trafíte, ak aj o behu neviete nič. Vyškolený predajca vyberie správny bežecký model, na správny terén a samozrejme aj správnu veľkosť. Pokiaľ je to nutné, prevedie Vás aj diagnostikou a vy budete presne vedieť, prečo je daný model bežeckej obuvi ten správny model pre Vášho šampióna. 

Pár rád na záver: 

- Nebojte sa vysokého pulzu. Pri behoch je to bežné, a dokonca je bežné aj ak deti dosahujú hodnoty 200. 

- Pri behu s deťmi určite vynechajte tempové behy. Jednoducho deti milujú rôzne hry a tempový beh by bol pre nich len utrpením.

- Naozaj sa nemáme ponáhľať na preteky? Naozaj. Je síce pravdou, že beh, preteky, štartovacie číslo a ostatné dokáže dieťa namotivovať viac než dosť, počkajte. Po pár tréningoch si otestujete ako na to vlastne je a vyhnete sa neúspechu. 

- Ak už na preteky, tak len sám! Dieťatko predsa nechcete na trati umoriť vlastným tempom, takže pokojne povzbudzujte ale spolu nebehajte. 

- Investujte do obuvi, je to naozaj dôležité. Obráťte sa na odborníkov a nechajte si poradiť. Detská bežecká obuv je síce o nejakú tú technológiu chudobnejšia, avšak aj o 50% lacnejšia ako jej priama „dospelácka“ konkurencia. 

- A čo pitný režim? Bude dobré, ak ho budete mať pri sebe počas behu a v prípade núdze použijete. Dôležité však je, aby ste dávali pozor na hydratáciu celkovo počas dňa.

Príjmný beh s našimi malými šampiónmi praje

Patrik
www.bezeckepotreby.sk

Poradí vám Patrik
Poradí vám Patrik

Otázky k behu, výberu a nákupu

Po - Pia: 9:30 - 18:00